IZ LDK OGORČENI: Srpske barikade srušile su naš suverenitet! Vučić oterao ROSU sa severa!

Autor: Republika

Vesti

30.09.2021

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokratski savez Kosova (LDK) reagovao je nakon postizanja dogovora o krizi izazvanoj nedavno na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak. Prema stranci koju vodi Lumir Abdikhiku, vlada je napravila korak napred i dva nazad, predavši suverenitet države.

Foto: Tanjug/AP

Pripadnici ROSU na severu Kosova

LDK navodi da se oštro protivi neviđenom izvlačenju i sa dugoročnim posledicama koje je Vlada Republike Kosovo napravila prema bezbednosnim snagama i vladavini prava sa barikadama koje sponzoriše Srbija.

- Vlada Kosova je po prvi put Specijalnu jedinicu policije izjednačila sa ilegalnim barikadama. Pa ih je napravio parovima; strana sa kojom njena teritorija mora biti dogovorena sa Srbijom - kaže se u reagovanju LDK.

Prema LDK -u, vlada je predala suverenitet trećoj strani.

- Od sada, kad god organi reda idu na sever radi uspostavljanja zakona, postavljaju se barikade i Kosovo mora pregovarati sa Srbijom o njihovom uklanjanju - nastavlja se reakcija.

Puna reakcija LDK -a:

Demokratski savez Kosova pomno je pratio dešavanja na severu zemlje, od prvog dana do danas, kada je dogovor postignut u Briselu. LDK je pružio podršku Vladi Kosova za proširenje suvereniteta na celoj teritoriji zemlje, kao i po pitanju reciprociteta, kao poštenu i neophodnu meru u političkim i trgovinskim odnosima sa Srbijom. Takođe, LDK je smatrao da je dijalog jedini oblik rešavanja međudržavnih problema; stoga je učešće u dijalogu partije na vlasti danas koja joj se zbog čitavog istorijskog razloga suprotstavljala kao sredstvo, iako izvanredan zaokret, bilo jedino i bezalternativno.

Uprkos podršci opozicije, vladajuća stranka, koja je do juče odbacivala dijalog kao sredstvo, danas je napravila korak napred i dva nazad. Iako cenimo postizanje ravnopravnosti u postupanju sa registarskim tablicama, oštro se protivimo neviđenom izjednačavanju i dugoročnim posledicama koje je Vlada Republike Kosovo napravila po bezbednosne snage i vladavinu prava sa barikadama koje sponzoriše Srbija. Vlada Kosova je po prvi put izjednačila Specijalnu jedinicu policije sa ilegalnim barikadama. Pa ih je napravio parovima; strana sa kojom se njena teritorija mora dogovoriti sa Srbijom.

Umesto postavljanja suvereniteta i zakonitosti, danas je Vlada Kosova povukla i predala ovaj suverenitet trećoj strani. Štaviše, ovo povlačenje je napravio u skladu sa Srbijom, koja nas ne priznaje. Ova susedna država Srbija od danas daje ili ne pristanak na pravno uređenje teritorije Kosova. Dakle, sporazum Srbije o tome kako je legalnost regulisana na Kosovu, gde policijske jedinice borave i kada i u kom roku odlaze, predstavlja ozbiljan neuspeh. Iznad svega, to je opasan presedan za budućnost; od sada, kad god organi reda idu na sever radi uspostavljanja zakona, postavljaju se barikade i Kosovo mora pregovarati sa Srbijom o njihovom uklanjanju.

DSK se takođe snažno protivi legitimitetu kosovskih gradskih oznaka izdatih u Srbiji. Nastavak njihove upotrebe takođe predstavlja zastoj. Nijedna nalepnica, nijedna druga mera ne pokriva ozbiljnu grešku koju je Vlada Kosova učinila danas.

DSK smatra da se predati suverenitet ne može vršiti. Današnji sporazum je sporazum iz 2016. godine, koji su nekada nazvali „sporazumom srama“ oni koji su ga danas ponovo aktivirali, ali degradiran, budući da zakon i red na severu više ne mogu da se sprovode od institucija Republike Kosovo bez dozvole Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ivana

30.09.2021 19:47

Hvala našem predsedniku Vučiću na svemu što radi za intees naroda i države. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za našu državu i njene građane.

Ана

30.09.2021 20:12

Drago nam je da je Vučić bio istrajan i uspeo da se izbori,i da se Rosu ukloni sa severa !

Natasa

01.10.2021 06:05

Srbija ce uvek ali uvek biti uz svoj narod i truditi se svim silama da zastiti interese nasih ljudi i da im nikada mir i stabilnost kao osnovna ljudska prava ne budu ugrozena.