ODLUKA JE PALA: Poznato da li će Grčka priznati Kosovo

Autor: Republika

Vesti

01.06.2021

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Produbljivanje saradnje na polju ekonomije i trgovine između Kosova i Grčke i predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Prištini izazvali su zabrinutost zvaničnog Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer su ove poteze videli kao mogući korak ka priznavanju nezavisnosti tzv. Kosova.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Pixabay
Foto: Ilustracija

Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti tzv. Kosova ostaje nepromijenjen, rečeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti ekspres.

- Kao što znate Grčka ne priznaje (tzv) Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

U odgovoru se navodi da je odnos Grčke prema tzv. Kosovu konstruktivan, pozivajući se na dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja i podršku Kosovu u različitim oblastima.

- Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin „Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini“ i sarađuje s (tzv.) Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima. U tom duhu, u cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u „Kancelariju za interese (tzv) Kosova u Atini“ - navodi se.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendijasa Prištini povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading