Poznati pitanjima rešetali saradnicu Sergeja Lavrova: Putin će u Beogradu pričati o Kosovu

Autor:

Vesti

31.12.2018

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stav Moske je jasan: Kosovo je deo Srbije i po međunarodnom pravu i po Rezoluciji 1244, poručuje Marija Zaharova, predstavnica ruskog ministarstva inostranih poslova u intervjuu za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marija Zaharova

Najbliža saradnica ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova otkrila je i da će pitanje južne srpske pokrajine biti centralna tema 17. januara, kada Vladimir Putin dolazi u Beograd na sastanak sa Aleksandrom Vučićem. 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zaharova i Dačić

Istovremeno, Zaharova je potrvrdila da joj je Ivica Dačić omiljeni političar i da je po njenom mišljenju srpski šef diplomatije bez konkurencije na svetskom nivou. Otkrila je i da je posle Guče, koju je posetila u avgustu prošle godine tokom Sabora trubača, odlučna da ponovo bude gost u Srbiji. Kaže da su njeni saradnici dobro procenili i da je pivo u Guči dobro, ali da je ruska vodka ipak najbolja.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Dragomir Karić

Dragomir Karić, narodni poslanik

* Koliko je realno da se bratska Rusija uključi u pregovore Beograda i Prištine?

- Stav Rusije po pitanju Kosova oslanja se na međunarodno pravo i rezoluciju SB UN 1244 u skladu s kojom KiM je integralni deo Srbije. Rusija kontinuirano pruža srpskim partnerima svestranu podršku oko Kosova u okviru bilateralnih kontakata, kao i u međunarodnim organizacijama. Što se tiče dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, pažljivo pratimo aktuelnu situaciju. Polazimo od toga da će problem Kosova biti u središtu pažnje na predstojećim pregovorima predsednika Rusije i Srbije u januaru 2019. godine.

RepublikaFoto: instagram.com/bikovic
Miloš Biković

Miloš Biković, glumac

* Postovana Marija hvala vam na humoru kojim je rusko ministarstvo spoljnih poslova začinilo međunarodnu diplomatiju. Šta iz srpske kulture volite? I šta iz srpske kulture može biti privlačno ruskom čoveku a šta strancima koji nisu, poput Rusa, toliko kulturološki bliski Srbima? Drugim rečima, šta, po vašem mišljenju, ima potencijal da postane srpski svetski prepoznatljiv brend kada je kultura u pitanju?

- Istorija Srbije, narodna umetnost, snaga vere i duha srpskog naroda &endash; mišljenja sam da o svemu tome treba da saznaju ljudi širom sveta.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Matija Bećković

Matija Bećković, akademik

* Da li je Marija rusko ili srpsko ime?

- Međunarodno. Roditelji su očekivali da im se rodi dečak i već su izabrali ime Miša, odnosno Mihail. Ali, rodila sam se ja, pa su počeli da razmišljaju o mom imenu. Prva varijanta im je bila Marina, pa možda me upravo zbog toga često greškom zovu „Marina“. Ipak, na kraju dali su mi ime Marija. Prvo, tako se zvala moja čukunbaka. Drugo, rodila sam se na katolički Badnji dan, 24. decembra. Treće, to je zaista narodno ime u Rusiji i predstavljeno je skoro u svakoj kulturi.

RepublikaFoto: instagram.com/nikola_radjen
Nikola Rađen

Nikola Rađen, vaterpolista Dinama iz Moskve

* Kada ćete ponovo u Srbiju i šta je na vas ostavilo najjači utisak kada ste bili u Srbiji u avgustu?

- Tačnog datuma jošuvek nema, ali doći cu sigurno. Kad sam letos bila u Srbiji, najviše me je iznenadilo da ništa u zemlji (a ja sam proputovala od Beograda do Guče) ne podseća na teške događaje iz 90-tih. Iznenađuje to kako se zemlja oporavila.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Branislav Nedimović

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede

* Šta je bolje - pivo u Guči ili votka u Moskvi?

- Pitala sam svog zamenika, kaže da je svugde bolje votka.

Milica Đurđević, Zavetnici

* Da li mislite da su žene u politici iskrenije prihvaćene u društvima poput ruskog i srpskog koja su patrijarhalna i tradicionalna, nego što je to slučaj u liberalnim zapadnim demokratijama?

- O Srbiji ništa ne mogu da kažem. Ali ispričaću o jednom zanimljivom slučaju vezanom za našu zemlju. Pre godinu dana na pregovore sa Lavrovim došao je ministar spoljnih poslova jedne arapske države. U toku pregovora gost je rekao da danas žene u svetu imaju mnogo prava: mogu da glasaju i da budu izabrane, da voze auto i da rade. I to je, reče, veliko dostignuće. Nisam izdržala pa sam rekla da u Rusiji ženama tradionalno bilo dobro: u našoj istoriji žene su bile carice.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović, ministarka za populacionu politiku

* Odajete utisak osobe koja ume da spoji poslovni uspeh i privatno zadovoljstvo, ako možete da nam otkrijete recept?

- Moj recept je istovremeno jednostavan i komplikovan: treba da budešiskren, iskren prema ljudima koji te okružuju i prema samom sebi.

Nikola Nikodijević, predsednik beogradskog parlamenta

* Pored Dačića, da li vam je još neki političar na svetskoj sceni privukao toliku pažnju?

- Nema nigde takvog kao što je Dačić. Ima drugih.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM

* Koju knjigu ili film biste preporučili čitaocima u Srbiji i zašto?

- Preporučila bih "Majstor i Margarita". Podsetiću da je kao prototip za lik Volanda poslužio ambasador SAD Viljam Bulit.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Aleks

31.12.2018 08:48

Pomoc Rusije oko resavanja problema na KiM, nam je u ovom trenutku i vise nego potrebna.

sale

31.12.2018 08:49

Rusija nam je oduvek bila i ostaće bliska!

Moskva

31.12.2018 21:51

@sale - Rusija je nas tradicionalni saveznik

Brane

31.12.2018 08:58

Zamislite kako bi sve to izgledalo da smo imali ovakvu Rusiju za saradnika devedesetih....