SRBIJA DRŽI VIŠE OD 10 ADUTA U SVOJIM RUKAMA: Na pogrešan potez iz Priština, Beograd ima spreman odgovor!

Autor: Republika

Vesti

27.10.2021

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković otkrio je da je mnogo više od 10 država spremno da preispita svoje odluke o Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/Pixabay.com

Mape Kosova i Srbije, foto: Ilustracija

- Mi nećemo povući prvi potez, jer bismo odmah bili proglašeni za provokatore. Štaviše, bili smo spremni i da nastavimo moratorijum na lobiranja za priznavanja i otpriznavanja dogovoren Vašingtonskim sporazumom, ali u Prištini ne postoji dobra volja za poštovanjem bilo kog sporazuma - rekao je Selaković u intervjuu za današnje "Večernje novosti".

Zavrtanje ruku

Naveo je da Beograd u svakom trenutku deluje kao da će Priština sutra tražiti prijem u međunarodne organizacije, kao što je UNESKO kako bi bio spreman na takav faktor iznenađenja i da u skladu sa tim preduzima odgovarajuće mere i vuče poteze.


Selaković je upozorio da se grdno vara svako ko misli da može kosovsko-metohijski problem da reši tako što će Srbiji "zavrtati ruku" i terati je da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost.

- Niti će to rešiti taj problem, a još manje će Srbija tako nešto da uradi. Koliko god da je manevarski prostor za našu državu uzak i mali, toliko je veća naša rešenost da se svom snagom borimo za zaštitu državnih interesa na KiM, za prava srpskog i drugih nealbanskih naroda, prava SPC, za očuvanje naše verske, kulturne i istorijske baštine - poručio je Selaković.

Foto: ST/P. DIVAC

Nikola Selaković

Na pitanje da li su tačne informacije da velike zapadne sile, pogotovo SAD, žele da se pitanje Kosova završi do kraja 2022, ministar kaže da sve to što neko smatra rešenjem, podrazumeva saglasnost zvaničnog Beograda.


- Naš stav po tom pitanju je vrlo jasno izneo predsednik Aleksandar Vučić, mi kao članovi vlade i premijerka taj stav sledimo. Ako neko misli da je kompromisno rešenje u kome ćemo mi prihvatiti nešto kao rešeni status - to niti je kompromisno rešenje, niti je uopšte rešenje - rekao je Selaković.

Dolazak Hila

Upitan da li novi američki ambasador Kristofer Hil dolazi u Beograd da završi započeto devedesetih - da se konačno odvoji Kosovo, a RS utopi u BiH, podsetio je da ovo nisu devedesete, niti su na vlasti ljudi koji su bili tada.

- Srbija je danas ne samo jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi već i država koja je sidro, stub stabilnosti u ovom delu Evrope. Za Srbiju je važno da, pored toga što ostaje na evropskom putu i gaji i unapređuje stara prijateljstva i partnerstva, odnose sa SAD uzdigne na viši nivo. Naši 140 godina dugi diplomatski odnosi jesu zalog za budućnost i nada da je takve odnose moguće stvoriti - podvukao je Selaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Stefa

27.10.2021 09:43

Džaba aduti kada ih ne koristimo nego se samo branimo.

Odgovori 10 1
Goran

27.10.2021 18:15

Braća Hrvati bi Kosovo rešili za 24 h da je njihova teritorija

Solo

28.10.2021 23:08

Problem je sa Srpskom ideologijom da se mi uvek branimo od napada koji su uvek podstreknuti negativnom ideologijom drugih i to ide u nedogled. I to se ponavlja vekovima od tih istih koji su nas ubijali i klali i danas se hvale tim gnusnim inkvizistickim metodama. A mi Srbi uvek kasno palimo kad treba da zastitimo narod i zbog toga gubimo zemlju i narod nepripremljeni i neobrazovani.