VUČIĆ I MERKEL SE OBRATILI JAVNOSTI POSLE SASTANKA! Predsednik: Zahvalni smo kancelarki, a kod nas zahvalnost ne traje kratko

Autor: Republika

Vesti

13.09.2021

14:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel počinje danas dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Foto: TV Pink/printscreen

Republika
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

 

Obraćanje predsednika Vučića i Angele Merkel

Nakon razgovora u četiri oka, koji je održan u Palati Srbija, predsednik Vučić i nemačka kancelarka će se obratiti novinarima.

- Želim da izrazim iskrenu zahvalnost nemačkoj kancelarki što je danas ovde. Lično sam ponosan što posle mnogo godina saradnje imam priliku da budem jedan od domaćina i da dočekam nemačku kancelarku na kraju njenog mandata - rekao je predsednik.

Vučić se zahvalio kancelarki na konstruktivnom pristupu pregovorima Beograda i Prištine.

- Za razliku od nekih drugih kod nas zahvalnost ne traje kratko, i vi ćete uvek biti drag gost u Srbiji. Razgovarali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasleđe Angele Merkel - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je kazao da su razgovarali smo o svim važnim temama za Srbiju i region.

"Razgovarali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasleđe Angele Merkel. Ne bih imao potrebe da govorim ovoliko lepih reči o kancelarki jer, reći će ljudi, ona odlazi. Veliku zahvalnost dugujemo Nemačkoj i kancelarki Merkel za naš ekonomski razvoj".

On je istakao da će Angeli Merkel predstaviti projekat Otvoreni Balkan, od koga će sve zemlje regiona imati koristi.

"Ja nemam potrebe da ovako lepe reči govorim kancelarki, pošto bi mnogi rekli da ona odlazi sa funkcije, ali ja to iskreno mislim. Danas 72.000 ljudi radi u nemačkim kompanijama. Nemačka je naš najveći trgovinski partner. Mi smo tri puta uvećali spoljnotrgovinsku razmenu sa Nemačkom".

Vučić je rekao da je važna i podrška Nemačke obrazovanju u Srbiji, pre svega sa uvođenjem dualnog obrazovanja, koje će uskoro biti implementirano i na fakultetima.

"Pričali smo i o dijalogu sa Prištinom, i slažemo se da je kompromisno rešenje i mir jedino rešenje, i put u budućnost. Razgovarali smo i o vladavini prava, i ja sam predao i novi izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila po tom pitanju. Iako znamo da još mnogo moramo da uradimo po tom pitanju", rekao je on.

Predsednik kaže da su potpisani sporazumi o memorijalima i odbrani, i da će uskoro biti ratifikovani sporazumi iz oblasti kulture, kao i o strateškoj saradnji sa nemačkom vladom u vezi sa klimatskim promenama.

"Za danas sam vežbao da nešto kažem na ne baš dobrom nemačkom, u čast kancelarke, ali imam tremu i da ne bih pogrešio, pa da mi se smeje pola Evrope, učiniću to za vreme večere.  Ja sam mnogo naučio od gospođe Merkel, i želim da se u Srbiji oseća kao kod svoje kuće", zaključio je predsednik Vučić.

 

Angela Merkel je izjavila da je kroz saradnju sa predsednikom Vučićem izgrađen odnos poverenja između dve zemlje.

" Prvo bih se zahvalila na gostoprimstvu, i drago mi je što sam još jednom došla u Srbiju, pošto smo kroz godine došli do odnosa punog poverenja i postigli smo niz rezultata, bez obzira što pred Srbijom i celim regionom i dalje stoji daleki put", rekla je nemačka kancelarka.

Ona je istakla da su naše dve države istorijski blisko povezane, i u kulturi, politici, ekonomiji.

- Moramo se setiti osamdesete godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, i raduje me što mogu najaviti iznos od 500.000 evra za obnovu, i drago mi je što smo ratifikovali sporazume o memorijalima - rekla je Angela Merkel.

Ona je istakla da će se sutra sastati sa drugim liderima iz regiona, sa kojima će razgovarati o evropskom putu zapadnog Balkana.

- Razgovarali smo o nizu različitih tema, i verujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša je što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu - rekla je ona.

Tokom odgovaranja na novinarska pitanja, nemačka kancelarka je potvrdila da je mesto regiona u Evropskoj uniji, dok je predsednik Vučić rekao da je nasleđe nemačke kancelarke apsolutno pozitivno.

"Da li je regionu bilo sigurnije kada je Angela Merkel bila na vlasti. Da ona je lider Evrope, i ona je uvek mogla da podigne slušalicu i da pozove bilo kog predsednika iz regiona. Zato je čuvan mir, zato je region napredovao. Imali smo mir sve ovo vreme. Prolazili smo kroz najturbulentniji period migracija, koronu, teške ekonomske krize, i sve prevazilazili uz pomoćAngele Merkel. Ja mislim da je to izuzetno nasleđe, i pošto svako od nas u nekim godinama počne da razmišlja o tome šta ostavlja budućim generacijama, ja mislim da gospođa Merkel ima čime da se ponosi".

Vučić je potom govorio o priznanju tzv. Kosova kao uslovu za prijem u EU, i rekao je da je neophodno postići kompromisno rešenje.

"Nikada nećete čuti da ja negiram saznanja o tome šta su uslovi za ulazak u EU. Mi smo spremni da razgovaramo uvek sa Prištinom o svim mogućim kompromisnim rešenjima, da se dogovorimo. Ali ako je pitanje da li smo svesni da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema, apsolutno smo svesni, i o tome sam sa kancelarkom bezbroj puta razgovarao o tome i kada smo se slagali i kada se nismo slagali. Ja sam protiv zamrznuzog konflikta, to nije rešenje, i mislim da je dobro da to rešava ova generacija. To mora biti kompromisno, a ne poražavajuće rešenje za Srbiju".

Doček ispred Palate Srbija

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

 

 

18.15 - Predsednik Vučić i kancelarka Angela Merkel stigli su ispred Palate Srbija, gde ih je postrojena sačekala počasna garda.

Tokom intoniranja himne Srbije i Nemačke kancelarka je sedela, zbog zdravstvenog stanja, kao i tokom prethodnih poseta drugim zemljama.

Predsednik Vučić je stajao, kako i propisuje Ustav Republike Srbije.

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Svečani doček ispred Palate Srbija

 

Dolazak na aerodrom Nikola Tesla

Posle dočeka na aerodromu Nikola Tesla, nešto posle 16 časova, Merkelova će se uputiti ka Palati Srbija, gde će posle svečanog dočeka imati tet-a-tet sastanak sa predsednikom Srbije.

Foto: pintskrin

Aleksandar Vučić dočekao Angelu Merkel

 

Nakon toga predviđene su izjave za medije.

Na snazi rigorozne mere bezbednosti

Tokom dvodnevne posete Beogradu nemačke kancelarke, na snazi će biti rigorozne mere bezbednosti, a kako prenose mediji, kancelarku će dočekati migovi 29 Vojske Srbije.

Celom trasom kojom se ona bude kretala biće raspoređeni pripadnici MUP-a Srbije.

Na terenu će biti i dva policijska helikoptera. Oko 600 ljudi, kako se dodaje, biti direktno zaduženo za za neposrednu bezbednost kancelarke.

Reč je o više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, deset pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pilotima helikopterske jedinice.

Na terenu će sve vreme dežurati i nekoliko timova vatrogasaca i medicinske ekipe.

Saobraćaj se u širem centru grada zatvara u 17 časova

 

 

 

Dolazak nemačke kancelarke usloviće izmene u saobraćaju, odnoso privremeno zatvaranje za saobraćaj onih ulica kojima se ona i njena delegacija budi kretali, kakva je inače praksa kad dolaze visoki svetski zvaničnici.

S obzirom na to da ona na Aerodrom "Nikola Tesla", prema planu posete, sleće u 16.10 sati, a da je svečani prijem u Palati "Srbija" od 18 časova, treba očekivati da će ti delovi grada, naročito autoput Beograd-Niš u novobeogradskom delu ka centru grada i deo oko Palate "Srbija", pretrpeti povremena zatvaranja.

 

 

Prijem u Palati "Srbija" biće završen u 19.20, što ukazuje na to da će Angela Merkel nakon toga napustiti ovaj deo grada. Dalji protokol za sada nije poznat, te ne možemo da pretpostavimo kojim delovima grada će prolaziti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Marijana

13.09.2021 14:23

Očekujemo dobre vesti za Srbiju i njen narod.

Jelena

13.09.2021 15:03

Ovo je velika cast! Hvala predsedniku Vucicu sto se ovako grcevito bori za ugled nase Srbije!

Dragan

14.09.2021 01:43

Veliko hvala Merkelevoj koja je oduvek bila uz Srbiju i naš narod.