MRAČNE TAJNE MIRE I SLOBE! Bidža otkriva posle 25 godina: Miloševiću sam stalno popovao da vodi, što pre, ženu u crkvu

Autor:

Vesti

18.09.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodio je opštinu Svilajnac od 1989. do 2008, s pauzom od četiri godine. I dalje smatra da bi trebalo da je u Ginisovoj knjizi rekorda jer je na lokalnim izborima 2003. pobedio u prvom izbornom krugu, osvojivši apsolutnu većinu u svih 47 izbornih jedinica.

Republika

Foto: Nemanja Pančić

Dobrivoje Budimirović Bidža

 

Nije se iselio u manastir četiri godine kasnije, kako je obećavao, ako izgubi na referendumu o opozivu s funkcije predsednika opštine. Podržali su ga sugrađani.

Dobrivoje Budimirović Bidža, nekada istaknuti funkcioner SPS, a sad član SNS, i dalje živi u Svilajncu. Ipak, razgovor za Srpski telegraf obavljen je u Vrnjačkoj Banji, gde ide na terapije u hiperbaričnu komoru zbog problema s nogom, jer ne planira više, kako kaže, da pribegava ekstremnim rešenjima. Pamti se, naime, da je vinogradarskim makazama odsekao prst na nozi zahvaćen gangrenom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mira Marković i Slobodan Milošević

 

FRKA ZBOG BUNARA

Mada je čuven po tome što je Slobodanu Miloševiću, ondašnjem partijskom šefu, iz parlamenta na sav glas pevao: "Slobodane, ti si komunista, volimo te kao Isusa Hrista", u razgovoru za naš list otkriva da je izbegao da mu bivši predsednik Srbije i SRJ odrubi glavu. Iako mu se mešao u brak!

- O Slobi mislim sve najbolje. Svi koji ga sada kritikuju pojma nemaju. On je bio izuzetno častan, pošten i dobar čovek. A Mira Marković? S njom nisam želeo ni da razgovaram niti da je primim u Svilajncu. Upoznao sam je 1989. I na prvu loptu nije mi se svidela. Bila je promenljivog i raspoloženja i mišljenja - priča Budimirović.

A zakačili su se prvi put zbog vode i dubine bunara:

- Živeo sam za to da uredim Svilajnac. I kad sam hteo da sredimo gradski vodovod, kopali smo bunare na 170 metara. Kaže Mira meni: "Ima, Bidžo, vode i na 12 metara". Odgovorim: "Ima stručnjaka koji to određuju. To o čemu ti pričaš je površinska, nezdrava, zagađena voda. Hoću narodu da dam zdravu vodu". Kaže ona: "Znam, ali znaš li ti koliko to košta?" Uzvratim: "Neka košta koliko košta, ali jedan bunar je jeftiniji od jednog izgubljenog života".

S vremenom je netrpeljivost rasla i kulminirala kad je Miloševićeva supruga osnovala JUL i namerila se da osnuje ogranak i u Svilajncu:

- Našla tu nekoliko ljudi i rešila tim povodom jedan dan da dođe u Svilajnac. I ja se mislim: "E pa, neće moći". Postavim šlepere na put kako bih je sprečio da uđe u grad. Vratila se. Nije mi to nikad oprostila. Ali nije mogla ni da me kazni.

A Milošević? Nije mu to nikad ni pomenuo:

- Uvek je bio fer i korektan prema meni. Mi smo bili zemljaci, ja iz Svilajnca, on iz Požarevca. Uvažavali smo se. Kad god bi neki pomislili da će mi skinuti glavu s ramena jer mu protivurečim, on bi mirno odreagovao.

KOD MENE U SELU

Tako je, priča, bilo i kad je Miloševiću delio bračne savete i terao ga da suprugu odvede u crkvu i da se tamo venčaju:

- Rekao sam Slobi: "Kod mene u selu u krevet kada legnu Budimirović Dobrivoje i Budimirović Zorka, tako se zove moja supruga, to su muž i žena. A kada spava Budimirović Dobrivoje sa Zorkom Marković, to onda nije ništa. Zbog naše vere i tradicije. Drugo, čovek i žena ne mogu da vode dve različite politike u istoj kući. Na sve to, on će meni: "I, bre, Bidžo, menjaju se vremena, ti si mnogo staromodan". Slegnuo sam ramenima: "Dobro, Slobo, staromodan ili ne, ja s narodom nemam problema". Oćutao je.

Asocijacije

Aleksandar Vučić

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

Aleksandar Vučić

 

Niko nije izgradio ovoliko puteva, bolnica, škola, fabrika... On je izuzetno vredan, ima energije, ideja, vuče... Uočavam njegove napore jer tim ne može da ga isprati. To društvo mora da bude vrednije. Predstoji Izborna skupština SNS, najavljena za oktobar. Morao bi Vučić mnogim ljudima da se zahvali

Boris Tadić

Hteo da me smeni. Raspisali su vanredne izbore 2007. Delili su žute majice, olovke... Pekli su volove u gradu. Rekao sam Tadiću: "Ti si jedna budala. Ako me smeniš, neću više da živim u kući u Svilajncu, nego odoh u prvi manastir koji me primi". Ali dobio sam. I onda sam se sam povukao 2008.

Vojislav Šešelj

Republika

Foto: printscreen

Vojislav Šešelj

 

Dogovor o nenapadanju. Nekad davno se raspitivao ko je taj Bidža, gedža, midža i nekom prilikom u Skupštini mu odgovorim: "Tvoj otac je pametno odigrao, napravio je tebe, Voju, pravoslavca, sestru Ljilju, katolkinju, i brata Gojka, katolika". Nadao sam se da će da me udari, ali je rekao: "Kako to znaš? Hajde ovako, ti mene ne pominji, neću ni ja tebe"

Ivica Dačić

Nemam visoko mišljenje o ljudima koji nikad ništa nisu radili, već su ceo život u politici, poslaničkoj klupi. On je u SPS počeo da radi na štampaču. Napredovao je tek posle smrti Miloševića. Tad su i mene izbacili iz SPS 2002. On i Žarko Crnogorac Obradović

Dragan Marković Palma

Republika

Foto: printskrin

Dragan Marković Palma

 

O njemu neću ništa da govorim. Bio sam s njim dobar do 2000. Razišli smo se

Velimir Ilić

Nisam ga voleo zbog 5. oktobra. Ali poštujem njegov rad

Radovan Raka Radović

Dobar sam s njim. Snašao se, radi kornišone i papriku, ima 50 radnika

Milutin Mrkonjić

Lako je pričati, teško je raditi

 

Činjenice o Bidži

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Dobrivoje Budimirović Bidža

 

- Rođen 5. januara 1947. u Lukovici kod Svilajnca

- Poljoprivredni fakultet završio za tri i po godine s prosečnom ocenom 9,83

- Na Mašinskom, koji je paralelno studirao samo da bi cimeru Tonetu Stojanovskom dokazao da može da ga završi pre njega, diplomirao je sa 10

- Ipak, sebe smatra agronomom

- U dva mandata bio je savezni poslanik, a republički u pet

 

Austrijanac bi da donira milijardu

Budimirović i dalje često putuje. Kako kaže, zahvaljući poslovima koje je radio, ima dosta prijatelja po svetu, koji su spremi da investiraju i čak poklone novac Srbiji.

- Imam jednog prijatelja iz Austrije koji hoće milijardu evra da pokloni Srbiji. Njegov deda bio je ovde u Prvom svetskom ratu. Ranjen je u okolini Vranja. Bio je zarobljen u nekom selu. Srbi, seljaci, pomogli su mu i spasli ga. Posle se oženio Srpkinjom. Neće da uloži, hoće da pokloni. Samo da se ustanovi na koji način. Drugi Austrijanac želi da napravi fabriku za prečišćavanje voda. Investirao bi 350 miliona evra.

Bidža, međutim, nije hteo da otkriva imena da ne bi upropastio eventualnu realizaciju.

 

Srbija najlepša bašta za dve godine

Budimirović smatra da je budućnost Srbije u poljoprivredi i proizvodnji.

- Gajili smo stoku i izvozili meso. Bili smo izvoznici pšenice, kukuruza, voća i povrća. Imali smo vinograde, voćnjake... Sve je zaraslo u korov. Neko mora da ima viziju kako od Srbije da napravi najlepšu baštu u ovom delu Evrope. A to je moguće da se uradi za dve godine

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading