POZNATI PITANJIMA REŠETALI MINISTARKU! Psihijatri imaju puno posla sa političarima

Autor:

Vesti

15.06.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iskustvo vrhunskog psihijatra od velike joj je pomoći u političkoj areni u kojoj već decenijama istrajava Slavica Đukić Dejanović. U razgovoru za Srpski telegraf ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku, priznaje da bi psihijatri imali posla kada su u pitanju političari.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Slavica Đukić-Dejanović

Intervju: Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja.

Bez dvoumljenja kaže da joj je srcu draža lekarska profesija, ali ističe da ju je bavljenje politikom učinilo razložnijom i profesionalno obrazovanijom. Odgovarajući na pitanja poznatih, ministarka i potpredsednica SPS otkrila je da su u političkom smislu socijalistima bliži naprednjaci ili demokrate, a pored toga, predložila je i konkretne poteze koji bi pomogli da se smanji nasilje nad ženama.

HIT PITANJE OD ŠEFA PARTIJE

Ivica Dačić

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Ivica Dačić

* Ima li slučajeva za vas kao iskusnog psihijatra u politici?

- Iskustvo psihijatra mi pomaže da među političarima prepoznam njihove trenutne specifičnosti, ali i one u nastajanju, kako na verbalnom tako i na neverbalnom planu, sa idejom da takvima i pomognem.

Ivana Vučićević, direktorka Studija B

RepublikaFoto: youtube.com/Pancevo RTV
Ivana Vučićević

* Postoji li šansa da majke koje imaju više dece dobiju duže porodiljsko odsustvo?

- Set socijalnih mera za višečlane porodice se iz godine u godinu razvijaju, a da bismo došli do pozitivnog prirodnog priraštaja, neophodna je stopa rađanja od 2,1 dete po ženi, koja bi omogućila obnavljanje stanovništva.

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS

RepublikaFoto: Tanjug
Milenko Jovanov

* Kada očekujete da će mere populacione politike koju država preduzima početi da daju rezultate?

- Demografi tvrde da se rezultati koje država preduzima, a prate se kroz demografske indikatore, mogu očekivati za deset godina. Merna jedinica u demografiji jeste jedna decenija.

Jovana Jelovac Cavnić, glumica

* Da li planirate usvajanje još nekih strategija za povećanje nataliteta u Srbiji, koja se mera do sada pokazala kao najefikasnija?

- Strategija podsticanja rađanja ima tendenciju da se mere populacione politike primenjuju u svim gradovima i opštinama da bismo se približili svakoj porodici i pojedincu i oslušnuli njihove potrebe. Mere za zdravo materinstvo i snižavanje psihološke cene roditeljstva već beleže početne pomake.

Branko Ružić, ministar državne uprave

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Branko Ružić

* Draga drugarice, koja ti je uloga najdraža u dosadašnjem životu: profesor univerziteta, direktor Kliničkog centra, predsednik parlamenta ili ministar?

- Imala sam veliku odgovornost za svaku od navedenih uloga, ali i trenutke radosti. Ipak, od svih životnih uloga, najdraža mi je uloga majke i bake.

Dejan Švaba Đurđević, fudbalski trener

* Kao žena, psihijatar i doktor kako gledate na porast nasilja nad našim sugrađankama?

- Pozdravljam mere države, ali prevencija o kontroli impulsivnih ponašanja mora biti zastupljenija od najranijeg detinjstva, počevši od porodice i predškolskih ustanova.

Tatjana Ječmenica, bivša teniserka i sadašnji teniski trener

* Šta treba učiniti u srpskom zdravstvenom sistemu radi preventivne zdravstvene zaštite dece?

- Podizanje zdravstvene kulture i znanja kod roditelja, vaspitača i nastavnika, kao i kod same dece, putem edukacija i aktivnijom ulogom izabranih lekara i pedijatara u primarnoj prevenciji.

Dragoljub Srnić, fudbaler Las Palmasa

RepublikaFoto: fkcukaricki
Dragoljub Srnić

* Šta vam je srcu bliže profesorska ili politička, odnosno ministarska funkcija?

- Mom srcu jeste bliža lekarska profesija jer sam duže u njoj, ali me je upravo navedena kombinacija učinila razložnijom i profesionalno obrazovanijom.

Slobodan Ćustić, glumac

RepublikaFoto: youtube.com/ Nasa Televizija
Slobodan Ćustić

* Da li je neophodna diploma medicinskog fakulteta da bi čovek mogao da zna šta je zaista zdravo za ljude?

- Nije. Čovek prosečnog znanja o zdravstvenoj kulturi neguje zdrave stilove života nezavisno od obrazovanja, životnog doba i socijalnog statusa.

Vjerica Radeta, poslanica SRS

RepublikaFoto: e-stock
Vjerica Radeta

* Politici SPS je bliža politika naprednjaka ili demokrata s obzirom na to da ste i sa jednima i sa drugima delili vlast?

- Politici SPS je najbliža sopstvena politika, a kada sa političkim partnerima delite iste ciljeve i vrednosti, vi postižete sinergiju u koju građani imaju najviše poverenja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading