Srbija na 48. mestu na Duing biznis listi

Autor: Republika

Vesti

31.10.2018

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se ove godine, među 190 zemalja sveta, nalazi na 48. mestu po lakoći poslovanja u odnosu na 43. mesto u prošlogodišnjem izveštaju, iako joj je povećan ukupan broj bodova po lakoći poslovanja, navodi se u danas objavljenom izveštaju Svetske banke "Duing biznis 2019: Trening za reformu".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Glavni razlog ovog pada u rangiranju je brži napredak koji su druge zemlje ostvarile po pitanju regulisanja svog poslovnog okruženja, saopšteno je iz Svetske banke.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije ispred Srbije se na "Duing biznis" listi nalaze Makedonija (10. mesto) i Slovenija (40), dok su iza nas Crna Gora (50), Hrvatska (58) i Bosna i Hercegovini (89).

- Reforme koje sprovodi vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima - od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede - kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Kako dodaje, Srbija je ove godine slabije rangirana, što se može objasniti bržim napredovanjem drugih zemalja.

- Dok Srbija pravi pomake, druge zemlje, naravno, ne čekaju u mestu - izjavio je on.

Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za centralnu i jugoistočnu Evropu, kaže da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola.

- Ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan je sa 73,32 u izveštaju Doing Biznis 2018 iz prošle godine na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju Doing Biznis 2019 - rekao je Lubek.

Kako naglašava, to znači da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema onim pokazateljima koji se mere u Doing Busineš izveštaju - i da zemlja smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
SasaRu

31.10.2018 15:45

Potrebno je nastaviti sa unapređenjem propise u oblasti poslovanja i održati mesto koje zaslužujemo.

Branka

31.10.2018 15:45

Srbija je uspela da se izvadi od bamkrota. To je najbitnije. Sada idemo napred.

Acika

31.10.2018 16:07

Srbija iz godine u godinu napreduje u svim sverama.

Daliborka

31.10.2018 16:08

Treba odrzati tako visoko mesto na listi, sobzirom da je konkurencija velika.