KRUPNE REČI IZ BELE KUĆE STIGLE U BEOGRAD! Oglasio se državni sekretar lično, POSLAO VAŽNU PORUKU!

Autor: Republika

Vesti

14.10.2021

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je na Tviteru da ga raduje što se danas obeležava 140 godina diplomatskih odnosa između Sjedinjenih država i Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

- Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije između SAD i Srbije. Naše dve nacije su delile zajedničku istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Jedva čekamo da izgradimo još jače partnerstvo, što će biti nastavak naše 140-godišnje saradnje - istakao je Blinken na Tviteru.

Zvanični diplomatiski i trgovinski odnosi počeli su potpisivanjem ugovora 14. oktobra 1881. godine.

Tadašnja Kneževina Srbija i SAD potpisale su posle višegodišnjih pregovora dva ugovora koji su ostali na snazi do danas.

 


Dačić: Mnogo razloga za dobre odnose sa SAD

 

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ivica Dačić, predsednik Skupštine

- Mi dobro znamo da nijedan od naših nacionalnih interesa ne možemo da ostvarimo bez saradnje sa SAD, niti ona može bez Srbije da ostvari ijedan svoj interes u ovom delu Evrope - izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Na skupu u Skupštini Srbije povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, koji je organizovala Poslanička grupa prijateljstva sa SAD, Dačić je istakao da je naša zemlja jedna od malobrojnih država koja može da se pohvali tako dugom tradicijom diplomatskih odnosa sa SAD, i da zato imamo mnogo razloga da negujemo tu tradiciju i obeležavamo današnji dan kao veliki dan u našoj nacionalnoj istoriji.

- U trenutku kada su Srbija i SAD potpisale Konvenciju 1881. godine, tadašnja Kneževina Srbija tek je tri godine bila nezavisna i radila je na izgrađivanju svojih institucija, a SAD su postajale vodeća svetska sila. Malo smo znali jedni od drugima, ali su vremenom naše odnose izgrađivali ljudi kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, predsednik Vudro Vilson - rekao je Dačić.

Podsetio je da su dve zemlje bile saveznici u oba svetska rata, da su SAD znale da poštuju ogromne žrtve koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu to veliko prijateljstvo se produbilo jer smo se zajedno borili protiv fašizma.

- Imali smo teških trenutaka tokom devedesetih godina, kada ne samo da se nismo slagali, nego smo se i sukobili, taj period ne smemo da zaboravimo, ali ne smemo da dozvolimo da on prekrije čitav vek prijateljstva i savezništva. Srbija i SAD se danas dobro poznaju, prošli smo i dobro i loše, izvukli smo pouke i naučili da idemo dalje kao snažni partneri radimo zajedno u svemu što je od obostranog interesa - naglasio je Dačić.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
kiki

14.10.2021 14:14

- Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije između SAD i Srbije. Naše dve nacije su delile zajedničku istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Jedva čekamo da izgradimo još jače partnerstvo, što će biti nastavak naše 140-godišnje saradnje - istakao je Blinken na Tviteru. - Ako ste nam iskreni prijatelji, zasto nas ne postujete i ne povucete priznanje juzne pokrajine kao siptarske drzave? - Ja ne razumem toliko licemerja niti vam oprastam pa da me sutra streljaju. Prijatelj ti ne rusi kucu, ne ubja decu, ne otima zemlju.

Odgovori 31 2
kiki

14.10.2021 15:04

Isreni prijatelji vam ne ruse gradove, mostove, ne ubijaju narod, ne truju prljavim bombama i ne podrzavaju teroriste protiv vas. Dosta vise sa americkim licemerjem. Dokazite svoje prijateljstvo, lako je pisati i pricati, papir sve izdrzi.

Odgovori 35 2