ĐILAS STAVIO U DŽEP 619 MILIONA, A ZADUŽIO DRŽAVU ZA 700! Srbija vratila dug iz 2011. godine, SAMO KAMATA 25 MILIONA!

Autor: Republika

Vesti

28.09.2021

12:27

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Republika Srbija danas vratila dug bivše vlasti od 700 miliona dolara, sa kamatama od preko 25 miliona dolara.

Ilustsracija: Republika.ST/Nemanja Pančić, Pixabay

Zgrnuo stotine miliona - Dragan Đilas

Ministar Mali je naveo da se radi o primeru lošeg zaduživanja, zbog ekstremno visoke kamate od 7,25 procenata na ovo zaduženje.

- Danas smo stavili tačku na taj dug iz 2011. godine, pošto smo uplatili i poslednju ratu od ukupno 725 miliona dolara. Te godine, Srbija je zadužena na deset godina po visokoj kamati od čak 7,25 procenata. Država je zbog tog, ali i drugih loših poteza, bila prinuđena na teške mere fiskalne konsolidacije, kako bi se spasila potpunog kolapsa i odmakla od ivice provalije - naveo je Mali u pisanoj izjavi.

Podsetimo, u to vreme je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda, kada je zgrnuo pravo čak 619 miliona evra, a njegova Demokratska stranka je bila na vlasti i katastrofalnom politikom dovela zemlju na ivicu bankrota.

Ministar finansija je naglasio da smo, zahvaljujući domaćinskom poslovanju, štednji, reformama koje su sprovedene, imali četiri godine suficit u budžetu i stvorili zalihe koje su nam značile za sprečavanje posledica pandemije virusa korona.

- Podsetiću da smo samo za tri paketa pomoći građanima i privredi izdvojili osam milijardi evra. Pored toga, sve vreme uspevamo na vreme, kako je dogovoreno, da plaćamo sve obaveze, bez obzira na izazove. Srbija je danas kredibilan, pouzdan partner - napomenuo je Mali.

Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Ministar Siniša Mali objavio da je Srbija vratila dug iz 2011. godine

Podsetio je da je pre desetak dana emitovana petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,05 odsto, koja je najvećim delom iskorišćena upravo za vraćanje preskupog duga iz 2011. godine.

- Dobili smo novac pod istorijski dobrim uslovima, što naša zemlja ne pamti. Velika je razlika između naših 2,05 odsto i njihovih 7,25 odsto, to je svakom građaninu dobro jasno. Svih ovih godina, osim što se Srbija bori za ekonomski povratak u život, prinuđena je da plaća skupe stare dugove nastale do 2012. godine. Više ni jedna Vlada neće morati da vraća te dugove i drago mi je što smo današnjom otplatom stavili tačku na to - objasnio je ministar finansija.

On je ponovio da sada, pošto je najskuplji dug u potpunosti isplaćen, neće biti tereta za buduće generacije.

- Želimo uspešnu Srbiju, zemlju u kojoj će mladi želeti da ostanu, zemlju u kojoj vide budućnost. Želimo da Srbija ide napred i da se nikada, pogotovo novčano, ne podseća zaostavštine onih koji su je uveli u problem. Mi sve činimo da ne ostaviljamo probleme, već izgrađenu, uređenu zemlju - naveo je Mali u pisanoj izjavi.

Ministar je napomenuo da se još uvek otplaćuju i zajmovi koji su od evropskih i svetskih finansijskih institucija i stranih vlada uzimani u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina po vrlo visokim kamatnim stopama, i koje će Srbija otplaćivati još dvadesetak godina.

Komentari (0)

Loading