SARADNIK DB, ZAŠTITNIK GRAĐANA, KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA! Janković je šokirao izjavom o rušenju Vučića, A OVO SU ZABORAVLJENI DETALJI IZ NJEGOVE BIOGRAFIJE

Autor: Republika

Vesti

14.09.2021

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izjava Saše Jankovića da su mu stranci nudili da sa krticama u Srpskoj naprednoj stranci ruši predsednika Aleksandra Vučića do temelja je uzdrmala srpsku političku scenu.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Saša Janković

Kao što je Republika već pisala, Janković je tokom gostovanja na jednoj od tajkunskih televizija otvoreno priznao da su mu moćnici iz stranih ambasada nudili da se približi Vučiću kako bi ga "rušio iznutra".

Dešavalo mi se i da čujem: Ako nećeš sa Vučićem, sa kim bi mogao u SNS-u. Ako Vučiću slučajno otkaže srce… nešto mu nije ok srce… Šta na to čovek može da odgovori? - rekao je Janković.

Šta je navelo Jankovića da nakon toliko vremena izađe sa ovakvom izjavom u javnost u ovom trenutku nije poznato, ali je prilika da se podsetimo lika i dela Jankovića.

Prvi ombudsman

Kao što se može pročitati u zvaničnim podacima, Janković je rođen u Loznici 1970. godine i bio je prvi srpski Zaštitnik građana, od kada je ta institucija uvedena u pravni sistem Srbije.

Za prvog ombudsmana izabran je 2007. godine i na toj poziciji ostao je punih 10 godina, do 2017.

Ulazak u politiku  

Iako je godinama bio naklonjen opoziciji, Janković je zvanično odlučio da uđe u politiku tokom predsedničkih izbora 2017. godine.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

Bio je predsednički kandidat ispred Pokreta slobodnih građana na čijem je bio čelu, a predsedničku trku završio je na drugom mestu, iza Aleksandra Vučića, sa osvojenih 16,36 odsto glasova birača.

Sukob sa Sergejem Trifunovićem

Kratkotrajnu političku karijeru Janković je obeležio brojnim skandalima, a verovatno najpoznatiji je njegov sukob sa Sergejem Trifunovićem, koji ga je nasledio na mestu predsednika Pokreta slobodnih građana.

Republika

Foto: youtube.com/Vecernje novosti

Sergej Trifunović

U jeku tih događaja, Trifunović je Jankovića optužio da je saradnik Državne bezbednosti, zbog Jankovićevog čestog pozivanja na "prijatelje iz službe".

Ceo sukob je rezultirao iščlanjenjem Janovića iz pokreta koji je osnovao. Istovremeno, Janković je objavio da se povlači i iz politike.

Aktivan na Tviteru

Dok je bio aktivan u politici, Janković se često oglašavao na društvenoj mreži Tviter. Ovu tehnološku platformu, Janković je najčešće koristio za otvorene napade na vlast, u čemu su ga njegovi saborci podržavali, a protvnici kritikovali.

Oni sa boljim političkim pamćenjem svakako se sećaju čuvenog tvita Jankovića kako se "grči u Beču".

- Celo popodne u hotelskoj sobi u centru Beča zgrčen od stresa i besa što ostajem u ovome. U toj meri besčasnih, podlih, loših ljudi ni u jednoj ljudskoj delatnosti nisam sreo, a radio sam u raznim pre ovoga, upoznao sve - zakukao je iz samo njemu znanih razloga tada Saša Janković.

Ovaj tvit tada naišao sa savle podsmeha.

Smrt Predraga Gojkovića

Jedna od najtajnovitijih epizoda iz biorgafije Jankovića dogodila se u aprilu 1993. godine kada je u Jankovićevom stanu pronađeno beživotno telo školskog druga Predraga Gojkovića.

Zvanična istraga pokazala je da se radi o samoubistvu, ali je slučaj nanovo otvaran više puta, pa je Janković ispitivan i na poligrafu.

Podsetimo, kao što je Republika već pisala, na njegovu izjavu o rušenju Vučića uz pomoć saradnika iz SNS, reagovao je Milenko Jovanov, potpredsednik SNS.

Ovo je zaista neverovatno priznanje i sada imamo priliku da iz prve ruke vidimo kako izgledaju razgovori stranaca sa predstavnicima opozicije, ali i da su ti razgovori bizarniji od onoga što bi se ocekivalo. Jasno je da su stranci nezadovoljni svojom pozicijom, jer od dolaska na vlast predsednika Vučića, oni više nemaju odlučujuću ulogu na formiranje vlada Srbije i definisanje državne politike i zato traže poslušnike koji bi im pomogli da povrate izgubljenu moć - rekao je Jovanov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vuk07

17.09.2021 14:44

E moj Sasa tako li se postuje drzava tako se stiti svoj narod bio si zastitnik građana. Tesko nama kad ovakvi debili treba da nas stite. Sto bre bas sad iznosus prljav ves, sa tvojom prljavom dusom. A gde ce ti dusa vec si oduzimao dusu i to svom najboljem drugu. Osumnicen da nisi bas cist. Evo ponovo si na sceni da zadas presedniku Vucicu jos veci udarac. To je jos jedan vas opozicionarski trik stalno idete od jednu u drugu prljavu aferu. Presednik Vucic je dobro shvatio da je to bila želja. Želja opozicije da Presedniku odkaze srce , da bi vi sto lakse dosli do ostvarenja cilja, jer drugacije vi ne mozete. Jer niko od vas iz opozicije nije dorastao Vucicu. Ja mislim da je sudstvo vase. Da ima ko da ti sudi ti bi vec trebao biti saslusan. I na jedno duze vreme u zatvoru zasto si izdao narod radio protiv drzave Srbije E moj Ombudsmanu Sasa.