RAT ŠUTANOVCA I RUSA ZBOG KOSOVA: Zašto su ruski vojnci otišli iz Prištine bez objašnjena

Autor:

Vesti

07.09.2021

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac žestoko je zaratio sa ruskim diplomatskim korom u Srbiji, otkriva Republika.

Republika

Foto: Tanjug/N. Stojanović

Dragan Šutanovac

Povod za varnice na relaciji Šutanovac-Ruska ambasada u Beogradu bio je tekst koji je Šutanovac objavio u dnevnom listu "Blic" 4. septembra.

On je pitao zašto su Rusi napustili Kosovo 2003. godine i nikad nikome iz Srbije nisu objasnili zašto su doneli tu odluku.

 

Euforiju kosovskih Srba zbog dolaska ruskih vojnika, ubrzo je zamenilo razočarenje i neverica nakon odluke predsednika Putina iz 2003. o povlačenju ruskih mirovnih snaga sa prostora bivše Jugoslavije. Tada je već bilo jasno da je misija završena i da je vreme za postepeno izvlačenje. Ipak, za srpski narod je čak i simbolično učešće Rusije u misiji KFOR bilo od izuzetnog značaja, posebno na lokacijama njihovog rasporeda (Srbica, Mališevo, Kosovska Kamenica i prištinski aerodrom). Sa ove vremenske distance možemo doći do izvesnog zaključka da bi rusko prisustvo na Kosovu moglo da spreči martovski pogrom 2004. godine - izjavio je u Šutanovac na šta su reagovali iz ambasade Rusije u Srbiji i oglasili se na Fejsbuk stranici.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Milena

08.09.2021 15:48

Pa zato sto su bili u sluzbi kod Amerikanaca i o tome su odlucivali Amerikanci,pa kad su odsluzili poslali su ih u... Sve drugo je bila fora za naivce.

Miodrag iz Peći

08.09.2021 19:33

U pravu je Šutanovac. Dolaskom Putina ruski bataljon je otišao i još su Srbiju optužili da nije bila zainteresovana za dalje finansiranje. Inače su ruski batsljon UNPROFORA suvim zlatom platili Braća Karić i dok nisu izvukli ispod brda Goleš 4 MIG 29 rasklopili ih i prošvercovali ih za Rusiju nisu otišli. Kasnije su te iste migove kao donaciju dali Srbiji. Tokiko su brzo otišli da su to Albanci iskoristili i napravili pokolj Srba i popalili manastire u Zočištu. Da nije bilo nemačkog bataljona bio bi izvršen pogrom preostalog srpskog stanovništva.