BORBA SVETSKIH IGRAČA ZA NAKLONOST BEOGRADA: Opšti rat za Srbiju!

Autor:

Vesti

08.10.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada su manje u igri ucene, uslovljavanje i pritisci, a mnogo više nego ranije investicije.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Aleksandar Vučić

Veliki svetski igrači ne odustaju od bitke za prevlast na našem tlu. Očigledna je, međutim, promena njihove strategije - od ucena i pritisaka prešli su na politiku uvažavanja Beograda u cilju sklapanja partnerskih odnosa. Sada se zapravo vodi opšti rat centara moći i svetskih sila - od Brisela preko Kine, Rusije i SAD do Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za Srbiju.

- Srbija je značajan geostrateški faktor u ovom delu sveta. Ali u proteklih deset godina, zahvaljujući politici državnog vrha predvođenog predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naša država je ekonomski i politički ojačala. Ne deluju više ucene, uslovljavanja i pritisci. Borba za Srbiju sad se vodi kroz investicije, projekte - priča sagovornik Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Zapadni Balkan ne sme se posmatrati kao zadnje dvorište Evrope, već kao ključni region bez kojeg nema napretka ni transatlantskih ni evropskih integracija, poručio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i kao kontroverzno ocenio to što EU nije napredovala s integracijama dok se, s druge strane, ministri zapadnih zemalja često žale da države poput Rusije, Kine, Turske, Saudijske Arabije pokušavaju da izvrše uticaj na region:

- Kako možemo da pobedimo u igri ako ne izađemo na teren? Ako EU ne može da inegriše region, drugi će to učiniti.

Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović kaže za Srpski telegraf da od 2012. Srbija više nije objekat političkih pritisaka velikih svetskih igrača, već subjekat regionalne saradnje, ali i dominacije u privredno-ekonomskom i političkom uticaju, naročito, na zapadnom Balkanu:

- Srbija je, dakle, postala lider u regionu zahvaljujući mudroj državničkoj strategiji predsednika Vučića, koji savršeno razume geopolitičke procese, i ima strategiju razvoja i političko-ekonomskog jačanja naše zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ursula fon der Lajen

EVROPSKA UNIJA

Brisel je pripremio investicioni paket za region vredan od 30 milijardi evra za njihov ekonomski i investicioni oporavak, a značajan deo tih sredstava u narednih sedam godina trebalo bi da pripadne i Srbiji. Novac je namenjen za projekte koji doprinose regionalnoj povezanosti, kao što su putna infrastruktura, energetika, digitalizacija, zaštita životne sredine...

Jakša Šćekić, spoljnopolitički novinar, podseća da je EU najveći donator Srbije.

- Ima borbe za prevlast na našem tlu kad je reč o ekonomiji - konstatuje Šćekić.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Si Đinping

KINA

Odnosi strateškog partnerstva produbljeni su 2013. i podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. Srbija pridaje veliki značaj saradnji s Pekingom. Odnose dve zemlje karakterišu intenzivan politički dijalog, posete na visokom političkom nivou i strateške kineske investicije (smederevska železara, RTB Bor).

- Kina je izuzetno zainteresovana za tradicionalno prijateljsku Srbiju, koja se nalazi u blizini njima primamljivog, zahtevnog tržišta EU. Srbija služi Kini da robu koju proizvede u Srbiji plasira na evropskom tržištu - smatra Sanja Arežina, autorka knjige "Kina u Evropi".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

RUSIJA

Odnosi se uspešno razvijaju u svim oblastima, a posebno su intenzivni u trgovinskoj, investicionoj, energetskoj, poljoprivrednoj, vojnoj i vojnotehničkoj.

- Rusija prepoznaje Srbiju kao partnera. Važne su vakcine i Balkanski tok, ali je krucijalna podrška Moskve za odbranu KiM i RS. Bez Rusije Kosovo bi davno bilo u UN, a BiH centralizovana - kaže za Srpski telegraf politički analitičar Dragomir Anđelković.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

SAD

Znatno su unapređeni i politički i ekonomski odnosi prethodnih godina. Predsednik Vučić bio je pre godinu dana u poseti SAD, kad se susreo s najvišim američkim zvaničnicima i tada je potpisan Vašingtonski sporazum. SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji.

- Srbija se proteklih godina pozicionirala politički, ne kao problem regiona, već zemlja rešenja. Srbija se istakla pokretačkim delovanjem, inicijativama u regionu ("Otvoreni Balkan"), brigom i pomoći za izlazak iz KOVID krize. SAD su, od najava oštrije politike došle do ublažavanja retorike, konkretnog ekonomskog i investicionog delovanja, da bi zadržali uticaj i pokazali da smo im važni - ocenjuje za Srpski telegraf Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

TURSKA

Politički odnosi Beograda i Ankare veoma su intenzivni i sadržajni, o čemu svedoči i veliki broj razmena poseta na visokom i najvišem nivou - dolazak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Beograd (oktobar 2017. i oktobar 2019). Inače, Turska je u poslednjih pet godina pojačala investicije i prisustvo svojih kompanija u Srbiji.

- Turska je članica NATO, važan politički saveznik zapadu i partner Rusiji. Preko teritorije Turske prelazi čuveni kineski "Pojas i put". Dakle, Turska može da otvori vrata za politički i privredni kapital - navodi Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost.

Republika

Foto: Tanjug

Muhamed bin Zajed

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Bilateralni politički odnosi su veoma dobri i razvijeni, što se očitava i kroz susrete predsednika Vučića s princom prestolonaslednikom Abu Dabija i zamenikom Vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom. Videlo se to i tokom pandemije kada su UAE (marta 2020) poslali 10 tona zaštitnih medicinskih sredstava, a onda i medicinsku opremu (decembra 2020) vrednu više miliona evra. Prošle godine je ukupna vrednost trgovinske razmene iznosila 105,3 miliona evra, a jača i priliv investicija, koji je pre pet godina bio 132,2 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading