NIKOLA KOVAČEVIĆ ZA REPUBLIKU PROKOMENTARISAO SLUČAJ "SLIKA": U postupku ću dokazati da nije bilo šverca

Autor:

Vesti

21.09.2021

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradski sekretar za komunalne i stambene poslove grada Beograda Nikola Kovačević, koji je u julu iz Beča na Aerodrom "Nikola Tesla" uneo sliku "Stražar" Paje Jovanovića i koji je optužen za carinski prekršaj, u razgovoru za Srpski telegraf i Republiku rasvetlio je okolnosti oko unošenja slike u zemlju i čitave medijske hajke koja se povela kada se otkrilo da je funkcioner stranke SNS.

Republika

Foto: Tanjug

Nikola Kovačević

Čitav slučaj dobio je ubrzanje u medijima naklonjenim opoziciji, dok je suština o tome kako je do nesporazuma prilikom unošenja slike došlo palo u drugi plan. Kovačević ističe da je spreman na svaki vid provere, ali da je reč o porodičnom slučaju i da se on, kao takav, tiče isključivo njegove porodice.

- Voleo bih da se cela situacija koja je lične prirode i isključivo vezana za mene i moju porodicu ne politizuje i da se ne meša moja stranka niti bilo koji drugi funkcioner iz moje stranke u ovaj događaj, koji se tiče isključivo moje porodice. Očigledno je pojedinim medijima važnije kako je neko legalno kupio sliku, a ne kako je od države opljačkano 619 miliona evra... niti kako neko ima više od 30 nekretnina ni odakle im milioni po raznim računima širom sveta, što su zabranjene teme jer ih zanima kako da Đilasu i njegovim zaposlenima pomognu da se ponovo dočepaju miliona iz budžeta - navodi Kovačević.

Republika

Foto: Tanjug

Slika "Stražar" Paje Jovanovića

Budući da je Kovačević gradski sekretar za komunalne i stambene poslove grada Beograda i odbornik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini opštine Rakovica, kao takav mora biti pod budnim okom Agencije za borbu protiv korupcije. Kako navodi Kovačević, još jedan dokaz o tome da je slika kupljena legalnim novcem je taj što je podlegao i proveri aukcijske kuće u kojoj je licitirao za Jovanovićevo umetničko delo.

- Agencija za borbu protiv korupcije je već vršila proveru moje imovine i tom prilikom ustanovila da nema ništa sporno. Naravno da sam spreman da agencija ponovo izvrši kontrolu i da, ukoliko je i jedan dinar sporan, spreman sam da snosim posledice. Samo napominjem da je "Doroteum" (aukcijska kuća u Beču u kojoj je Kovačević kupio sliku, prim. aut.) vršio provere porekla novca i čim mi je omogućeno da učestvujem i da kupim sliku dolazimo do zaključka da je poreklo novca legitimno i da je sve u najboljem redu. Sve je čisto, osim namere pojedinaca da preko ove lažne afere napadnu vlast i tako steku jeftine političke poene - objašnjava Kovačević za Srpski telegraf.

RUČNI PRTLJAG

Kako naš sagovornik ističe, navodna namera da prošvercuje sliku koja mu se pripisuje potpuno pada u vodu kada se uzme u obzir da je upravo on taj koji je prišao carinicima i da ju je sve vreme nosio u ručnom prtljagu.

- Nisam imao nikakvu nameru da sliku prošvercujem, slika je metar i po sa metar, uramljena i bila je deo ručnog prtljaga, tako da nije bilo moguće prošvercovati je ili sakriti, nije bila u prtljagu, već sa mnom i jedina namera je bila da se kulturno dobro koje pripada Srbiji vrati u zemlju. Uveren sam da će i postupak to dokazati. Sam sam prišao carinicima koji su stajali sa strane i rekao da imam kulturno dobro, pitao koji je postupak, na šta je meni carinik rekao: "Već ste napravili prekršaj, već ste prešli liniju, trebalo je da ga prijavite" - navodi naš sagovornik, koji je prilikom sačinjavanja zapisnika naveo da nije tačno da je prošao kroz prolaz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading