SRBIJA ISPUNILA VRLO JASNE KRITERIJUME! Varheji: Sada je na zemljama članicama da urade svoj deo posla!

Autor:

Vesti

19.10.2021

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komesar za proširenje, Oliver Varhelji rekao je večeras da je Srbija ispunila "vrlo jasne kriterijume" za otvarenje klastera, a da je sada na zemljama članicama da urade svoj deo posla i naprave novi korak u procesu pristupnih pregovora sa Beogradom

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Oliver Varehlji

Nadam se da ćemo, pošto je Srbija isporučila svoj deo posla, i mi moći da isporučimo svoj - izjavio je Varheji na konferenciji za medije povodom preporuka za otvaranje klastera 3 i 4 sa Srbijom i porucio da su u zemlji donete važne odluke u oblasti energetike i oporezivanja.

Sada Savet treba da se dogovori i usvoji merila za otvaranje kako bi sam klaster mogao da bude otvoren - rekao je Varheji.

Komesar za proširenje je u obraćanju novinarima, a nakon predstavljanja ovogodišnjeg Paketa proširenje poslanicima Evropskog parlamenta, ponovio da vlasti u Srbiji "imaju EU reforme za svoj prioritet" i da su isporučile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu, prenosi Informer.

Zato pozdravljamo činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4 i podržavamo ambicju Srbije da što je pre moguće otvori nove klastere u razgovorima, a na osnovu svog kontinuiranog progresa - poručio je komesar Varheji.

Varheji je govoreći o poslednjem Izveštaju Evropske komisije o Srbiji pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta naglasio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu i da je prioritetno "nastaviti i produbiti" reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i procesuiranju ratnih zločina.

On je ponovio da napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom ostaje ključan i da će i dalje "određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading