GORAN STANIŠIĆ BEZ JASNIH DOKAZA OSUĐEN NA 20 GODINA ZATVORA: Albanski sud doneo presudu nakon što su svedoci PROMENILI iskaze dve decenije kasnije!

Autor:

Vesti

05.10.2021

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prištinsko pravosuđe nastavilo je praksu izricanja drakonskih kazni Srbima bez neoborivih i nedvosmislenih dokaza ili utemeljenih izjava svedoka, što ukazuje da im se sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, posle odluke Osnovnog suda u Prištini da Gorana Stanišića osudi na 20 godina zatvora.

Republika

Foto: Koha ditore

Goran Stanišić u sudnici

Kako se navodi u saopštenju, prištinski Osnovni sud osudio je Stanišića bez čvrstih i jasnih dokaza i na osnovu kontradiktornih izjava svedoka, zbog navodnog ratnog zločina u selima Slovinje i Trbovce kod Lipljana, aprila 1999. godine. 

"Današnjom odlukom suda, Stanišiću su povređena brojna procesna prava s obzirom na činjenicu da mu je određena kazna od 20 godina zatvora koja u trenutku izvršenja krivičnog dela nije ni postojala u Krivičnom zakoniku. Ono što posebno ukazuje na neravnopravan tretman koji je Stanišić imao tokom suđenja jeste činjenica da ga nijedan od komšija i prijatelja stradalih nije označio kao izvršioca nakon zločina, već da su svoje iskaze promenili 20 godina kasnije. Istovremeno, sud je odbio da svedoke suoči sa njihovim ranijim i kontradiktornim izjavama datim 1999, 2000, 2005. i 2006. godine u kojima se Stanišić uopšte ne pominje", kaže se u saopštenju.

Advokat koga je nagažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, kako se navodi dalje, uložiće žalbu Apelacionom sudu Privremenih institucija samouprave na ovu prvostepenu presudu.

- Ponovo se pokazalo da Srbi ne mogu računati na pravo na pravično suđenje jer u sudskim većima sude isključivo Albanci od trenutka kada je misija Euleks završila svoj izvršni mandat u pravosuđu na prostoru KiM. S tim u vezi, svi Srbi koji su uhapšeni pod optužbom za navodno izvršene ratne zločine nad Abancima tokom sukoba 1999 godine redovno se osuđuju kao krivci na višegodišnje kazne, s jasnom namerom da se napravi veštački balans u odnosu na zločine tzv. OVK i sudski postupak koji se vodi u Hagu protiv Tačija, Veseljija i drugih koji su optuženi za najteže ratne zločine protiv Srba - poručuje se iz Kancelarije za KiM, prenosi Kosovo Onlajn.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading