ŽUTA PATKO, POŽIVEĆEŠ KRATKO: Cirkus među opozicionarima, Đilas našao novu metu!

Autor:

Vesti

26.10.2021

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na opozicionoj sceni svakim danom je dramatičnije kako se bliže aprilski izbori.

Republika

Foto: Tanjug/ST/N. PANČIĆ

Dobrica Veselinović i Dragan Đilas

U poslednjoj epizodi otvoren je novi front - leti perje između dela opozicije koju predvodi lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas i Ne davimo Beograd (NDBG) Dobrice Veselinovića.

Nakon što je Veselinović podsetio na ružnu prošlost Đilasa tokom njegovog gradonačelnikovanja poput, kako je naveo, jurnjave homoseksualaca po ulicama Beograda i stavljanja Roma u kontejnere, lider SSP je izgleda rešio da potopi Veselinovića, čiji je NDBG pre pet godina vodio proteste čiji je simbol bila žuta patka.

Pejić: Neozbiljne inicijative o dizanju cenzusa

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić ne misli da je inicijativa o vraćanju cenzusa s tri na pet odsto ozbiljna.

- Ivan Ivanović nije neko ko se bavi politikom, barem ne direktno. Ne vidim koji je njegov motiv da se zalaže da cenzus bude tri ili pet odsto. To možda može da odgovara onim opozicionim političkim činiocima koji se udružuju, pa računaju da bi mogli da dobiju više od tri odsto glasova. Onima koji bi da ukrupne opozicionu scenu, računajući da bi se na taj način možda njima slili glasovi "slabijih". Time SNS ne prave štetu, a privid je da bi njima odgovaralo. Jer prema D'Ontovom sistemu, glasovi aktera koje nisu prešli cenzus prelivaju se tako da najviše dobijaju oni koji su ostvarili najbolji rezultat - objasnio je Pejić za Srpski telegraf.

Sukob je toliko eskalirao da se uključio i lider Dveri Boško Obradović, koji je stao u zaštitu Veselinovića, nauštrb doskorašnjih partnera - Đilasa i lidera Narodne stranke (NS) Vuka Jeremića (pogledajte okvir).

SPISAK LOŠIH POTEZA

Veselinović je, naime, izjavio da je Đilas uradio mnogo loših stvari za Beograd i ukazao na njegovo licemerje i u slučaju spalionice u Vinči - on je pokrenuo taj projekat, a napada sadašnju vlast (?!).

- Ono što razlikuje NDBG jesu promene u budućnosti koje su na nivou kakav drugačiji grad mi želimo, kakav vazduh dišemo, da li ćemo da privatizujemo javne površine, da li ćemo da jurimo ljude koji su drugačijeg seksualnog opredeljenja, da li ćemo da stavljamo Rome u kontejnere. Da li je javno-privatno partnerstvo za spalionicu u Vinči stvar kojoj treba Beograd da ide. Mi smo protiv toga. Taj projekat je započet za vreme prošle vlasti i to je razlika između nas - kazao je Veselinović u "Utisku nedelje" na TV Nova S, objašnjavajući razlike između NDBG i SSP.

Odmah su usledili udari na Veselinovića.

- On je Đilasu već izvesno vreme trn u oku, ali ovaj nastup ga je baš iznervirao, pa je pokrenuta akcija da se udavi žuta patka. U to su uključeni njemu naklonjeni pojedinci na društvenim mrežama, gde su odmah (in)direktno napali Veselinovića - priča upućeni sagovornik Srpskog telegrafa.

RAFALNA PALJBA

Među takvima je, dodaje, i nastup voditelja Nove S Ivana Ivanovića, koji se naprasno založio za vraćanje cenzusa na pet odsto, što ne odgovara "manjim opozicionim partijama, kao što je upravo NDBG". 

- Jedino oko čega su složni i vlast i opozicija jeste koronacenzus od tri odsto. Zašto niko ne traži vraćanje cenzusa na pet odsto. Zar stvarno mislite da u kreiranju državne politike treba da učestvuju oni koji nemaju podršku bar pet odsto birača? Vratite cenzus na pet odsto - napisao je na Tviteru Ivanović.

Izgovori za neuspehe

Gnev dela opozicione javnosti naklonjene Đilasu na sebe je navukla i pisac i slikar Milica Vučković zbog kritika na njihov račun, koje je izrekla tokom gostovanja s Veselinovićem u istoj emisiji na TV Nova S. Ona je, naime, kazala da joj se čini da opozicija uvek traži izgovore za neuspehe i da je potpuno nespremna da čuje bilo kakvu kritiku:
- Opozicija nikako da uvidi šta je to što vladajuća stranka radi uspešno i zašto je građani vole iako ih oni nazivaju botovima, krezubima i slično.... Mi koji ne radimo u državnim preduzećima i ne zavisimo od države, mi smo ti koji će glasati za ove pokrete, kao što je NDBG, ali mi smo velika manjina.

Podršku je odmah dobio od reditelj i žestokog opozicionara Srđana Dragojevića.
- Velika istina. Bez pet odsto ne zastupaš dovoljno značajnu grupu ljudi.

Osim tih posrednih napada iz političkih uglova, bilo je zamerki i na ličnom nivou:

- Gospodine Veselinoviću, koliko godina radnog staža imate i gde ste radili? Hoćete da budete gradonačelnik Beograda, a da nemate sekund radnog staža? Protiv takvih se borimo - naveo je nekadašnji funkcioner DS Ivan Krstić Krcko.
Inače, za sada se na opozicionoj sceni naziru dve kolone pred izbore
- Đilasov SSP,

Jeremićev NS, DS, dok je na drugoj strani NDBG u eventualnom savezu sa Zajedno za Srbiju. 

PREŠAO IGRICU: Đilas ljut na evroparlamentace, tvrdi da su mu lupili šamar

Lider SSP Dragan Đilas pokušava izgleda da bude "veći katolik od pape" pošto evroparlamentarcima deli lekcije o evropskim vrednostima. Pozvao je, naime, Tanju Fajon, Vladimira Bilčika, Knuta Flekenštajna i Eduarda Kukana da se "suzdrže od slanja bilo kakvih budućih dokumenata" vezanih za međustranački dijalog koji su vodili. U odgovoru na njihov predlog da opozicione stranke koje su učestvovale u međustanačkom dijalogu odrede člana Privremenog nadzornog tela, Đilas im je odbrusio da je dijalog "organizovan između režima i opozicije u Srbiji, završio potpunim neuspehom" za šta su oni krivi:
- Za to ste u potpunosti vi odgovorni, pošto ste kao evropski posrednici odlučili da napustite evropske vrednosti i podržite odbranu nedemokratskog i autokratskog režima Aleksandra Vučića.
Đilas smatra da dokument koji su evroparlamentarci predložili na kraju dijaloga,"a koji su prihvatile samo dve relevantne partije režima, SNS i SPS, nije doneo bilo kakve promene u izbornim uslovima u Srbiji":
- Još jedna potvrda potpunog neuspeha vašeg predloženog dokumenta i njegove besmislenosti su predlozi promena Zakona o informisanju koji se donose kao direktna posledica dokumenta datog na kraju dijaloga o izbornim uslovima.
Takvim delovanje, poručio im je on "bukvalno ste lupili šamar svima nama koji uporno radimo na uvođenju Srbije u EU i koji ubeđujemo naš narod da nam je EU najveći prijatelj i podrška, naša budućnost":

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ala

26.10.2021 07:10

Djilas bi da uhvati patku.

Odgovori 12 2
Očajno pero

26.10.2021 07:20

Kad ih sve sabereš, lepo promućkaš i prospeš što bi rekao narod smućkaj pa prospi ili još bolje pre upotrebe promućkati posle upotrebe baciti. To ti je braco dragi sva ova tkz.opozicija

Odgovori 12 2
Gaga

26.10.2021 07:26

Djilas da poljubi patku u zadnjicu slatku.

Odgovori 11 2