ONI KOJI BI DA NA ZASTRAŠE I UGASE ĆUTE KAO ZALIVENI! Tuže i prete, a u mišjoj rupi kad treba da odgovore na pitanja!

Autor:

Vesti

28.09.2021

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf poslao pitanja i ambasadama koje finansiraju lažljive NVO, ali ni od njih nismo dobili ni slovo

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador SAD U Srbiji Entoni Godfri

Svi do jednog, koji su namerili da tužakanjem i krivičnim prijavama zastraše i ućutkaju Srpski telegraf da bi sprečili objavljivanje istine, kao da su u zemlju propali. Nije ni čudo s obzirom na to da smo ih uhvatili u laži.

Dokazali smo, naime, bez trunke sumnje, da su njihove optužbe da je naš list u svom specijalnom dodatku Dosije mediji navodno koristio podatke Uprave za sprečavanje pranja novca potpune izmišljotine. Kako se ispostavilo, od prvog do poslednjeg objavljenog podatka, sve se može naći u javno dostupnom materijalu (sajtovi medija i NVO o kojima smo pisali, finansijski izveštaji u APR...). 

KRIVIČNA PRIJAVA

Krivičnu prijavu, kako je Srpski telegraf juče pisao, podnele su najmanje dve organizacije civilnog sektora - Građanske inicijative i Jukom. Međutim, drugi dan zaredom u tim nevladinim organizacijama juče su ćutali kao zaliveni. Iako im je Srpski telegraf u nedelju i juče slao pitanja, tražeći objašnjenje šta je to njima konkretno problem i po kom to osnovu tuže nekog što je objavio javno dostupne podatke, od njih ni traga ni glasa.

Srpski telegraf će se obratiti međunarodnim organizacijama i novinarskim udruženjima

- Organizacije civilnog društava podnele su krivičnu prijavu protiv Uprave za sprečavanje pranja novca i urednika Srpskog telegrafa. U kampanji "Zapadni megafoni dobili milione" Srpski telegraf je objavio podatke koje je jedino mogao dobiti nelegalno. Organizacije potpisnice sumnjaju da su službenici Uprave za pranje novca zloupotrebili institucije i dostavili podatke o transakcijama Srpskom telegrafu. Zato traže da urednik Srpskog telegrafa bude saslušan, kao i odgovorni, u upravi i povezanim institucijama - navedeno je u objavi BIRN na Tviteru, ispod koje su tagovani upravo Građanske inicijative i Jukom.

Busaju se u prsa, a onda...

Svi pokušaji da se Srbija predstavi kao zemlja u kojoj postoji cenzura medija padaju u vodu pred stotinama televizijskih priloga i novinskih tekstova u kojima se, na najgori način, vređaju Vlada i ministri, predsednik Srbije lično, čak i njegova porodica, priča za Srpski telegraf direktorka Studija B Ivana Vučićević. S druge strane, kako ukazuje, mediji koji su slobodni i koji bez ustručavanja govore o svim problemima u društvu opozicija označava kao vladine, a kada opozicione medije nazovete baš tim imenom, usledi nervi slom s druge strane i busanje u prsa nekakvom nezavisnošću.

Podsetimo ponovo, svi objavljeni podaci javno su dostupni.

U kom grmu, narodski, onda leži zec? U tome što je jasno svima, pa i tim tužiteljima, da objavljeni podaci nisu dobijeni nelegalno. Na to ukazuje i njihova naknadna pamet. Naime, nakon objavljivanja dodatka Dosije mediji poručivali su da nismo otkrili ništa spektakularno, već objavili "sve što se zna", "otkrili toplu vodu"... Čak je u dnevnom listu Danas, koji je u vlasništvu Dragana Šolaka, partnera lidera SSP Dragana Đilasa, dan posle objavljivanja Dosijea mediji na celoj strani pušten tekst o tom našem dodatku, ali tad nijedan od njihovih brojnih sagovornika nije izneo sumnju da su objavljeni podaci prikupljeni nelegalno.

IZOSTALA REAKCIJA

Zanimljivo je da nijedna od ambasada koje su (ne)posredni finansijeri ili iz čijih država, fondova ili fondacija se donira novac ovdašnjim glasilima i NVO nije odgovorila na pitanja Srpskog telegrafa. Do zaključenja broja izostala je reakcija iz ambasada SAD, Velike Britanije, Nemačke, Holandije.

Zbog hajke koja se vodi protiv nas Srpski telegraf će se obratiti međunarodnim organizacijama i novinarskim udruženjima.

Konkretni dokazi koliko je prijava besmislena

1. Dodatak Srpskog telegrafa Dosije mediji, objavljen 23. avgusta, ima osam strana
2. Na tih osam strana nije iznet ni jedan jedini podatak koji nije javno dostupan svakom građaninu Srbije
3. Podaci o finansijerima medija i organizacija o kojima smo pisali (CRTA, BIRN, Krik, CINS, NUNS, Trag, Jukom, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava...) mogu se naći na njihovim sajtovima, pa i medijskim objavama o njihovom radu, izrečenim iz usta njihovih rukovodilaca ili zvaničnika stranih organizacija, fondacija, ambasada i država koje ih finansiraju
4. Samo kod nekoliko medija i organizacija navedeno je koliki su im bili prilivi novca i to su podaci iz njihovih godišnjih finansijskih izveštaja, koje su predali APR. Za one koji to nisu učinili navedeno je da nisu. Informacije o prilivu novca na godišnjem nivou objavljene su samo kod BIRN, CRTA, CINS, Krik, NUNS I UNS i baziraju se ISKLJUČIVO na podacima iz njihovih izveštaja, što se može lako proveriti
5. U delu koji se bavi vlasničkom strukturom medija objavljeni su, takođe, javni, svima dostupni i lako proverljivi podaci
6. U posebnom delu posvećenom mreži Krik korišćeni su samo podaci s njihovog sajta, što je dokumentovano i printskrinom, gde se vidi ko su finansijeri
7. Dakle, kakve je tačno podatke Srpski telegraf mogao da dobije od Uprave za pranje novca i gde su ti podaci u našem dodatku? Očekujemo odgovore na ova pitanja od onih koji su nas tužili...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading