POZNATI PITANJIMA REŠETALI NAŠEG IDOLA IZ DETINJSTVA: "Grand" traumira decu!

Autor:

Vesti

03.11.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kog pesnika je voleo u detinjstvu, kako je "Muzički tobogan" zamenilo takmičenje za zvezdice "Granda", da li je nekad bilo lakše raditi sa decom, koji je recept za vitalnost samo su neka od pitanja na koja odgovara srpski kompozitor, muzičar, voditelj i fotograf Milan Minja Subota.

Foto: youtube.com/Minja Subota
Minja Subota

Nada Macura, doktorka

* Kog pesnika ste voleli u detinjstvu i koga od dečjih pesnika danas cenite?

 

- Na našu sreću, imamo mnogo dobrih pesnika. Neki nisu više među nama kao Radović, Antić, Lukić... Pesme koje smo učili napamet iz čitanke su nam ostajale bliske. Danas mi je teško da izaberem između Dobrice Erića i Ljube Ršuma, sa kojima sam odrastao.

Asmir Kolašinac, bacač kugle

* Kao sportista, vodim puno računa o ishrani. Koje je vama omiljeno jelo?

Ne možete dete izvesti pred milionski auditorijum i žiri, koji to dete kritikuje

- Danas uživam u jelu, ali treba jesti samo kvalitetnu hranu, dosta povrća i grilovanu hranu. Volim sireve, ali kažu da nisu tako zdravi. Volim plodove mora i morsku ribu.

Foto: Hrabrost je pitanje morala
Vanja Bulić

Vanja Bulić, novinar i književnik

* Koje žene nisi smeo da pominješ u knjigama i zašto?

- Priče mi nisu išle u tom pravcu. Nema nijedne devojke iz onog vremena kada smo se zabavljali koju ne bih smeo da pomenem. Postavio si mi delikatno pitanje, a ja ću ti odgovoriti ovako: stalno išao za svojim osećanjima, a na moju sreću, to su uvek bile prelepe devojke.

Miroslav Parović, NSP

* Šta se desilo sa društvom u kome je "Muzički tobogan" zamenilo takmičenje za zvezdice "Granda"?

- Desile su se dramatične promene. "Zvezdice Granda" su kopija nekih američkih takmičenja. Svi znamo da je Amerika bogata zemlja nauke i industrije, ali da ide za komercijalom. Ušli smo u oblasti kada su u pitanju deca koja tako ne treba da izgledaju i kod nas je greška što je prihvaćeno. Deca treba da se takmiče i da uživaju u svojoj sredini. Ne možete vi dete izvesti pred žiri da peva pesme iz uzrasta kom ne pripada i onda da u večernjem terminu pred milionskim auditorijumom žiri to dete kritikuje. To su traumatične situacije za decu koje su mnoge evropske zemlje zabranile. Deca pripadaju školama i sredini u kojoj odrastaju.

Dubravka Filipovska, poslanica SNS

* Kao pedagog po profesiji, volela bih da znam vaše mišljenje o tome da li je nekada bilo lakše raditi sa decom nego danas.

- Ljuba Ršum i ja smo obnovili nekoliko sjajnih emisija. Da biste stvarali za decu, morate da živite među decom. Kada odete u škole, osetite ritam dece i njihovu informisanost i onda možete stvarati za njih, praviti programe koje će oni da prate. Ništa nije teže, samo su deca više informisana. Ne traže oni više nego pre - vole muziku, lep stih i vole da ih poštujete i da im poklanjate pažnju.

Foto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Branko Kockica

Branko Kockica, glumac i pisac

* Pevao sam na raznim priredbama razne tvoje pesme. Najviše volim jednu koja, na moje čuđenje, nije postala evergrin: "Aždaja svom čedu tepa, nakazice moja lepa". Da li si ti nekada pevao neku moju pesmu?

- Propagirao sam tvoje pesme svuda! Sve što si otpevao ima toliko lepu atmosferu, vodio si računa o svakom tonu, aranžmanu, da ti se divim. Tvoje predstave u Pužiću su remek-dela. Možeš da se ljutiš, ali nikad nisam verovao da ćeš pisati takve komade za decu i dobijati nagrade. Verovao sam u tebe kao glumca, jednog divnog čoveka koji se obraća deci na taj način. Ali da ćeš pisati takve komade, skidam ti kapu.

Ljubivoje Ršumović, pesnik

* Kako bi tvoje prezime zvučalo u nedelju, ponedeljak, utorak, sredu, četvrtak i petak?

- Bre, Ršume, najbolje bi zvučalo u subotu.

Vesna Dedić, novinarka i književnica

* Da li imate trajni recept za vitalnost? Ako možete, otkrijte mi ga.

- Samo aktivnost i radite ono što volite!

Vladimir Đukanović, poslanik SNS

* Može li danas neko da napravi "Tobogan"?

- Danas može i trebalo bi da se napravi "Tobogan". Ako bi išao po obrascu po kom smo mi radili, da bude svet muzike, poezije, igre i muzičkih nadmetanja, onda je to vrlo jasno. To je život studija, uživanje dece i radost! Oni koji su odrastali uz moje pesme i "Tobogan" su moja porodica.

Ana Bjelica, odbojkašica

* Znaš li koliko je generacija odraslo uz tebe?

- Mnogo, ali i sada odrastaju uz pesme koje smo stvarali. Sa Jutjuba roditelji u Australiji, Kanadi, Švedskoj puštaju deci te pesme. Deca našeg porekla znaju te pesme. Kada odem u Pariz, deca i roditelji znaju pesme kao da ste u Beogradu. U Tuzli takođe. Podgorica cela peva. Mislim da smo stvorili lepu dečju literaturu, što je vrlo značajno.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading