KONTRAUDAR KINE U SRBIJI: Si Đinping poslao specijalca u Beograd

Autor:

Vesti

28.10.2021

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef diplomatije Vang Ji, osim naše zemlje, posetiće Italiju, Albaniju i Grčku, države za koje Peking procenjuje da će se naći na udaru Vašingtona

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Si Đinping

 

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, koji je u Pekingu poznat kao specijalac predsednika Si Đinpinga za najteže i najpoverljivije zadatke, dolazi u Srbiju. Danas će razgovarati s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a osim naše zemlje, posetiće i Albaniju, Italiju i Grčku.

Izbor je, kako navode pouzdani izvori Srpskog telegrafa bliski Vladi Srbije, namerno pao na ove četiri države, s obzirom na to da je u Pekingu procenjeno da će tim pravcem ići američki pritisak i pokušaj da se Kina potisne iz Evrope.

VELIKE LUKE

- Nije tajna da je veliki projekat Kine "Pojas i put", poznat i kao novi put svile, trn u oku Vašingtonu. Analitičari SAD procenili su da bi ključne tačke u zaustavljanju kineskog ekonomskog prodora u Evropu mogle biti tri zemlje koje imaju velike luke preko kojih roba iz Azije stiže u Evropu, dakle Albanija, Grčka i Italija, a na spisku je svakako i Srbija pošto se zna koliko su Kinezi ovde investirali i u kakvim infrastrukturnim projektima učestvuju - navodi jedan od sagovornika Srpskog telegrafa.

Kako dodaje, dolazak Vang Jia je svakako odgovor na ove planove Vašingtona:

- Svi koji iole prate zbivanja u Kini znaju koliki je uticaj šefa kineske diplomatije, koji ima još nekoliko zvaničnih državnih funkcija. O čemu će pričati s Vučićem i ostalim našim zvaničnicima verovatno će ostati tajna, međutim, da je ovlašćen da govori direktno u ime Si Đinpinga, ne treba sumnjati.

Boraveći juče u Atini, Vang Ji je diplomatski poručio da su Grčka, Srbija, Albanija i Italija važni partneri Kine u Evropi i da Kina ima duboko tradicionalno prijateljstvo sa četiri zemlje, blisku saradnju u različitim oblastima i plodnu saradnju u zajedničkoj izgradnji "Pojasa i puta".

KVARE POSLOVE

Sanja Arežina, autorka knjige "Kina u Evropi", za naš list ističe da je poseta veoma značajna za ovaj deo Balkana.

- Razvoj naših odnosa u političkom, kulturnom i investicionom smislu nikada nije bio na višem nivou - ocenjuje ona, podsećajući da je Kina jedan od stubova naše spoljne politike i međunarodni faktor stabilnosti.

Analitičar Zoran Spasić ističe da je kineska politika oduvek bila usmerena ka promovisanju mira, saradnje i uzajamne koristi.

- Američki uticaj koji je usmeren prema kineskim kompanijama jeste destabilizacija položaja tih firmi, a cilj dolaska ministra spoljnih poslova Kine jeste, između ostalog, ohrabrenje saradnje s kineskim kompanijama. Vang Ji ima veoma visoku političku važnost i njegov dolazak je izuzetno bitan za dalji tok odnosa Srbije i Kine - ocenjuje Spasić.

Kineski poslovi u Srbiji

- "Ciđin" preuzeo RTB Bor

- HBIS drži Železaru Smederevo

- "Linglong" u Zrenjaninu pravi ogromnu fabriku guma

- Kineske firme grade puteve i pruge

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Sofija

28.10.2021 07:02

Надамо се после овог сусрета још кинеским инвестицијама у нашој земљи

Anastasija

28.10.2021 07:08

Ovo je važan sastanak za Srbiju.

Amena

28.10.2021 08:04

Не мора Вашингтон да се у све меша. Свашта.

Sasa

28.10.2021 08:21

Kina je nas veliki prijatelj, sa njima imamo odlicnu saradnju i verujem da ce i u daljoj buducnosti to nase prijateljstvo jos vise jacati