POZNATI PITANJIMA REŠETALI POVERENIKA: Ostajem drugar sa Jankovićem, ali se ne vraćam u politiku!

Autor:

Vesti

14.08.2017

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od Saše Jankovića, koji je sa pozicije zaštitnika građana uskočio u političku arenu, Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da nema takvih ambicija.

RepublikaFoto: Tanjug
Rodoljub Šabić

 Za Srpski telegraf pričao je i o najneprijatnijem iskustvu, kada su mu na službenom automobilu "čudno" blokirale kočnice, pa je u samo nekoliko dana imao dve saobraćajke. Otkrio je i da rado gleda utakmicu, ali da ipak radije bira odlazak u pozorište.

Branislav Lečić, glumac

* Ima li nade da Srbija postane pravna država?

- De Gol bi ti odgovorio rečima "Prestanak nade je početak umiranja". Isto mislim. Dakle, ima nade, mora da je bude.

Nada Macura, PR Hitne pomoći

* Da li vam često ljudi traže pomoć u "nemogućim misijama"?

- Obraća mi se svakodnevno zaista jako mnogo ljudi. A najveći problem nisu "nerazumni" zahtevi za pomoć, već upravo obrnuto, oni vrlo razumni, na koje zbog nenadležnosti, odnosno odsustva ovlašćenja, ne mogu da odgovorim kako bih želeo. A oni koji bi mogli, čiji je to posao, to ne čine.

Foto: Tanjug

Vojislav Šešelj, SRS

* Da li vam je žao što ste vi i vaši pajtosi lažnim optužbama za seksualno uznemiravanje oterali u smrt generala Vuka Obradovića?

- Nikad nikog nisam lažno optuživao, ni "terao", a pogotovo ne "oterao" u smrt. Ne volim da ljude koji više nisu živi pominjem po ružnim stvarima, ali kad vi već pominjete čoveka, on je zbog stvari koje nazivate "lažnim optužbama" oglašen krivim od strane suda. Samo, kako tada u KZ nije postojala inkriminacija "seksualno uznemiravanje", osuđen je za uvredu. A od tužbe za klevetu koju je podneo protiv mene i, kako kažete, "pajtosa", iako se nismo krili iza imuniteta i uvek se uredno odazivali sudskom pozivu, sam je, uvidevši da će biti odbijena, odustao.

Miroslav Muta Nikolić, košarkaški trener

* Koji vam je bio najteži radni dan u životu?

- Najteži, ne znam. A najneprijatniji verovatno onaj kada sam u vremenskom razmaku od samo nekoliko dana doživeo i drugu saobraćajnu nesreću zbog čudne blokade kočnica na mom službenom automobilu. To je zajedno sa nekim drugim stvarima kod nekih mojih prijatelja i saradnika izazvalo neprijatne sumnje koje su, u izvesnoj meri, preneli i na mene. Vanredni tehnički pregled te sumnje nije potvrdio, ali ni demantovao, izveštaj nikad nisam dobio. Neprijatno sećanje je ostalo.

Muamer Zukorlić, BDZ

* Da li ste jednako bili glasni u zaštiti prava građana u vreme Borisa Tadića kao sada u vreme Aleksandra Vučića?

- Naravno. To svako objektivan može lako da proveri čitanjem godišnjih izveštaja poverenika ili medijskih pregleda, može ih naći na sajtu poverenika. Sve vreme koje vršim ovu funkciju ponašam se isto i ne menjam stavove. Menjaju se samo ponašanje i stavovi aktera naše politike. Dok su u opoziciji, jako cene ljudska prava koja poverenik štiti i podržavaju njegove aktivnosti. Kad postanu vlast, to se potpuno promeni.

Vladimir Pejić, Faktor plus

* U kakvim ste odnosima sa Jankovićem i otkud vam želja da se bavite politikom?

- Bili smo i ostali u dobrim kolegijalnim i drugarskim odnosima. Što se načina na koji istupam tiče, svako ko to prati morao bi videti da je za sve vreme koje sam poverenik on isti. A što se želje da se bavim politikom tiče, ja sam bio i poslanik, i potpredsednik Skupštine, i ministar. Iz Vlade, rukovodstva, pa i članstva jedne vladajuće stranke i politike uopšte sam se povukao svojom voljom, onda kad to od mene niko nije ni tražio, ni očekivao. Danas radim svoj posao, insistiram na poštovanju Ustava i zakona Srbije, ne bavim se politikom. I zasad i nemam želju da se njom bavim.

Miloš Vučević, SNS

* Kada biste mogli da birate da i vas neko "obrađuje", ko bi to bio i šta to o sebi krijete od javnosti?

- Skupština Srbije bi me jako obradovala "obrađivanjem" mog godišnjeg izveštaja ili modela novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji sam sa svojim saradnicima pripremio, pogotovo njegovim pretvaranjem u nov zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Srbiji inače neophodan. A o sebi ne krijem ništa, od očiju javnosti sklanjam samo, koliko mogu, suprugu i sina, na koje sam, inače, ponosan.

Velimir Ilić, Nova Srbija

* Sa kojom vladom si najbolje sarađivao i da li ćeš se aktivirati u politici?

Foto: Tanjug

- Nije lako ocenjivati tu "saradnju", problema je bilo uvek. Situacija se menjala, uspostavljanje institucije je proces koji i danas traje. Danas je, u odnosu na početak, institucija poverenika neuporedivo jača u pogledu kadrovskih, materijalnih ili logističkih resursa koje ima, što nije bez zasluge aktuelne vlade. Ali istovremeno je otpor vlasti prema odlukama poverenika, posebno u nekim delikatnim slučajevima, jači i neskriveniji nego ikada. A što se politike tiče, kao što rekoh, nemam želju da se u nju vraćam. Bar za sada.

Bojan Perić, glumac

* Šta pre birate, pozorište ili neku utakmicu?

- Pozorište. Što ne znači da ne poželim, bar s vremena na vreme, da uživo pogledam neku utakmicu. Ali ne činim to jer su nam stadioni, nažalost, pretvoreni u prostor za divljanje huligana.

Sofija Rajović, glumica

* Šta prvo primetite na svom sagovorniku?

- To pre svega zavisi od sagovornika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading