UKLJUČENJE IZ SLOVENIJE! Vučić: Ogroman skok cene energenata, ali srećom imamo gas (VIDEO)

Autor:

Vesti

05.10.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u dvodnevnoj poseti Sloveniji.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić uživo iz Slovenije

Kako je planirano, prvog dana posete, predsednik Vučić je prisustvovao Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije.
 

- Snaga Evropske narodne partije je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi posle ovih izbora u Nemačkoj. Mi smo u ovom trenutku, uz rumunsku partiju predsednika Johanesa, mi smo najistočnija partija na vlasti. Uprkos drugom mestu na nemačkim izborima, Narodna partija je najveća u Evropi - počeo je Vučić.

Govoreći o Samitu, predsednik je rekao:

- Ni u čemu se nismo saglasili sa oba albanska predstavnika. Najupečatljivije je što nisam bio srećan onim što sam čuo od bosanskih predstavnika. Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje. Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije - kazao je.

Vučić je upozorio i na ogroman skok cene energenata.

- Mi srećom imamo gas. Bila je veoma pametna odluka da izgradimo gasovod, uprkos svim pritiscima. Imamo dovoljno gasa i struje za sebe. Do energetske krize dolazi zbog karbon taksi i uvođenja zelene energije - kazao je predsednik.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić uživo iz Slovenije

- Građani Srbije ne treba da brinu, obezbedićemo im tople domove. Imaćemo dovoljno i struje i gasa. Imaćemo više nego mnogi drugi u Evropi. Svakako će biti teško, ali borićemo se. Ne pamtim da smo se suočavali sa nečim ovako teškim, a setite se da sam bio tu i u vreme migracija, poplava, korone... A ovo izgleda teže nego sve ostale krize - dodaje.

- Na Samitu sam saznao da je slovenačka delegacija predložila da do 2030. sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU. Mislim da to neće biti prihvaćeno. Ima više zemalja, ali tri snažne su baš protiv toga. Nemam iluzija po pitanju brzog ulaska u EU. Za nas je važno da budemo na evropskom putu. 62 odsto naše trgovine je sa njima, 67 odsto izvoza... Mi moramo da vodimo računa o sebi - dodaje.

- Srbija je najspremnija za EU od svih sa Zapadnog Balkana, ali to je sada političko pitanje. Građani Srbije znaju, ne žele da se kvare odnosi ni sa Rusijom ni sa Kinom - rekao je predsednik.

- Mislim da ni oni nisu sigurni šta da rade, da u EU ima više škola mišljenja. Što se klastera tiče, prihvatili smo sve i radili na tome. A kakav će njihov odnos biti prema nama? To ne možete da promenite. Koncentrišemo se na ono što možemo da uradimo.

- Siguran sam da će sutra Evropljanima svih nas i naših svađa biti preko glave. Nemam prevelika očekivanja, ali sam siguran da ćemo poslati pozitivnu poruku.

Vučić je najavio da će sutra od Micotakisa tražiti potvrdu da Grčka neće priznati Kosovo.

- Ako bude problema sa strujom, nema izvoza! Pa nek pišu Vodovodu, neka pišu i meni, svejedno, rezultat će biti isti - građani Srbije će imati tople domove - kazao je predsednik.

Upitan oko "pandorinih papira", Vučić je rekao:

- Kako će da me nađu kad nemam nigde nijedan račun, osim onog koji moram da imam, kao i svi vi. Nemam pare, nemam računa. Na moju sreću, mene te stvari ne utiču. Kad ste čisti, onda vas ne dotiče. To su uobičajeni politički napadi, kao i na Putina o kome je najviše tu napisano.

- Hrvatski mediji su me proglasili za saradnika i prijatelja Babiša. Pobrkali su sa Babićem. Babiš je češki premijer koji mi i jeste prijatelj.

Govoreći o napadu pojedinih medija koji tvrde da je bio pijan od sreće u vreme Đinđićevog ubistva, predsednik je podsetio:

- Godine 2012, 2013, 2014. su svakog dana pričali da ćemo da pustimo Zvezdana Jovanovića.

Vučić je rekao da nije tačno da se radovao kad je ubijen Zoran Đinđić i da je dokaz te tvrdnje njegov razgovor sa predsednikom SRS Vojislavom Šešeljem. Lider SRS Vojislav Šešelj je u tom razgovoru izjavio jednu rečenicu na osnovu koje se može zaključiti da on (Šešelj) nije tugovao zbog ubistva Đinđića."Iz poštovanja prema predsedniku stranke čiji sam bio član, neću otkriti šta sam odgovorio", rekao je Vučić, ali dodao da je taj razgovor sniman i da snimak postoji.

A onda je doneo jednu lepu vest:

- Uspeli smo da obezbedimo prvih 500 doza tog leka protiv korone i dali Agenciji na ispitivanje. Nadam se da ćemo da spasimo 200-300 života, pa da nabavljamo dalje.

O slučaju Jovanjica i optuženom Koluviji, Vučić kaže:

"Nemamo šta drugo da radimo nego da motamo travu. Nikad ga nisam ni video ni čuo u životu".

- Dve godine svakog dana je vođena kampanja neistina.

Vesna Pešić je optužila Vučića da mrzi 5. oktobar niti promene.

- Ne mrzim nikog, čak ni one koji svakodnevno izgovaraju gadosti o mojoj porodici. Nemam vremena da mrzim. Bavim se snovima i gledam u budućnost.

- Moj odnos prema 5. oktobru je racionalan. Bilo je mnogo užasnih grešaka pre 5. oktobra, mnogo ljudi je izgubilo živote, ali od 5. oktobra je krenula nebriga za nacionalne interese i ljude, gledalo se samo kako da se napune džepovi.

Ranije danas, predsednik Srbije se sreo sa Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u BiH i predsednikom HDZ BiH, i bivšim premijerom Bugarske Bojkom Borisovim. Vučić će sutra učestvovati na Samitu EU - Zapadni Baljan na Brdu kod Kranja, a razgovaraće i sa Micotakisom, Kurcom...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Brankica

05.10.2021 19:18

Poštovanje Dejtonskog sporazuma je od velike važnosti za održanje mira i stabilnosti na ovim prostorima, jer bez toga ne možemo ići putem razvoja i napretka.

Brankica

05.10.2021 19:19

Svaka bitna odluka se mora donositi uz saglasnost sva tri entiteta a da to ne bude na stetu bilo kog naroda.