MILUTINA MRKONJIĆA MAŠINA ODRŽAVA U ŽIVOTU, ALI TO NIJE RESPIRATOR! U teškom je stanju, ali SVESTAN!

Autor:

Vesti

23.11.2021

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić nije na respiratoru već ga takozvana EKMO mašina održava u životu, saznaje Republika.

MILUTINA MRKONJIĆA MAŠINA ODRŽAVA U ŽIVOTU, ALI TO NIJE RESPIRATOR! U teškom je stanju, ali SVESTAN!

Foto: youtube.com/printscreen

Njegovo stanje je i dalje veoma kritično samim tim šta ga mašina održava u životu.

- Milutin Mrkonjić  je svestan, nije tačno da je na respiratoru, već je priključen na EKMO mašinu i zahvaljujući tome lekari ga održavaju u životu. On je u veoma kritičnom stanju, samim tim što je priključen na ovaj aparat čija je osnovna funkcija da zameni, najprostije rečeno, rad srca i pluća - kaže izvor Republike sa Instituta "Dedinje" gde se Mrkonjić već danima leči.

Podsetimo, on je početkom meseca završio na kardio-vaskularnoj klinici u Beogradu gde mu je ugrađen pejsmejker. U avgustu mesecu operisao je srčane zaliske, i to novom metodom, preko prepona.

Šta je EKMO mašina

ECMO (ektrakorporalna membranska oksigenacija) jeste oblik mehaničke cirkulatorne podrške namenjenje kritično obolelim bolesnicima.  Tokom rada ECMO aparata potpomaže se funkcija srca ili pluća čime se dobije vreme neophodno da se ovi organi oporave, a bolesnik, tokom tog vremena, bude cirkulatorno i respiratorno nekompromitovan.

Ljudi sa životnougrožavajućim, ali reverzibilnim bolestima srca ili pluća, koji nisu reagovali na standardno lečenje, mogu biti kandidati za ECMO. Na primer, ECMO se može koristiti u slučaju teških i ozbiljnih oštećenja pluća nastalih usled infekcije ili šoka nakon masivnog srčanog udara. ECMO se, takođe, može koristiti za cirkulatornu podršku nakon operacije srca prilikom nastanka akutnog srčanog zatajenja. ECMO može pružiti cirkulatornu podršku danima ili nedeljama, sve dok lekari leče bolesti koje su dovele do potrebe za cirkulatornom ili respiratornom potporom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading