Dejanovićeva o politici, modi i ljubavi: Žene, neka vas muževi vole kao što je Sloba Miru!

Autor:

Vesti

29.02.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvrede iz filma "Vladalac" upućene na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića nijedan psihijatar nije smeo da izgovori. To što su rekli prvo kao prvo je laž, a kao drugo, nedopustiva je ta sloboda da tako etiketirate ljude koje ne poznajete, ističe Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografska pitanja.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Slavica Đukić Dejanović

U razgovoru za Srpski telegraf otvoreno je govorila o brakovima koje je imala, muževima, bivšim ljubavima... Uz fotografije iz porodičnog albuma, ministarka je otkrila koju bi estetsku intervenciju uradila na sebi, ali i je iskreno odgovorila šta je kod njenog stranačkog šefa Ivice Dačića najviše nervira.

*Pored angažmana u Vladi, radite i kao psihijatar, pa da krenemo od toga da su nedavno vaše kolege na televiziji N1 u dokumentarnom filmu iznele teške kvalifikacije na Vučićev račun. Kako vi komentarišete njihove ocene da je negativno rođen, da je bolesnik...

- Vučić je posvećen svom poslu, marljiv, vredan i kvalitetan čovek. Izvinjavam se kolegama koje su govorile u dokumentarnom filmu "Vladalac", ali moram da kažem da se čudim kako je moguće da na osnovu površnog poznavanja nekoga izgovorite takve reči, kako je moguće da su govorili o bilo kakvoj patologiji. Na osnovu iskustva koje imam tokom godina saradnje sa njim, na osnovu ličnog poznanstva, ništa od onog što su rekli ne stoji. Epiteti agresivan, umobolan ne stoje jer je reč o čoveku koji je ambiciozan, koji je od mladosti posvećen onom što radi.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Najskuplje cipele od 200 evra

*Poznati ste po velikom broju cipela. Znate li koliko pari imate?

- Od maturantskih dana nosim taj broj 35. Sve drugo mogu da poklonim, ali cipele nemam kome. Ne znam tačan broj, ali imam obuću iz maturantskih dana, čak i neke baletanke iz tog doba.

*Pisalo ste da nosite samo skupe cipele. Najskuplje cipele platili ste...

- Nikad nisam kupovala skupe cipele. Za torbu sam mogla da dam nešto malo više, da jedna od tri koje imam bude nešto skuplja, ali, pravo da vam kažem, dosta putujem, volim rasprodaje, autlete.. Nađem te cipele na raznim sniženjima i rado nosim. Nikada nisam dala više od 200 evra za cipele čija je redovna cena verovatno i po pet, šest puta viša.

*A na garderobu? Da li i tu imate problem, kao i sve žene, da nikada nemate šta da obučete i da morate uvek nešto da kupujete?

- Žena može da ima jedan fetiš, kod mene su to cipele. Imam krojačicu, sve što nosim, ja osmislim, retko kada kupim nešto gotovo.

*Dugo poznajete Vučića, ali još duže Dačića. Možete li da napravite paralelu između njih dvojice?

- Neverovatan je stepen opuštenosti kod mog druga Dačića i stepen ozbiljnosti koji ima Vučić. Taj kontrast, to zajedništvo, korisno je za njih obojicu, ali i za budućnost Srbije. Kao tandem odlično funkcionišu. Nadopunjuju se. Na primer, Ivici radno vreme traje od popodneva pa do kasno ujutru, dok je Vučić na kraju dana umoran, noć mu služi za odmor kako bi rano ujutru počeo da radi. Dalje, kod Vučića ćete retko videti osmeh, ali zato Dačić ima neki mekan osmeh uvek.

*U politici ste više od 30 godina, kako ste uopšte ušli u tu priču?

- Bila sam u Savezu komunista, kao najbolju učenicu su me nastavnici pozvali da pristupim toj organizaciji i na to sam veoma ponosna.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Šteta što ličiš na tatu, mama ti je mnogo lepa

*Kako je Slavica izgledala kao devojka?

- Bila sam prosečnog izgleda i drugarice i drugari su mi u onom periodu života kada vam je bitno šta vam kažu za izgled govorili: nisi lepa, ali si simpatična.

Sećam se prvog dežurstva u bolnici kad sam počela da radim. Sestra mi je rekla: "Čeka vas jedna jako lepa žena". Pitam je l' bolesna, kaže nije, pa kažem, neka sačeka dok pregledam sve bolesne. Kada sam otišle do te žene, kažem sestri, to je moja mama, donela mi je ručak. A sestra mi na to kaže: "Šteta što ličite na tatu, mama vam je jako lepa žena".

*Miloševiću ste bili bliska saradnica.

- Nisam bila preterano bliska s njim kada sam mu postala prva saradnica. Milošević je bio u sukobu sa Borom Jovićem, koji je bio doktor nauka iz Šumadije. Milošević je tražio da neki mlad, neokaljan doktor nauka zameni Jovića na mestu potpredsednika. Po tom ključu sam izabrana za potpredsednicu. To je trajalo šest meseci, karijera je bila kratka jer su bile u pitanju političke igre i ubrzo me je zamenio Milorad Vučelić.

*Kakav je bio privatno?

- Bio je vrlo prosečno struktuiran čovek, a odavao je utisak da pomalo autističnog čoveka, što nije bio.

*A kakva je bila Mira?

- Nju sam vrlo površno upoznala, kada sam bila u kući sa njima pre nego hapšenja Miloševića. Ona je bila jako voljena žena. Mi žene treba da poželimo da nas neko voli onako kako je Sloba voleo Miru. Znam kad bi Sloba citirao Miru, on je to uvek govorio sa divljenjem.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Silikoni nisu recept za sreću

*Danas se izgled lako sredi, tu su silikoni... Da li oni mogu da nadomeste nesigurnosti?

- Nisam protivnik, ali verujem da ne. Kao stručnjak i profesionalac, mogu da objasnim da je devojčimcama od 15. do 18. godine važan izgled. Taj ideal sopstvene vizije nose kroz ceo život. I kada kasnije naprave estetske intervencije, to je za druge lepo, a za njih je lik onakav kakav je bio sa 15 godina. To je mala podvojenost, ali s druge strane, vrlo je simpatično kad neko uradi samo malo da bi potencirao lepotu koju ima. Silikoni nisu recept za sreću.

*Da li ste vi imali neke estetske intervencije?

- Ne, nisam, ali ne isključujem mogućnost da bi u narednom periodu možda uradila neku intervenciju, tipa ako mi kapci spadnu, pa da imam otvoreniji pogled.

*Šta kažete ženama kada vas pitaju šta nikada ne bi smele da urade, da dozvole...

- Da ne žive po meri drugih. Ako moraju nekada da tako nešto urade, odmah neka naprave balans i urade nešto drugo što je samo po njihovoj meri.

*Možete li da ispričate neki od tih citata?

- Uvek je govorio: "Što kaže moja Mira, kad te neko laže, on navodi tri razloga". On se tome izuzetno divio. Kada je Mira bila tužna, Sloba je morao da prekine svoje raspoloženje i da podeli tugu s njom.

*Prenosili ste i njegove poruke Miri dok je on bio u Hagu.

- Meni je ovde sasvim u redu. Pozdravi Miru, svrati do nje, uteši je... Svratila sam, ali se ona nije dala utešiti. Profesorka je bila specifična, nisam ja bila dobar utešitelj.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Sin mi je naš drugog muža

*Iz prvog braka imate sina. A u drugi ste ušli upravo na nagovor sina?

- Otac mog deteta je bio moj kolega sa fakulteta, to je zaista bio brak kojeg se rado sećam. Kad samo videli da ne ide, prekinuli smo vezu. Moja odluka bila je da ću se posvetiti detetu, nauci, da je to moj život. Međutim, moj sin mi je u jednom trenutku rekao da je on jako tužan jer on izlazi sa drugarima, a ja ostajem sama i da bi voleo da budem udata.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

*I udali ste se?

- Jeste, on me je udao, rekao je da se dobar čovek lako zavoli, a čika Ranko, moj drugi muž, dobar je čovek. On je prvo prišao mojim rođacima, kumovima, sinu, roditeljima... Opkolio me je i osvojio.

*Jeste li voljeni kao što je to bila Mira?

- Ja sam jedinica, prvi muškarac sa kojim sam imala emotivan odnos u svom životu je moj otac, bila sam njegova princeza i jako sam bila voljena. Moje relacije sa prijateljima, pa na kraju i sa emotivnim partnerima, bile su prožete ljubavlju i činila sam i dobijala sam. I prvi muž me je voleo, mislim da me drugi muž i dalje voli. Nemam razlog da zaključim drugačije, ali ako je to moja iluzija, meni je lepo.

*Savetujete ženama da veruju u iluzije?

- Neka idu u detalje tamo gde misle da će otkriti brilijante, a ne tamo gde će se razočarati. Naravno, mislim na psihološke brilijante. Nikada nisam tražila negativne razloge, zauzeta sam, a prilično sam i narcisoidna, pa mislim, ako misli da postoji neka bolja, neka, ali verovatno nema.

Rođena glumica

*Odmalena volite da pozirate.

- Volela sam da se slikam, tako bar pričaju moji roditelji. Fotograf je u radnji imao tog konjića i ja sad zaista ne znam da li sam više volela slikanje ili konjića. Kažu da sam kao mala volela da zamišljam veliku grupu ljudi da im nešto pričam, a bila sam sama. Sećam se da sam uzimala mamin šešir, njene štikle i tašnu i da sam na pitanje šta to radiš, odgovarala čekam na red gužva je u prodavnici. Možda sam mogla biti i glumica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading