VUČIĆ POSLE SASTANKA SA ČELNICIMA RS: Težak dan za Srbiju, danas tugujemo zbog Oluje! (VIDEO)

Autor:

Vesti

04.08.2021

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić i rukovodstvo RS se obraćaju građanima iz Vile Mir

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Predsednik Srbije rekao je da je danas posebno težak da za Srbiju jer obeležavamo godišnjicu zločinačke operacije "Oluja".

On je podsetio i da smo danas izgubili Miroslava Lazanskog i izrazio porodici saučešće.

- Težak dan za nas jer smo izgubili (Miroslava) Lazanskog, te da će se naše sledeće vojno vozilo koje budemo proizveli zvati po njemu - Lazanski.

 

Predsednik je rekao da je predstavnike RS saslušao po pitanju situacije u regionu i BiH, posebno imajući u vidu nametnute odluke Valentina Incka.

- Stav Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre, već da se odluke donose u dogovoru, što je u duhu Dejtonskog sporazuma - rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija izrazila želju da se Dejtun poštuje, da se sačuva mir i stabilnost, te da Srbija poštuje BiH i RS unutar BiH.

Kako je napomenuo, bilo je reči i o infrastrukturnim projektima, o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, kao i o energetskim projektima.

Vučić je najavio most na Savi, kao "doprinos prijateljstvu i bratstvu sa srpskim ali i svim ostalim narodima u Bosni".

- Nastavićemo da pomažemo, posebno opštinama Drvar, kostajnica, Dubica i Nevesinje. Uskoro će, nadam se, građani moći da vide boljitak za sebe i svoju decu - rekao je Vučić.

Republika

Foto: Printscreen/KlikTV

 

Predsednik Vučić rekao je da je na sastanku sa predstavnicima RS dogovoreno da do 15. septembra budu doneti nacrti zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji će doneti istu normativu u Srbiji i RS, saopštio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Svi veliki EU narodi svoj identitet čuvali su kroz jezik i pismo, pa i mi sada imamo mnogo toga zajedničkog, a nikome ništa ne štetimo time što želimo da sačuvamo svoj jezik, pismo i govor Srbije. Razgovor nije bio lak, ali se nadamo uspehu na kraju, a Srbija će dati sve što može da se stabilnost i mir u regionu sačuva kako bi sve proteklo kako treba - rekao je Vučić.

 

Republika

Foto: Printskrin: Tanjug

 

 

Milorad Dodik podsetio da je Miroslav Lazsanski bio njegov veliki prijatelj, ali i prijatelj Banjaluke i izrazio saučešće porodici. 

Dodik se zahvalio Srbiji za pomoć projektima i opštinama. On je podsetio da je u Brčkom završen vrtić koji će nositi naziv Beograd, a izgrađen je većim delom uz pomoć Vlade Srbije.

- Ulaganje u RS u ovolikoj meri nikada nismo naišli od Srbije nego sada, i zato ne želimo da našim potezima urušimo stav Srbije na Međunarodnom planu, ali isto tako ne želim da neka pitanja ostanu ne rešena - rekao je Dodik.

On napominje da se nameću neka pravila za čije donošenja nema ovlašćenja, što može biti jako kobno po RS.

- Bilo je reči o aktuelnoj situaciji u BiH. Srbija je garant mira, posvećeni smo miru, ali strani faktor u BiH uperen je ka uništavanju identiteta i entiteta. Mi ne možemo da računamo i da verujemo u namere koje su uvek išle na degradiranje naših prava i Dejtona. Ne možemo da prihvatimo legitimitet čoveka koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik jer želi da napravi čvrstu granicu na Drini. Ne želimo centralizaciju BiH i suprotstavljanje Srbiji bez ikakvog razloga. To bi bilo na štetu svih nas, kao što je na štetu protivljenje pristupanju mini Šengenu - kaže Dodik.

Dodik ističe da je Republika Srpska posvećena izgradnji mira i da ne traži ništa što nisu njena ustavna prava.

- Žele da nam razgrade entitet i da nam razruše identitet u RS. Nikada veći stepen razumevanja i shvatanja situacije nismo imali u Srbiji kao sada. Nikada veći stepen pomoći takođe nismo imali. Zahvalni smo, a verujemo i da Srbija ima obevezu da nas čuje i da nam pomogne - kaže Dodik.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara još jednom istakao da donošenje nametnutih odluka nije dobro za politički sistem.

- Za Srbiju su prihvatljive samo one odluke oko kojih su složni i Srbi, i Bošnjaci, i Hrvati. Da učestvujemo u nelegitimnom smenjivanju legitimno izabranih vlasti, ne pada nam na pamet da učestvujemo - rekao je Vučić.

 

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

 

U razgovorima su učestvali predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Siniša Mali.

Pomoć našem narodu i sprečavanje progona, zaštita Republike Srpske uz poštovanje integriteta Bosne i Hercegovine i "Dejtonskog sporazuma", kao i da je ključni cilj očuvanje mira - bile su glavne teme današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima iz Banjaluke, kao i sa liderima nekoliko srpskih partija.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

 

Ovaj susret zakazan je baš na Dan sećanja, a uoči večerašnje centralne manifestacije posvećene stradanju našeg naroda u akciji "Oluja". Sastanak u Beogradu organizuje se u veoma osetljivom trenutku za Srbe u RS, na koje je sada praktično otvoren lov po zakonu o sprečavanju "genocida" koji je nametnuo sada već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Taj Inckov potez dodatno je podigao tenzije na relaciji Banjaluka - Sarajevo, a odgovor Srpske je bio bojkot zajedničkih institucija BiH i usvajanje dokumenata i zakona u RS kojima se poništavaju štetne odredbe. Međutim, već su podnete i prve krivične prijave protiv Srba zbog negiranja "genocida" u Srebrenici.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izneo je da će predsednika Vučića upoznati sa svim detaljima poslednjih dešavanja u BiH i RS, navodeći da su upravo detalji bitni. On je najavio da će pitati i za mogućnost da se Srpska priključi inicijativi "Otvoreni Balkan", odnosno projektu ekonomskog povezivanja Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Poziv na sastanak dobile su i stranke koje u Skupštini Srbije učestvuju u međustranačkom dijalogu o izborima bez prisustva stranih posrednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Danica Simonovic

04.08.2021 12:42

Dogadjaji koji nikada nece biti zaboravljeni, koji ce UCI u nasu srpsku istoriju o kojoj ce uciti generacije i generacije posle nas...