ESKOBAR OTVORIO VAŠINGTONSKE KARTE: Primiti BALKAN u EU pre nego što ga se dočepaju Rusi i Kinezi

Autor: Republika

Vesti

31.10.2021

06:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U stilu koji bi se čak i za američku politiku, a koja se oduvek vodi strategijom dominacije, mogao nazvati prenaglašenim, izaslanik predsednika SAD Džozefa Bajdena za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, poslao je našem regionu savetodavno-preteće poruke i u potpunosti otvorio vašingtonske karte.

Republika

Foto: ST/N.PANČIĆ

Eskobar se zalaže da Balkan uđe u EU

Obraćajući se pred Potkomitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, on je Srbiji poručio da se dijalog sa tzv. Kosovom mora završiti međusobnim priznavanjem. Istakao je da podržavaju inicijativu „Otvoreni Balkan“ i evropski put regiona. A svi dodatni „napori“ Vašingtona u ovom regionu, bez uvijanja je preneo, imaju važan cilj: da se spreči uticaj Kine i Rusije.

Sarađujemo sa našim partnerima u Uniji na osnaživanju poruke da je pristupanje realna mogućnost u realnim okvirima i ključnom podsticaju političkoj volji aspiranata da sprovedu teške reforme i ojačaju otpor štetnom ruskom i kineskom uticaju, kao i aktivnostima na pragu. Moskva i Peking se aktivno suprotstavljaju zapadnoj integraciji Zapadnog Balkana, šireći dezinformacije i koristeći ranjivost da bi skrenuli zemlje regiona sa njihovih demokratski izabranih puteva. Rusija koristi kao oružje svoje energetske kapacitete da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal rasta. Narodna Republika Kina takođe radi na proširenju svog uticaja u kritičnoj infrastrukturi i putem ekonomske prisile. Ne možemo im dozvoliti da uspeju – naveo je Eskobar.

Upravo ova najava u diplomatskim krugovima tumači se kao nagoveštaj da bi mogli da budu sniženi pojedini kriterijumi za prijem novih članica u EU. Vašington, međutim, kako je potvrdio Eskobar, neće odustati od svojih zahteva kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine.

– Jasno smo stavili do znanja da je briselski dijalog Beograda i Prištine platforma na kojoj obe strane ravnopravno moraju da rade na rešavanju svojih razlika i normalizaciji odnosa, idealno kroz međusobno priznavanje.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u petak da je „veoma važno da SAD nateraju Prištinu da poštuje ono što su Albanci već sami potpisali, ali da Amerika neće promeniti svoje mišljenje kad je u pitanju zalaganje za nezavisnost Kosova, kao i da moramo da razumemo okvir u kome se krećemo po tom pitanju“.

Amerika je od pre tri godina krenula u tu vrstu politike obostranog priznavanja. Možemo odmah da im kažemo da nama njihovo priznavanje nije potrebno. Ne znam šta će nam? Pošto smo mi priznati od svih. A, što se njih tiče, SAD je velika sila, najveća sila na svetu, ona je priznala Kosovo i neće svoje mišljenje da menja, jer su mnogo uložili – naveo je Vučić.

Republika

Foto: Printscreen/b92

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Prema njegovim rečima, moramo dobro da razumemo da se ne zaluđujemo i ne mislimo da ćemo mi da promenimo američko mišljenje i da je to pitanje lobiranja:

– Ovo je pitanje strateških političkih odluka koje su doneli Amerikanci. To, ipak, ne znači da treba da prihvatimo sve što kažu, ali moramo da razumemo razmere i okvir u kojima se krećemo, jer nam Amerika svakako nije potrebna kao neprijatelj, već kao prijatelj. S druge strane, imamo svoje stavove i politiku i zato sam ponosan na Srbiju, jer Srbija je nezavisna, samostalno donosi svoje odluke, i slobodarska država. Mi ćemo da čuvamo svoje i da gledamo da se ne zameramo onima koji su najmoćniji i najveći.

Pod lupom Vašingtona, pokazuje i ovaj Eskobarov istup, nalazi se i Banjaluka. On je poručio da, zajedno sa partnerima iz EU, Vašington priprema potencijalne sankcije protiv „destabilizujućih akcija u BiH“. Obelodanio je i da je „zahvaljujući njegovoj molbi, upućenoj određenim političkim akterima u Republici Srpskoj, propala ideja srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da jedinstvenim nastupom odbrani Republiku Srpsku“. A to je protumačeno da je opozicija u RS, koja nije podržala Dodikovu nameru o povlačenju RS iz zajedničkih institucija u BiH, produžena ruka Vašingtona.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik istakao je da je „loše to što se specijalni izaslanik Eskobar meša u unutrašnje političke odnose u BiH“.

Poziva lidere, daje im naloge, preti. To je postao degutantan način – naveo je Dodik.

– Rekao je da nema „Dejtona 2“ i nije spominjao članstvo u NATO, što je dobro, ali nije dobro što se meša u unutrašnje stvari zemlje.

SVEČANA OBEĆANJA IZ PODGORICE

VLADA Crne Gore, poručio je Eskobar, sarađuje sa Vašingtonom, a SAD su spremne da budu partner sa „svima koji dele viziju suverene, inkluzivne, demokratske zemlje, držeći svoja svečana obećanja kao čvrsti saveznik u NATO“.

Prema rečima analitičara iz Vašingtona Obrada Kesića, Eskobar je obznanio nešto o čemu se dosad moglo samo nagađati, potvrđujući da postoje političari spremni da primaju naloge iz Vašingtona.

– Eskobar je rekao da je Crna Gora pod kontrolom Vašingtona preko Vlade direktno, a u slučaju RS, preko opozicije. Više od iznesenih činjenica zapanjuje spremnost gospodina Eskobara da to javno potvrdi – rekao je Kesić za Sputnjik.

JOVANOVIĆ: PROMENJENE OKOLNOSTI

BIVŠI diplomata Živadin Jovanović kaže da „stil Eskobara nije nov za američke zvaničnike“.

– Američki ciljevi da dominiraju Balkanom nisu novi. Svesni su geostrateškog položaja regiona. Njihov cilj je da uvuku Srbiju u NATO i bez toga neće dozvoliti Srbiji da bude deo EU. Zato su njihove priče da razumeju našu neutralnost samo taktika. Ipak, bez obzira na poziciju dominacije, sa koje uvek kreću, okolnosti su se promenile. Njihova priča o povratku na Balkan nije ostvariva. Srbija ima potpisane strateške ugovore sa Rusijom i Kinom, i ove dve zemlje su se pozicionirale u svetu. Ništa nije isto kao devedesetih. Zato sada idu sa zastrašivanjima, ali nisu realna njihova očekivanja da sve konce mogu da drže u svojim rukama i vuku poteze kako žele – naveo je Jovanović

(Republika/Intermagazin)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading