SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Ministar Selaković saopštio celom svetu čime se bavi lažna država Kosovo (VIDEO)

Autor:

Vesti

15.10.2021

15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Njujorku je počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj se razmatra izveštaj o Kosovu i Metohiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ministar Selaković rekao je da Srbija poštuje ulogu UN na Kosovu i Metohiji. 

Bezbedonosna situacija na Kosovu i Metohiji je poremećena napadima na Srbe, objasnio je on.

- Veliko žaljenje i zabrinutost izazivaju činjenice da je bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu obeležio povećan broj različitih etnički motivisanih napada i incidenata usmerenih protiv Srba, što je konstatovano i u Izveštaju; da privremene institucije samouprave u Prištini nastavljaju da preduzimaju jednostrane poteze i odbijaju da implementiraju dogovore postignute u okviru briselskog dijaloga; da se nastavlja sa institucionalnom diskriminacijom Srba, napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve i podrivanjem ekonomske održivosti srpskih sredina u pokrajini - dodao je.

Ministar je podsetio da Priština ne poštuje Briselski sporazum i da svakodnevno pravi provokacije na severu Kosova i Metohije.

On je podsetio na napad Srbe od pre 2 dana i rekao da suzavac i šok bombe postaju svakodnevnica Srba na KiM.

- To mora biti zaustavljeno - rekao je on.

On je objasnio da je Verica Đelić preminula od suzavca i da je Srećko Sofronijević teško ranjen.

- Meta je bila i tromesečna beba, koja je srećom ostala nepovređena - rekao je Selaković.

On je objasnio da je "šverc" bio samo cinični izgovor za oružani napad na nenaoružane civile, a koji je počeo rafalima ispaljenima u apoteke koje snabdevaju Srbe vrlo bitnim lekovima.

Selaković objašnjava da je incident napravljen kako bi vlast u Prištini popravila svoj izborni rezultat, imajući u vidu da lažna država uskoro ide na izbore.

Ministar je podsetio i na incidente koje je ROSU izazvala na Brnjaku i Jarinju. On je podsetio da se radilo o prekomernoj upotrebi sile od strane "policije" lažne države. 

- Cilj napada je bio da isprovocira Srbe i Beograd da na neki način brzopleto reaguju - rekao je Selaković i objasnio da Priština pokušava da obriše 10 godina dijaloga i da pokušava da izbriše dijalog kao način rešavanja problema.

- Postoji samo jedna strana koja izaziva incidente, a to su privremene vlasti u Prištini - rekao je Selaković i pozvao na odlučnu reakciju međunarodne zajednice.

Objasnio je i da se ne radi o incidentima, već o kampanji zastrašivanja srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Selaković je podsetio na slučaj Dragice Gašić koja se vratila u Đakovicu. On je rekao da je gospođa Gašić trpela pretnje i postala žrtva instuticionalnog progona, jer je progonila i "policija" lažne države.

- Umesto zaštite, ta teško bolesna žena je potom postala žrtva i institucionalnog progona, koji su nad njom pokrenuli organi lokalne samouprave i policije. Pošto se u ovom slučaju radi o osobi koja je prvi i jedini srpski povratnik u Đakovici nakon više od dvadeset godina, za očekivati je bilo da će u tom trenutku u zaštitu njenih prava stati barem organizacije civilnog društva. Međutim, postupcima usmerenim na progon gospođe Gašić ubrzo potom su se priključile i NVO iz Đakovice, među kojima i one koje od međunarodnih donatora dobijaju sredstva za projekte povezane sa jačanjem demokratije i vladavine prava - rekao je Selaković

On je podsetio i na poslednji napad na profesorku u penziji Rumenu LJubić čija je kuća dva puta kamenovana za 24 sata.

Ministar je objasnio da se samo 1,9 odsto raseljenih lica nealbanske nacionalnosti vratilo svojim kućama.

- Verujem da će ovo ohrabriti članove SB i drugih međunarodnih institucija da se postaraju o problemu raseljenih lica koji se mora rešiti po Rezoluciji 1244 - rekao je Selaković. 

Republika

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Nikola Selaković

Srbija je i dalje za kompromisno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 koje će obezbediti mir i stabilnost, podseća šef diplomatije.

Selaković je podsetio i na protivpravnu presudu Ivanu Todosijeviću, objašnjavajući da se radi o kršenju Briselskog sporazuma zbog toga što većina članova veća nije bila srpske nacionalnosti, kako je dogovoreno i potpisano u Briselu.

On je objasnio i da je Srbija i dalje posvećena rešavanju problema nestalih lica.

Na sednici Saveta bezbednosti biće razmatran redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Sednica na kojoj će šef UNMIK-a i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin predstaviti izveštaj, mesto je na kojem će ministar Selaković pred članicama SB UN moći da govori i o brojnim jednostranim potezima Prištine, poput onoga u sredu, kada su pod lažnim izgovorom da odgovaraju na krijumčarenje, naoružane kosovske specijalne snage koristile šok-bombe i vatreno oružje, pri čemu je jedan Srbin teško povređen, a desetak njih lakše.

Šef srpske diplomatije na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, biće u mogućnosti da upozori na unilateralno delovanje Prištine kao najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja, a jedan od takvih prištinskih poteza bila je i nedavna situacija na administrativnim prelazima.

Upravo zato ministar je pred polazak u Njujork, govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja KiM u SB UN i predstojećoj sednici posvećenoj radu UNMIK-a, izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković će danas na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavlja da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojvoda

16.10.2021 09:43

Postoji samo jedna strana koja izaziva incidente, a to su privremene vlasti u Prištini.