NOVA MINA ZA SRBIJU! Susret Bajdena i Vartolomeja, predstoji nam pritisak preko crkve

Autor:

Vesti

26.10.2021

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaseljenski patrijarh otputovao u Vašington, a sa šefom Bele kuće razgovaraće i o Balkanu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden, predsednik SAD

 

Preko okeana upravo se sprema nova mina za Rusiju i Srbiju, ovog puta preko udara na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i bratsku rusku crkvu. U toku je, naime, poseta vaseljenskog patrijarha Vartolomeja SAD, tokom koje će se sresti i sa šefom Bele kuće Džozefom Bajdenom. Kako saznaje Srpski telegraf, jedna od tema biće i suzbijanje uticaja Ruske pravoslavne crkve i drugih pravoslavnih zajednica koje se opiru planovima Vašingtona.

VAŽNA ULOGA

U sprovođenju američkih planova Vaseljenska patrijaršija ima važnu ulogu, a kako tvrde Rusi (nedavna izjava Sergeja Lavrova) vodi se rat protiv celog pravoslavlja. Kako za naš list kaže sagovornik iz jedne od američkih eparhija SPC, Vartolomejeva poseta počela je nekako ispod radara, ali ima indicija da su na dnevnom redu njegovih razgovora sa zvaničnicima SAD škakljiva pitanja.

- U sklopu svih pritisaka koji očekuju Srbiju neće izostati ni oni za koje u Vašingtonu misle da bi mogli da budu delotvorni protiv Srbije u vezi sa kosovskim pitanjem. Kako oni smatraju, pritisak na vlast može se izvršiti i preko SPC, pa će se i to naći na stolu tokom razgovora Vartolomeja i Bajdena - ocenjuje naš sagovornik.

Poznato je da je vaseljenski patrijarh priznao autokefalnost Ukrajinske crkve i da je to narušilo odnos Moskovske i Vaseljenske patrijaršije. Jasno je, ukazuju naši sagovornici, i to da patrijarh Vartolomej sprovodi plan Vašingtona, čiji je glavni cilj da se Ruska crkva odvoji od ostalih pravoslavnih crkava.

NIJE OBAVEZA

Verski analitičar Željko Injac u razgovoru za Srpski telegraf ističe da je sastanak Vartolomeja sa Bajdenom zapravo sastanak dva partijska funkcionera.

- Ako se u obzir uzmu sve okolnosti, moglo bi se reći da smo i mi na udaru geopolitičkog raslojavanja, iza kog nesumnjivo stoji Vašington. Bilo je govora da će Vaseljenska patrijaršija priznati makedonsku pravoslavnu crkvu. Ipak, ako bi se to desilo, SPC nije u obavezi da to prihvati. Što se tiče situacije u Crnoj Gori, takozvana crnogorska pravoslavna crkva nema crkvenu strukturu, već je ona samo jedna nevladina organizacija. Plan Vašingtona je svakako i da se smanji dominacija srpskog naroda na Balkanu, pa se crkveni raskol planira po principu raspada Jugoslavije - smatra Injac.

Moguće opasnosti za nas

1. Ako Vaseljenska patrijaršija prizna autokefalnost makedonske pravoslavne crkve

2. Ako prizna autokefalnost paralelne crkve koju stvaraju u Crnoj Gori

3. Podrška suludim težnjama da se neka vrsta pravoslavne crkve formira i u Hrvatskoj mimo SPC

4. Težnja da patrijarh Vartolomej bude iznad svih i dobije status poput papinog

 

MOJ STAV: Predrag Đokić, VERSKI ANALITIČAR

Postoji jasna težnja vaseljenskog patrijarha da sebe digne na nivo iznad svih i da ima status kao papa. Plan je da nijedna Crkva nema punoću ukoliko nije u direktnoj vezi sa Vaseljenskom patrijaršijom. Sastanak patrijarha Vartolomeja sa Bajednom ide u prilog činjenici da je sve ovo jedna geopolitička igra koja za cilj ima crkveni raskol

 

Lavrov: Tri ista scenarija

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Sergej Lavrov

 

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je da nakon pokušaja otimanje imovine ruske crkve u Ukrajini sličan scenario Amerikanci spremaju u Belorusiji i Crnoj Gori.

- Glavni cilj SAD je potkopavanje pravoslavlja u svetu - kaže Lavrov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jovan

26.10.2021 08:22

Interes i geopolitika su ovo zemaljska pitanja, tako da im zloupotreba Boga pomoću Vartolomeja neće imati prođu.

Перагеније

26.10.2021 20:59

Међу патријарсима, Вартоломеј је као министар без портфеља у некој влади - нико га не слуша, нити има паству.