BUGARI SE PLAŠE JAKOG BALKANA, PORUČILI EU: Sprečićemo stvaranje nove Jugoslavije ako podržite naše zahteve Skoplju!

Autor:

Vesti

31.07.2021

05:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarska ne želi da prihvati povezivanje Srbije za zemljama regiona odnosno Severnom Makedonijom i Albanijom. Inicijativa za stvaranje otvorene zone im je kao prst u oko i smatraju to stvaranjem nove Jugoslavije.

 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ideja o takozvanom „Mini Šengenu“ o kome je bilo govora na sastanku lidera Severne Makedonije, Srbije i Albanije, biće neuspeh za Evropsku uniju, izjavio je bugarski evro-poslanik, zamenik predsednika neparlamentarne stranke VMRO BND Angel Džambaski.

Mogla se izbeći ideja o formiranju takve zone na Balkanu da je EU podržala Bugarsku u njenim zahtevima prema Severnoj Makedoniji, ističe evropski poslanik.

- Ova inicijativa ima jedan jedini cilj – formiranje nove Jugoslavije. To se ne sme dopustiti i svaki razuman političar koji želi stabilnost kako u Evropi, tako i na Balkanu, trebalo bi da osudi taj plan boljševika - napisao je na Fejsbuku Džambaski.

Prema njegovom mišljenju, takav projekat prvenstveno služi interesima "velikosrpskog šovinizma čije je oličenje Aleksandar Vučić“.

Političar je prokomentarisao i jučerašnju rezoluciju makedonskih poslanika koja zabranjuje da tema makedonskog identiteta i jezika bude predmet pregovora sa Bugarskom. Džambaski se obratio premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, lideru VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom „i drugim misliocima“, pozivajući ih da ne zaborave da će i Bugarska insistirati na poštovanju svoje istorije i kulture.

Svojom beznačajnom rezolucijom precrtali ste svoj san o članstvu u EU koji ste navodno imali. Time ste takođe izjavili da ćete nastaviti da kradete i falsifikujete istoriju Bugarske - poručio je političar makedonskoj strani.

Podsetimo, u Skoplju je juče održan sastanak makedonskog premijera Zorana Zaeva, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame. Lideri su potpisali tri dokumenta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

Kako je saopšteno, "Otvoreni Balkan" (Open Balkan) novo je ime za "Mini Šengen".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading