RUSKI ŠEF DIPLOMATIJE DANAS PRENOSI PUTINOVU PORUKU SRPSKOM NARODU: Braćo Srbi, za vas nema zime!

Autor:

Vesti

09.10.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas će, kako saznaje Srpski telegraf, predsedniku Srbije preneti poruku Vladimira Putina, koja je, praktično, poslata celom srpskom narodu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sergej Lavrov i Vladimir Putin

Uz detalje Putinovog plana za Balkan i Srbiju, o kojem je naš list pisao prošle nedelje, ovog puta Lavrov donosi i ohrabrujuću vest da će ruski gas nastaviti nesmetano i u količinama koje budu potrebne da stiže u Srbiju i to po ceni nekoliko puta manjoj od one koja trenutno važi na evropskim berzama. U prevodu: braćo Srbi, za vas nema zime.

Ruski šef diplomatije će se danas u 18.30 sastati s Vučićem i preneti mu Putinove reči.

Ovo je, zapravo, odgovor na molbu koju je predsednik Vučić uputio ruskom predsedniku preko zamenika premijera Ruske federacije Jurija Borisova, koji je sredinom nedelje boravio u Srbiji. Vučić je, kako je sam rekao, zbog divljanja cene gasa u svetu uputio ličnu poruku Putinu, a Lavrov sada donosi odgovor da možemo da računamo na podršku Moskve.

- Srbija i Rusija imaju izgrađene veoma dobre odnose, što je uostalom i rezultiralo time da Srbija dobije gasovod. Na taj način smo energetski osigurani, a imamo i priliku da, kao tranzitna zemlja, zaradimo. Zbog nestašice cene gasa su vrtoglavo porasle svuda, ali se kod nas i dalje održavaju, upravo zahvaljujući prijateljskim vezama koje predsednik održava s Vladimirom Putinom. Zbog toga je on i ovaj put izrazio spremnost da izađe u susret zahtevima Srbije - kaže za Srpski telegraf izvor iz Vlade Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić

Govoreći o energetskoj situaciji u Srbiji, predsednik Vučić je juče potvrdio da ćemo imati toplu zimu, pre svega, zahvaljujući tome što smo vodili pametnu politiku i ponovio da je prioritet da zadržimo cenu gasa.

- Građani neka ne brinu, imaće tople domove, dovoljno struje i gasa i cene neće rasti. Neće biti isključenja kakvih će biti u drugim evropskim zemljama. Važno je da ljudi razumeju da je do poremećaja cena dovelo uvođenje karbon taksi, nedostatak gasa, jer su Kinezi sve preusmerili ka sebi i zbog još nekoliko faktora. Mi smo vodili pametnu politiku, izgradili smo gasovod, posle 45 godina obnovili izlazne stanice, nama gas teče. Tranzitna smo zemlja, uzimamo deo tog gasa, a istovremeno imamo našeg gasa oko 250 miliona kubnih metara u Banatskom dvoru za nedajbože. To se svakodnevno dopunjuje. Cena gasa nam je 270 dolara po metru kubnom, sad nam je veoma važno da s Rusima rešimo da tako ostane još šest meseci - precizirao je Vučić.

Republika

Foto: youtube.com/Jutarnji program TV HAPPY

Zoran Spasić

Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku, ocenjuje da je razlog posete Lavrova dobrim delom upravo to da se Srbiji da garancija da će biti energetski nezavisna. Važna tema, kaže on, biće i Kosovo.

- To je velika stvar u ovom periodu gasne krize i u vrlo teškom periodu za Evropu, ali i za čitav svet. Predsednik Putin je rekao da ćemo mi dobiti gas po povoljnoj ceni, naravno nije precizirao koliko, ali to nije ni potrebno u kontekstu velike energetske krize. Sama činjenica da ćemo imati siguran gas jeste velika stvar i za privredu, budući da je predsednik najavio da se ove godine očekuje rast BDP veći od sedam odsto. To znači da moramo biti energetski stabilni - konstatuje Spasić.

Strategija Moskve na Balkanu

1. Energetika. Gas preko "Turskog toka" kroz Srbiju stiže do Mađarske, Hrvatske, BiH, uskoro i Austrije i možda još nekih zemalja EU. Naša zemlja postaje energetsko čvorište ovog dela Evrope

2. Dalja bezuslovna podrška Srbiji po pitanju Kosova, pre svega, u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama. Takođe, baš kao prilikom poslednjih događaja kod Jarinja i Brnjaka, Moskva će otvoreno podržati Beograd ukoliko Albanci krenu na sever Kosova

3. Podrška Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj, iza koje će Moskva čvrsto stati da bi se lakše oduprli pritiscima, kojih će u narednom periodu biti sve više

4. Vraćanje uticaja Moskve u Crnoj Gori. Onom dinamikom kako opada uticaj Mila Đukanovića pojačavaće se saradnja s novim vladajućim strukturama, bez obzira na to što je Crna Gora deo NATO

5. Podrška Srbiji na putu ka EU, ali podrška Srbiji i u što tešnjem povezivanju sa zemljama Unije okupljenim oko Mađarske i Viktora Orbana, koje imaju mnogo bolje odnose s Moskvom nego ostatak EU

Dačić: Potvrda ispravne politike

Republika

Foto: Tanjug

Ivica Dačić

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, za naš list kaže da iz Moskve stižu dobre vesti.

- Dobili smo uveravanje s ruske strane da ćemo imati najnižu cenu gasa u Evropi. To je velika stvar i potvrda naše ispravne politike.

Popović: Bratski odnosi i strateški projekti

Republika

Foto: Republika

Nenad Popović

Ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović za Srpski telegraf kaže:

- Na sastanku Međuvladinog komiteta zamenik predsednika vlade Rusije Jurij Borisov uverio me je da Rusija ima nameru da Srbiji omogući najbolje cene i količine gasa u Evropi, a u skladu s bratskim odnosima naše dve države. Od posete Lavrova očekujem da budu potvrđeni najbliži politički odnosi Srbije i Rusije, kao i najbolja perspektiva za razvoj ekonomskih odnosa zasnovanih na strateškim projektima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading