ANGELA MERKEL U BEOGRADU RETERIRALA U ODNOSU NA SVOJE RANIJE STAVOVE: Nije pomenula priznanje Kosova

Autor:

Vesti

14.09.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako objašnjavaju naši sagovornici, njene reči mogu se protumačiti kao svojevrsna poruka vlastima u Prištini.

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Šok, neverica, oduševljenje...

Šta god, tek nemačka kancelarka Angela Merkel tokom boravka u Beogradu, uključujući i zajedničko obraćanje novinarima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nije izgovorila reči "priznanje Kosova". Za razliku od nekih ranijih prilika i mnogih njenih izaslanika koji su poruku o tome da Srbija mora da pristane na sveobuhvatni obavezujući sporazum, u čijoj je suštini priznanje lažne države, ponavljali kao papagaji.

A nije da nije bilo eksplicitnih novinarskih pitanja vezanih za ovu temu. Na sve je Merkelova odgovorila diplomatski, usput primećujući i da pet država EU (Rumunija, Grčka, Španija, Kipar, Slovačka) nije priznalo Kosovo. Reči doskora nezamislive za nemačku kancelarku.

DOBRO ZA NAS

Kako ocenjuje politički analitičar Dragomir Anđelković, Nemačka nam sigurno nije geopolitički naklonjena, ali ovo što nije neprijateljski nastrojena i ne postupa kao što je ranije postupala jeste velika stvar.

- Iskorak je kad velike sile, kao što su Nemačka i Amerika, nisu protiv nas. Merkelova se postavila kao što se svojevremeno postavio Tramp i prvi put nije nastupila neprijateljski, što otvara vrata za mogući kompromis i dobro je za nas. Jer iako se ne slažemo oko nekih pitanja, to neće negativno uticati na ekonomske investicije - navodi Anđelković.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je na beogradskom aerodromu ispratio nemačku kancelarku, izrazio je veliko zadovoljstvo njenom posetom.

- Upravo sam ispratio Angelu Merkel i vratio se u Palatu Srbije, gde me čekaju sledeće obaveze. Verujem da ste i vi građani ponosni na sve ono što se juče u našoj zemlji dešavalo. Kako smo dočekali kancelarku, na njene poruke, na njen komentar o ekonomskim uspesima Srbije, što smo još jednom pokazali kako smo gostoljubiv narod - istakao je šef države u video-snimku na njegovom Instagram profilu.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

 

Đilas pokazao da ne zna šta radi

Lider SSP Dragan Đilas i njegovi sateliti (računajući i medije koje kontroliše ili na njih ima veliki uticaj) nikako nisu mogli da prihvate činjenicu da je nemačka kancelarka Angela Merkel ukazala posebnu čast Srbiji i predsedniku Vučiću ovom posetom.

Đilas je tako poručio: "Angela, dovela si Vučića na vlast, pa ga i povedi sa sobom", a onda su, gle čuda, mediji koji su mu naklonjeni tu besmislenu rečenicu izvlačili u naslove.

Nejasno je samo kako Đilas ne razume da, vređajući Angelu Merkel, vređa i Nemačku, što nikad nikom nije donelo mnogo dobrog.

Rekao je da, kada se sve to analizira, kao da je položio jedan ispit, te dodao da zna da je još mnogo ispita pred Srbijom.

- Da je još mnogo toga važnog pred nama da uradimo. Da sledeći put kada dođe bilo ko od važnih gostiju vidi još lepše aerodromske zgrade, još više puteva, još veće plate. Za to moramo da se borimo zajedno. Hvala na podršci i mnogo, mnogo sam srećan - naglasio je Vučić.

Vučić je, takođe, juče još jednom ukazao na značaj ekonomske saradnje između Srbije i Nemačke.

- Kada sam postao predsednik Vlade 2014, svega 17.000 ljudi u Srbiji radilo je u nemačkim preduzećima, danas 72.684 radnika prima platu u nemačkim kompanijama - objavio je Vučić.

VELIKA ULAGANJA

Istakao je i da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

- Tri puta smo uvećali svoju spoljnotrgovinsku razmenu s Nemačkom, a više od ta tri puta uvećali svoj izvoz, opet zahvaljujući nemačkim kompanijama. Tako da za naš uspešan ekonomski razvoj dugujemo veliku zahvalnost i Nemačkoj, naravno, vladi kancelarke Merkel i zbog stvaranja uslova i zbog toga što su uvek podržavali ulaganja u zapadni Balkan i što im nije smetalo da se mi, kao i investicioni region, a ne samo kao tržište, pozicioniramo na evropskom tlu - poručio je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Angeline izjave u Beogradu

1. Znam da je ponekad percepcija takva da proces evrointegracija teče sporo i da evropska strana smišlja neke nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i napredak. Berlinskim procesom se povećava povezanost u regionu i pomaže procesu pristupanja

2. Geostrateški interes je da se zemlje zapadnog Balkana prime u EU

3. Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa, konkretno rešavanju kosovskog problema, pre rešavanja drugih problema. Ovo pitanje neće nestati, mora se rešavati. Ali ja sam za mapu puta gde se rešavaju najpre sva druga pitanja. Nadam se da ćemo imati novi napredak i u procesu oko Kosova

4. Možda su tri zemlje, Srbija, Albanija i Severna Makedonija, našle drugu najbolju mogućnost, ali je cilj da u proces bude uključeno svih šest zemalja zapadnog Balkana. Ne sme se desiti da se neke zemlje odvoje. Možda će doći do napretka, ali ne bih želela da neki imaju utisak da postoji poseban krug

5. Upoznala sam Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja, već ih hrabro sprovodi u delo. Ohrabrujem da se nastavi napredak u oblasti vladavine prava, kao i kretanju ka pluralnom društvu. Ekonomski uspesi treba da budu podstrek za članstvo u EU

6. Vezano za litijum, Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vršiti u skladu sa ekološkim standardima. EU ima dobre standarde održivosti. Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti države članice EU jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading