LINTA SE HITNO OBRATIO PLENKOVIĆU: Hrvatska da ukloni srbomrzačke bilborde!

Autor: Republika

Vesti

27.08.2021

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta očekuje da hrvatski premijer Andrej Plenković hitno pokrene uklanjanje srbomrzačkih biloborda širom Hrvatske.

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta

Linta zahteva od hrvatskog premijera i da oštro i nedvosmisleno osudi akciju Hrvatskog udruženja pravoslavnih branitelja koje u saradnji sa udruženjima hrvatskih veterana i pojedinim biskupima javno raspriruje mržnju i nasilje i izaziva strah i uznemirenost kod preostalih Srba uoči predstojećeg popisa stanovništva.

Linta poziva Državno tužilaštvo Hrvatske da podigne optužnicu protiv nalogodavaca i počinioca postavljanja biloborda zbog krivičnog djela javno podsticanje na mržnju i nasilje za koje je predviđena kazna zatvora do 3 godine zatvora.

Linta ističe da Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja preko biloborda poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i vernici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve koja je postojala samo u genocidnoj NDH.

- Jedan od predstavnika Hrvatskog udruženja pravoslavnih branitelja, izvesni Goran Macura iz Šibenika, napisao je da je u Rijeci i širom Hrvatske postavljeno 80 takvih bilborda. Macura širi bijesnu mržnju, ne samo prema Srbima već i prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer je naziva instrumentom velikosrpske politike tvrdeći da Hrvatska neće biti u potpunosti samostalna država dok se ne obnovi Hrvatska pravoslavna crkva. Goran Macura je jedan od izroda srpskog naroda i sredstvo u rukama proustaških snaga čiji je jedan od ciljeva potpuni  nestanak preostalih Srba kroz asimilaciju ili protjerivanje. Otac mu je iz srpskog sela Međari, a majka iz srpskog sela Bribir, zaseok Pavići a on se čak odrekao i srpskog imena - naveo je Linta.

Linta ističe da Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja otvoreno podržavaju, između ostalih, mnogobrojna udruženja hrvatskih veterana i pojedini hrvatski biskupi.

- Osvedočeni sledbenik ustaške ideologije Velimir Bujanec je u svojoj  srbomrzačkoj emisiji „Bujica“  ugostio navedenog Gorana Macuru. Bujanec je emitovao prilog iz sela Jošavica kod Petrinje na Baniji gde je Goran Macura zajedno sa arhiepikopom nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve Aleksandrom i sisačkim biskupom Vladom Košićem bio na svečanosti povodom novoizgrađene kuće, kako kažu, „hrvatskog branitelja pravoslavne vjere Đure Plavljanića“. Stara kuća Đure Plavljanića je srušena u zemljotresu a izgradnju nove kuće je pomogla proustaška dijaspora u Australiji - navodi se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading