Palma: PRVI PUT SE DESILO DA DVE DRŽAVE EU OTVORENO STANU NA STRANU SRBIJE!

Autor: Republika

Vesti

02.09.2021

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuli smo i od predsednika Srbije da se nekima u Evropskoj uniji nije dopala ideja "Otvoreni Balkan", ali prvi put se desilo da dve države, članice Evropske unije, otvoreno podržavaju Srbiju i to ne samo deklarativno, nego svim sredstvima, a to su Mađarska i Češka, izjavio je gostujući na televizji Pink predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Republika

Foto: prinstkrin

Dragan Marković Palma o podršci Mađarske i Češke

- Nikada se nije desilo da izađe premijer jedne države članice Evropske unije, u ovom slučaju Viktor Orban kao premijer Mađarske i da kaže da je Srbija ključna država za ulazak u Evropsku uniju i da kaže da više treba Srbija Evropskoj uniji, nego što Evropska unija treba Srbiji. I to Orban kaže bez obzira na posledice koje će imati zbog te izgovorene rečenice - istakao je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

- Albanci su najavili da će prekršiti i Vašingtonski sporazum, kao što su nisu ispoštovali ni Briselski sporazum i najavili su da će krenuti u novo lobiranje za nezavisnost Kosova i da će podneti zahtev za članstvo u INTERPOL i UNESKO. Vašingtonskim sporazumom je potpisano da Srbija neće nastaviti sa informisanjem država u svetu o stanju vezanom za Kosovo i Metohiji, kada je Ivica Dačić bio šef diplomatije i kada je 18 država povuklo priznanje o nezavisnosti Kosova.

- To nije bilo lobiranje, to je bilo informisanje o pravom stanju stvari. Albanci su se obavezali Vašingtonskim sporazumom da neće da traže nova priznanja, a sada su najavili i to i nove zahteve za ulazak u INTERPOL i UNESKO. Ja mislim da oni nemaju većinu u tim svetskim organizacijama i oni će izgubiti i toga su svesni. Ono što je za nas važno je da treba da afričko - azijske države, ne da lobiramo, nego da ih informišemo o pravom stanju vezanom za Kosovo i Metohiju, jer se pozicija država članica Evropske unije koje su priznale nezavisnost Kosova neće menjati, od toga nema ništa, ali isto tako se neće menjati pozicija onih članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, a to su Grčka, Rumunija, Španija, Slovačka i Kipar - kazao je Marković.

Naši poljoprivrednici su u Grčkoj videli da je u Srbiji poljoprivreda bolja nego pre 10 godina

- Poseta naše delegacije Grčkoj, u kojoj su bila 992 poljoprivrednika iz 35 gradova i opština Srbije bila je veoma uspešna. Naši poljoprivrednici su obišli i veliku farmu crnih svinja sličnih našim mangulicama i jednu veliku prozvodnju stočne hrane. I u odnosu na ono što su videli i čuli u jednoj državi članici Evropske unije i kada sebe uporede i srpsku poljoprivredu, zaključak je da je poljoprivreda u Srbiji u mnogo boljem stanju nego pre 10 godina, zahvaljujući brizi države Srbije, predsednika Srbije i Vlade Srbije, mnogo su veće subvencije i za poljoprivredne mašine i za sadnice. Nije to dovoljno, ali je mnogo bolje. Najbolje je kada se uporedite sa komšijom ili nekim koji se bavi istim poslom kao i vi. Ja sam razgovarao sa našim poljoprivrednicima i oni svi kažu “nije problem da ja idem na more, imam ja pare, ali nemad kad”.

- Na sastanku sa gradonačelnikom grada Katerini Konstantinosom Kuokodimosom dogovoren je dolazak 50 privrednika i poljoprivrednika iz regije Pierija, čiji je glavni grad Katerini, a u kojoj se nalazi 6 opština, u Srbiju. Oni će ovde imati sastanke sa privrednicima i poljoprivrednicima iz cele Srbije i sa nadležnima u Vladi Srbije. Njihov dolazak u Srbiju se očekuje oktorba ove godine - rekao je Marković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading