BEOGRAD SPREMAN ZA SAMIT NESVRSTANIH: Sutra počinje jedan od najvažnijih političkih skupova u svetu! (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

10.10.2021

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu sutra i prekosutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Obeležava se šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja

U glavnom gradu Srbije u naredna dva dana okupiće se više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija,a među učesnicima su i predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Domaćini skupa, koji će biti održan na Beogradskom sajmu, u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961.godine održan u glavnom gradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.

 


Pre šest decenija, lideri 25 zemalja afirmisali su ideju ostvarivanja protivteže u tada blokovski podeljenom svetu.

U prethodnih 60 godina svet se značajno promenio, ali su podele, ipak, ostale, pa je predstojeći skup prilika da se ideji zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta, pruži novi podsticaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima.

 

 


Samit nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, ali je način da svi pokažu da se sećaju beogradske konferencije pre 60 godina.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, skup će biti i dobra prilika da sa zemljama koje će biti predstavljene razvijamo privrednu saradnju.

On je poručio da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja - Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

Beograd će ugostiti više od 550 učesnika, a najevći broj delegacija stiže danas u srpsku prestonicu.

Na Beogradskom sajmu sve je spremno na veliki događaj, a obavljaju se još samo poslednje pripreme.

Ispred sale u kojoj će se održati plenarno zasedanje, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gde su prvi put zasedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta, Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume.

Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžan Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srb

Na marginima skupa, predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i drugi zvaničnici imaće niz bilateralnih sastanaka sa šefovima stranih delegacija.

Inače, osnovni principi Pokreta nesvrstanih, koje su činile mahom afričke i azijske zemlje jesu: uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta; uzajamno nenapadanje; uzajamno nemešanje u unutrašnje poslove; jednakost i uzajamna korist i miroljubiva koegzistencija.

Beograd spremno dočekuje ovaj veliki skup, a ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavilo je da će on biti organizovan i obezbeđen na najvišem nivou.

Na poslovima obezbeđenja manifestacije biće angažovano 3.243 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radno vreme maloprodajnih objekata i restorana po odluci gradskog štab za vanredne situacije produženo je od subote do srede, 13. oktobra, do ponoći zbog velikog broja gostiju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading