STOTINE SVETSKIH DRŽAVNIKA OKUPLJA SE U BEOGRADU: Zvanice skupa "Nesvrstani 2021" će čuvati 3.000 policajaca

Autor:

Vesti

10.10.2021

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stotine državnika iz celog sveta koji dolaze na skup "Nesvrstani 2021" u ponedeljak i utorak u Beogradu, biće pod budnim okom više od 3.000 pripadnika srpske policije.

Foto: google.com/maps/prinscreen

Vlada Srbije

 

Manifestacija koja se održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih jedan je od najvažnijih političkih skupova u svetu, a uprkos pandemiji virusa korona u naš glavni grad doći će mnogi predsednici, premijeri i šefovi diplomatije zemalja iz celog sveta.

Oko izuzetno značajnog skupa angažovao se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na čiju ideju i inicijativu se i održava ova konferencija. Srbija će u trenutku zaraze koronom imati više od 100 delegacija iz 50 zemalja sveta. Nabrajajući najviše zvaničnike sa svih kontinenata, od Indije, Irana, Indonezije, preko Evrope, do Afrike, Kariba, predsednik je istakao da je reč o veoma važnim zemljama za nas:

- Srbija ne može da napravi nameštaj jeftiniji od "Ikee", ali sa našim prijateljima iz afričkog i arapskog sveta, pa i iz Azije, možemo bezbroj stvari da napravimo. Pozivam da svi zajedno pokažemo poštovanje za naše goste iz 105 zemalja, da pokažemo gostoprimstvo Beograda i Srbije - rekao je predsednik Srbije.

Foto: printscreen/TV Pink

Aleksandar Vućić

 

I ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je u subotu Operativni štab u Jedinici za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, koji je formiran povodom održavanja manifestacije "Nesvrstani 2021". Vulin se uverio u spremnost pripadnika Jedinice za obezbeđenje koji će čuvati visoke zvanice i delegacije tokom dvodnevnog skupa u Beogradu.

Ministar Vulin posebno je informisan o preduzetim merama i radnjama pripadnika policije iz svih organizacionih jedinica angažovanih povodom održavanja ove manifestacije.

- Svi angažovani pripadnici MUP spremni su za početak manifestacije "Nesvrstani 2021". Svaka delegacija koja bude boravila u Beogradu u narednim danima biće u skladu sa svim našim protokolima čuvana i zaštićena. Skup "Nesvrstani 2021" biće organizovan i obezbeđen na najvišem nivou - istakao je u subotu Vulin.

Ministar je zamolio i građane Beograda da pokažu ono po čemu nas zna ceo svet, gostoprimstvo i ljubaznost.

- Neka naši gosti požele da se vrate u Beograd - poručio je ministar policije.

Komandant Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata Dejan Stefanović istakao je da je povodom važne manifestacije formiran Operativni štab čiji su članovi predstavnici Direkcije policije, organizacionih jedinica Direkcije policije, kao i predstavnici Vojnobezbednosne agencije i Bezbednosno-informativne agencije.

- Na poslovima obezbeđenja manifestacije biće angažovana 3.243 pripadnika MUP. Očekujemo dolazak 117 delegacija sa 572 člana - rekao je Stefanović.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov poručio je građanima da će saobraćajna policija u ponedeljak i utorak učiniti sve da zastoji u saobraćaju budu minimalni, kako se ne bi remetio svakodnevni život.

Restorani i radnje do ponoći

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Gradski štab za vanredne situacije doneo odluku da se radno vreme maloprodajnih objekata i restorana od subote do srede, 13. oktobra, produži do ponoći. Vesić je istakao da je odluka doneta zbog velikog broja stranih gostiju koji će posetiti Beograd tokom međunarodnog samita koji se održava povodom 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Već stigli prvi gosti

Među zvaničnicima koji su, povodom održavanja Samita Pokreta nesvrstanih u subotu doputovali u Beograd je i ministar spoljnih poslova Nepala Narajan Kadka. Po sletanju na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", Kadka je rekao da je danas svet podeljen, možda ne toliko ideološki, koliko geoekonomski i geopolitički i da je Pokret postao važniji nego što je bio kada je osnovan. Prethodno su u Beograd stigli šefovi diplomatija Iraka i Maldiva, kao i ministar spoljnih poslova Antigve i Barbude Pol Čet Grin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading