Dogovoren veliki projekat u našoj zemlji: Erdoganov paket za srpsku privredu!

Autor: I. ŽIGIĆ

Vesti

31.10.2018

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan spremio je paket investicija i projekata koji će turske firme realizovati u Srbiji. Strategija za velika ulaganja razrađivana je poslednjih nekoliko meseci, a zacementirana je prekjuče u Istanbulu na sastanku Erdogana i Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Srbije nakon susreta je nagovestio da bi turske firme mogle da rade kapitalne projekte u našoj zemlji, poput nacionalnog stadiona, auto-puteva i drugih modernih saobraćajnica, pomenuvši put Novi Pazar-Tutin.

- Pravićemo posebne ugovore sa njima u vezi sa auto-putem ka BiH, što je važno i zbog izlaska našeg auto-puta do Kotromana, odnosno Višegrada, čime bismo se mnogo bolje povezali ne samo sa istočnim delom RS, već i sa Sarajevom - naveo je Vučić i dodao da će se uskoro otvoriti i turska fabrika u Malom Zvorniku, gde će biti zaposleno 300 ljudi.

Najizgledniji projekti
1. Gradnja nacionalnog stadiona
2. Gradnja auto-puta ka Sarajevu i puteva po Srbiji
3. Otvaranje novih turskih fabrika, posebno na jugu Srbije

Kada se, kaže, tome dodaju Krupanj, Lebane i Žitorađa, gde će uskoro jedna turska kompanija otvoriti pogone, kao i Vladičin Han, vidi se da su Turci došli u mnogo malih mesta.

Vučić je posebno potencirao da je sa Erdoganom razgovarao i o izgradnji nacionalnog stadiona.

- Kod nas nema firme koja bi mogla da izvede taj posao jer je to isuviše komplikovano, ali naše firme će raditi kao podizvođači - objasnio je Vučić.

 
Foto: Srpski telegraf

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenjuje da je ovo period najboljih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Turske, kao i da je to rezultat intezivne diplomatske i političke aktivnosti.

- Turske firme već danas zapošljavaju 10.000 ljudi u Srbiji, sa tendencijom daljih povećanja i ulaganja. Posebno treba napomenuti da su to firme koje idu u najmanje razvijene opštine u Srbiji - istakao je Ljajić.

I predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež podseća da u poslednjih godinu i po dana, otkako su intenzivirani odnosi Vučića i Erdogana, sve vodi ka boljitku privrede:

- Beležimo povećan obim trgovine, ali i znatan rast broja turskih investitora u Srbiji. Posebno je zanimljivo i bitno kod turskih investitora to što ulažu u delove Srbije koji do sada nisu imali investicije i koji su nedovoljno razvijeni. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading