PREDSEDNIK VUČIĆ PRED SASTANAK SA PUTINOM: Pitanje svih pitanja u Srbiji je GAS

Autor: Republika/Tanjug

Vesti

13.11.2021

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom planira da razgovara o ceni gasa i povećanju obima snabdevanja.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Ovoga puta imaćemo mnogo konkretnih stvari o kojima ćemo razgovarati. Pored političke agende, nešto mogu da kažem, a ostaviću nešto za razgovor jedan na jedan. Rekao bih da je pitanje svih pitanja ovde u Srbiji - gas, rekao je za Jutjub kanal "Solovjev lajv srpski predsednik, prenosi TASS.

On je naglasio da je uveren da će sa ruskim predsednikom naći rešenje za tri stvari koje se odnose na gas, a to su cena gasa i njegova količina i to da je Srbiji potrebno sve više gasa.

- Mi trošimo sve više i više. Ako smo nekada trošili 1,1 milijardu kubnih metara gasa, sada koristimo 2,7 milijardi. Trebalo bi da postignemo dogovor o povećanju isporuka gasa, jer naša privreda najbrže raste u Evropi - poručio je Vučić.

Vučić je istakao i da je Putin uvek pokazivao razumevanje za Srbiju u teškim okolnostima.

- Nadam se da će nas i ovoga puta razumeti po pitanju cene i obima isporuka gasa - dodao je predsednik Srbije.

Vučić je priznao da brine pred sastanak sa Putinom i da na to polaže velike nade.

- Kod nas u srpskom postoji jedna izreka: jedva da sam živ, dok ne prođe taj susret, toliko je taj susret važan za nas - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, od kada je uverio Putina da Srbija ne planira da uđe u NATO niti da uvodi nikakve sankcije protiv Rusije, dvojica predsednika nikada više nisu imali teške razgovore.

Dodao je da on i predsednik Ruske Federacije mogu da nemaju uvek potpuno slaganje u mišljenjima, ali da je u strateškim pitanjima dijalog uvek otvoren.

Sastanak Vučića i Putina planiran je za 25. novembar.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

- Očekujem mirno rešenje migrantske krize - 

Očekujem da će se naći mirno rešenje za migrantsku krizu na granici Belorusije i zemalja EU, poručio je Vučić.

- Nadam se da će kriza konačno biti rešena. Ti ljudi, migranti, su žrtve postojećih sukoba u svojim zemljama. I nadam se da će se odnosi Belorusije sa Poljskom i Litvanijom poboljšati, da će se razgovarati i naći mirna rešenja za sve probleme - rekao je srpski predsednik, prenosi TAS S.

Vučić je istakao da je preko Srbije u jednom trenutku prošlo oko milion migranata.

- Nije bilo lako, ali smo sve uspeli da organizujemo. Nemamo najnovije prilive Avganistanaca, ali smo imali Sirijce i Iračane - rekao je Vučić.

Migrantska kriza dramatično je eskalirala 8. novembra na granici Belorusije sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom, a nekoliko hiljada ljudi u ovom trenutku prišlo je poljskoj granici sa beloruske teritorije i ne napušta pogranično područje.

Zemlje Evropske unije optužile su Minsk za namernu eskalaciju i zapretile novim sankcijama, a beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko poručio je da zapadne države snose krivicu za krizu, pošto njihove akcije primoravaju ljude da beže od rata.

Sastanak Vučića i Putina planiran je za 25. novembar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Nada

13.11.2021 21:11

Prijateljski odnosi Srbije i Rusije uvek su davali rezultate kako na ekonomskom, tako i na infrastrukturnom planu, a sada će sigurno dati rezultate i po pitanju cene gasa!

Lazar

13.11.2021 21:12

Rusija je uvek bila otvorena da pomogne Srbiji pa se nadamo da će isto postupiti i ovoga puta. Nadamo se da će Putin razumeti situaciju po pitanju cene i obima isporuke gasa.

Dragan

14.11.2021 02:40

Srbija nikada neće da uđe u NATO sa agresorima koji su nas nepraverdno bombardovali.