OTKRIVAMO! EVO ŠTA SVE SRBIJU ČEKA NAREDNIH MESECI: Pet udara do nove godine!

Autor: K. I - B. K.

Vesti

09.09.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strategija podrazumeva jake pritiske na nekoliko frontova, koji će jačati kako se budu bližili izbori.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Aleksandar Vučić

Srbiju i vlast u Srbiji, a pre svega predsednika Aleksandra Vučića, očekuje pakao u narednim mesecima. Prema informacijama iz obaveštajnih krugova, u punom zamahu je strategija koja podrazumeva udar na nekoliko frontova, koji će eskalirati kako se budu približavali izbori.

Glavni cilj je, a o tome je Srpski telegraf već pisao, da se jakim pritiskom oslabi Vučićeva pozicija da bi se naterao na popuštanje i ustupke u dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine.

Iz pomenutih izvora naš list došao je do pet osnovnih pravaca udara, koje koordiniraju najmanje tri službe sa zapada i iz regiona. O tome je prekjuče govorio i sam Vučić, naglašavajući da jedna služba konstantno pokušava da pravi haos na ovom području.

Kako kaže istoričar Saša Adamović, napad na Vučića, kao predsednika, zapravo je napad na državu Srbiju.

- Moramo da budemo potpuno svesni da je upravo tako. Očito je da se nekima u regionu, ali i šire, ne dopada ono što gledaju u poslednje vreme, a gledaju uspon i napredak Srbije - ocenjuje Adamović.

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

 

Vučić i Erdogan raspliću čvor u BiH

Serija važnih sastanaka koja je održana prethodnih dana i nastaviće se do kraja septembra mogla bi da rasplete zamršeni čvor koji je praktično blokirao funkcionisanje Bosne i Hercegovine. A ključni igrači, kako se može čuti od upućenih sagovornika, biće srpski i turski predsednik Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Podsetimo, serija je počela Erdoganovim dolaskom u Sarajevo, kada se pojavio i Milorad Dodik, prekinuvši, kao član Predsedništva BiH, bojkot zajedničkih institucija. Potom je visoki predstavnik Nemac Kristijan Šmit šokirao lidera SDA Bakira Izetbegovića i hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića porukom da ne može hrvatski predstavnik da bude biran muslimanskim glasovima i da mora da se menja izborni zakon. Onda je Vučić najavio da sredinom meseca ide u posetu Erdoganu i da će razgovarati o regionalnim pitanjima (čitaj situaciji u Bosni). Konačno, juče su u Beogradu razgovarali Vučić i Šmit.

Kako je poručio srpski predsednik, razgovor nije bio lak i poručio je Nemcu da od njega očekuje nepristrasan i izbalansiran pristup. S druge strane, Šmit je istakao koliko je važnost da predstavnik međunarodne zajednice ima bliske odnose sa Srbijom, jednom od najvažnijih zemalja u regionu.

Srđan Perišić, geopolitičar, za naš list opisuje kako će izgledati akcija slabljenja Vučića i Srbije:

- Možemo da očekujemo kulminaciju tog hibridnog delovanja, poturanja lažnih i poluistinitih informacija zbog toga što idu izbori u Srbiji i taj tzv. hibridni rat će se zaoštravati. Takvi udari su se već dosta odvijali i tu postoji kooridinacija između dela opozicije i stranih zapadnih službi oko Vučićeve porodice. Verovatno ta priča još nije završena i verovatno će tu biti još nekih pokušaja da se preko porodice udari na Vučića. Druga stvar jesu stalne ucene da se prekine saradnja sa kineskim investitorima, tu su, na neki način, i uspeli s ruskim investicijama. Tu su i fabrikovanje novih afera, angažovanje NVO, koje primaju otvorene donacije iz inostranstva i instruišu omladinu da izađe na demonstracije i proteste, formalno gledano, razlog može biti nekad opravdan, ali kasnije to preuzimaju eksperti i pretvaraju u obojene revolucije. Međutim, ne mislim da mogu išta da urade.

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, iza svega vidi jasnu nameru:

- Mislim da je trenutna namerna demonizacija SPC i Vučića i cele Srbije potpuno u funkciji pomaganja onima koji žele da se pregovori o budućim odnosima Beograda i Prištine završe na način kako su to rekle određene zemlje političkog zapada, što pre, bez ikakvih ustupaka državi Srbiji i kompromisa.

Glavni pravci ofanzive

1. Ekološki ustanak koji neki priželjkuju, posmatrajući ga, u stvari, kao politički. Za sutra je u Beogradu zakazan skup na kom će se pod paravanom ekologije okupiti i opozicija, pokušavajući da kapitalizuje razumljivu brigu građana za životnu sredinu i njenu zaštitu

2. Angažovanje svih NVO potencijala i njihovih mentora. Pogledajmo samo pismo koje je grupa intelektualaca, kako su se predstavili, iz Srbije i Crne Gore poslala na adrese međunarodnih faktora, u kojem u najboljem maniru i istim rečnikom, kao Viola fon Kramon, optužuju Vučića kao krivca za sve i svašta, pa i nedavne događaje u Crnoj Gori

3. Kurti i prištinska delegacija uporno će nastaviti da miniraju dijalog u Briselu, podrivajući usput i Vašingtonski sporazum, koji su potpisali

4. Đilasov deo opozicije pokušaće da pozove građane na proteste i građansku neposlušnost jer su, navodno, i evroparlamentarci koji su došli kao posrednici za dijalog o izbornim uslovima stali na Vučićevu stranu. Nastaviće se i sa plasiranjem lažnih afera

5. Nastavak udara na SPC, sprečavanje na svaki način ustoličenja patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

Republika

Foto: printscreen/TVPink

 

Aleksandar Vulin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je šta znači snaga pojedinca u politici, zahvaljujući kojoj je Srbija danas poštovana i cenjena u svetu. Imao sam priliku da prisustvujem sastancima predsednika i u Briselu i u Moskvi, kod onih koji ga smatraju prijateljem i ne baš tako, ali svi ga doživljavaju sa velikim iskrenim poštovanjem koje se zaslužuje

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading