POZNATI PITANJIMA REŠETALI AJU JUNG: Imam svoje fotelje MINISTARSKA MI NE TREBA

Autor:

Vesti

27.01.2018

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon francuskog ordena u rangu viteza, Aji Jung će u ponedeljak biti dodeljeno i najviše italijansko odlikovanje u oblasti kulture - Orden italijanske zvezde. Ona je po vokaciji balerina, a čak i najširoj javnosti poznata po Beogradskom festivalu igre (BFI), koji će ovog proleća predstaviti svoje 15. izdanje. U kampanji za beogradske izbore, Jungova se našla kao drugi nosilac liste SNS. Za Srpski telegraf otkriva razloge upuštanja u politiku i ambicije, šta misli o hejterima, zašto ne posećuje utakmice...

RepublikaFoto: Promo foto
Pitanjima rešetali Aju Jung

Miloš Vučević, potpredsednik SNS

*Da li ćete realizovati sve ono što ste mi obećali za Novi Sad u 2019. godini?

- Saradnja između Srpskog narodnog pozorišta i BFI, traje već 12 godina. Imali smo sreću da nas novosadska publika prepozna i podrži na samom početku, a mi smo uzvraćali važnim postavkama i trupama. U Novom Sadu je gostovao i Barišnjikov. I ove godine se ulaznice neverovatnom brzinom rasprodaju za predstave baletskih kompanija iz dalekog Hongkonga i još daljeg Sidneja. Biće to prvi put da ove kompanije dolaze u naš deo Evrope, a novosadska publika će uživati u njihovoj igri, pre beogradske. Nisam zaboravila na naš dogovor za 2019. i sada već mogu da obećam da ćemo ugostiti neke velike i dugoočekivane zvezde. Sigurna sam da ćemo skrenuti pažnju svetske kulturne javnosti i dovesti mnogo gostiju.

Lako je voleti samo košarku ili samo balet, ali to nije mera za prave lavove

Foto: Tanjug/J.Pap

Momo Čolaković, PUPS

*Na čemu ćete insistirati u budućem političkom angažmanu?

- Na praktičnim i jednostavnim rešenjima u oblasti kulture. Na kvalitetnim sadržajima i dobroj organizaciji posla. Na primenljivim iskustvima iz drugih gradova. Na promeni ili remontu sistema. Na ubrzanju... Na popularizaciji umetnosti među najmlađima kako bi vredni i važni umetnički programi vremenom osvajali prostor koji je danas rezervisan za jeftino, prosto ili loše. Insistiraću i na sveukupnoj kulturi, od ponašanja, govora, dijaloga, pisanja... Jer ne živi kultura samo u bibliotekama i muzejima.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada

*Šta je teže: igrati balet ili biti aktivan u predizbornoj kampanji?

- Igrati balet, naravno.

Ko nije sposoban, bolje da sedi kod kuće

Milica Đurđević, Zavetnici

*Da li Beogradu na čelnim pozicijama nedostaju žene?

- Žene uvek nedostaju ako su sposobne. Ako su nesposobne, onda je bolje da sede kod kuće. Isto važi i za muškarce, da ne bi neko ovo tumačio kao rodnu diskriminaciju. Šalu na stranu, ali na čelnim pozicijama moraju biti pametni, inteligentni, zadovoljni i sposobni ljudi. Oni koji znaju odakle su došli i gde će da se vrate kada im vreme istekne.

Pavle Pekić, glumac

*Koliko i kako je BFI uticao na Beogradsko dramsko pozorište i obrnuto?

- BDP je bio prvi dom BFI. Tokom prve decenije festivala, baš u ovom teatru, dogodile su se magične predstave. Među neponovljivim autorima nadmetali su se Vim Vandekejbus, Frank Šartije, Gaj Vajcman, Gabrijela Karizo, Edvard Klug, Ina Kristel Johansen, Magi Maren, Roberto Zapala, Đulijerme Boteljo, Emanuel Gat... Stvarala se neka nova publika. Ona koja ne pripada ni dramskom teatru ni igri, već pozorištu u najboljem smislu te reči. Žao mi je što danas ne postoji ta vrsta hrabrosti i želje za saradnjom.

Goran Grbović, košarkaška legenda

*Koga biste voleli još da vidite u našem timu?

- Kada smo bili na prvom sastanku, ja sam strepela kako ću se uklopiti jer nemam mnogo iskustva kao timski igrač. Vi ste to odmah primetili. Međutim, kada danas vidim koliko dobre energije ima, žao mi je što lista nije mogla da bude duža. Evo: Pavle Pekić nedostaje na našoj listi!

Stefan Jović, košarkaš

*Da li ste nekada bili na derbiju?

- Nisam, nikada. Ali, obećavam da ću rado pratiti naredni derbi, čim dobijem garancije da ćete vi biti redovni gost na BFI! Oboje ćemo uživati u događajima iz prvih redova, tako da navijači i publika mogu da se uvere u iskrenost naših reči. Lako je voleti samo košarku ili samo balet. Ali to nije mera za prave lavove!

Foto: instagram.com/kostovjelena

Jelena Kostov, pevačica:

*Šta odgovarate hejterima i da li ste ikad pomislili na ministarsku fotelju?

- Ne odgovaram na jezik mržnje. Uvek je izazovno razviti dijalog, ali i sukobljavati se sa kreativnim, inteligentnim i lepo vaspitanim ljudima. Od toga obično ispadne nešto. Kada monolog izađe iz normalnih okvira, ne postoje razlozi da ga pretvarate u dijalog. Međutim, alarmantno je koliko mržnje kruži naokolo. Gde ta mržnja nastaje i gde vodi, nikome nije poznato. Nikada nisam imala vremena da pomišljam na bilo koju fotelju. Imam neke moje stare fotelje kod kuće i sasvim su mi dovoljne. Iz tih fotelja kreirala sam i realizovala bezbroj projekata koji su postali javno dobro.

Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela

*Kako vidite scenu umetničke igre u Izraelu danas?

- Izrael je svetska sila u oblasti umetničke igre, neverovatna riznica beskrajno talentovanih koreografa i igrača. Jedinstveno obrazovanje umetnika, kao i činjenica da u Izraelu sva deca prolaze kroz obuku u oblasti baleta i savremene igre, doveli su do toga da zemlja ima neverovatno bogatu i raznovrsnu scenu, kao i publiku koja prati ovu umetničku disciplinu. Ako tražite savremenu igru, njena je polazna adresa u Tel Avivu i Jerusalimu. Divim se vašoj državi i gradovima koji su talentovane umetnike i spretne menadžere u ovoj oblasti podržali i omogućili im kontinuirano stvaranje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (62)

Loading
misha

27.01.2018 07:48

Zena je sve lepo odgovorila, bravo.

era

27.01.2018 09:26

@misha - Ovako uspesnu osobu treba podrzati u svakom smislu.

Danka

27.01.2018 07:53

Svi ljudi na SNS listi su uspšeni i puni ambicija.

Eva

27.01.2018 07:59

Aja Jung j žena koja poštuje svoju profesiju i ima za cilj da unapredi kulturu u Srbiji.