SINIŠA MALI: Napredak na rang listi konkurentnosti, dobra vest za građane Srbije

Autor: Republika

Vesti

17.10.2018

13:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas, prilikom predstavljanja rezultata Globalnog indeksa konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018 godinu, da je vest da je Srbija napredovala za pet mesta, zauzevši 65 mesto – dobra vest za građane Srbije, jer je napredak na toj listi, na kojoj je 140 zemalja, dokaz da su sprovedene reforme bile uspešne i da su doprinele boljem životnom standardu i poslovnom ambijentu u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

Mali je precizirao da ga kao ministra finansija naročito raduje to što smo dobili bolje ocene za četiri oblasti - u makroekonomskoj stabilnosti, finansijskom sistemu, sposobnosti za inoviranje i infrastrukturi. 

- Čestitam građanima Srbije na sjajnoj 2018 godini, Srbija je napredovala pet mesta na listi koja je dobar pokazatelj bolje konkurentnosti i atraktivnosti naše zemlje za potencijalne investitore. Ono što mene raduje je veći rast u odnosu na sve zemlje u regionu. I kada posmatrate 140 zemalja koje su na ovoj listi mi imamo nadprosečni rast. To je veoma ohrabrujuće i pokazuje da smo na pravom putu reformi naših sistema i idemo ka tome da iz godine u godinu povećamo kvalitet života i život građana Srbije - rekao je ministar.

Najbolje je ocenjena makrofinansijska stabilnost, čemu je prethodio veliki rad na ekonomskim reformama.

- Pogotovo me raduje kao ministra finansija što smo za makrofinansijsku stabilnost odlično ocenjeni. U tom pogledu, Vlada Srbije je mnogo uradila proteklih par godina. Za prvih šest meseci 2018. godine imamo 4,9 odsto rast našeg BDP-a što se preslikava i na stopu nezaposlenosti, koja je sa 26 odsto 2012 godine, za prvih šest meseci ove godine pala na ispod 12 odsto. Već treće godine imamo suficit u budžetu i to su rezultati koje slobodno mogu da kažem nijedna druga ekonomija u Evropi nema i to je prepoznato u Indeksu - rekao je on. 

Ministar je podsetio na to da je makroekonomska stabilnost bila preduslov za povećanje plata i penzija i bolji poslovni ambijent u Srbiji, a važan segment su ulaganja i u infrastrukturu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

- Sada ima više prostora za ulaganja u infrastrukturu. Naredne godine u budžetu imaćemo preko 200 milijardi dinara opredljeno samo za kapitalne investicije, dakle 25 milijardi više nego 2018. godine. Do kraja godine završićemo i Koridor deset i Južni krak, radimo na pruzi Beograd – Budimpešta, potpisali smo pre neki dan Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice "Moravskog koridora" i gradi se velki broj brzi saobraćajnica poput pravca Novi Sad – Ruma- Šabac. Radimo na tome da se infrastruktura u našoj zemlji još poboljša kako bi postali još atraktivniji i još bolji na ovim indeksima konkurentnosti - rekao je Mali. 

Obradovala ga je i ocena reforme finansijskog sistema Srbije.

- U reformi finansijskog sistema uradili smo velike stvari. Naša monetarna politika koju sprovodimo ide ka tome da dinar bude čvrst i stabilan, a inflaciju držimo na niskom nivou. To se nije desilo decenijama unazad. Slobodno mogu da kažem da je to veoma važan pokazatelj stabilnosti finansijskog sistema - rekao je on. 

Prema njegovim rečima veliki posao uradila je Agencija za osiguranje depozita koja je nedavno oglasila prodaju preko 250 miliona evra starih potraživanja banaka iz stečaja, po prvi put. 

- Naš cilj nije samo da namirimo poverioce, već i da tu imovinu oslobodimo kolaterala i aktiviramo je kako bi doprinela rastu naše privrede - dodao je ministar. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Ministar je kao značajnu oblast u kojoj smo napredovali istakao i unapređenje IT sektora. Naime, zahvaljujući tom sektoru, Srbija je prepoznatljiva na svetskom tržištu, a ministar kaže da nas očekuju dodatne investicije u tu oblast, kao i dodatne olakšice. 

- Milijardu evra izvoza ostvaruje IT sektor u Srbiji ove godine a kako je najavila premijerka Ana Brnabić biće dodatnih ulaganja od 100 miliona evra u IT infrastrukturu. Završava se Tehnološki park u Novom Sadu, a nastavlja da se gradi i Tehnološki park u Nišu - istakao je Mali. 

On je istakao i da očekuje unapređenje elektronske uprave i servisa E-uprave i da očekuje da će se sa merama koje preduzima Vlada Srbije, rezultati videti 2019. godine. 

- U svakoj slučaju, čestitam građanima Srbije, mislim da je ovo sjajan rezultat - zaključio je Mali.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (47)

Loading
Jovan

17.10.2018 13:50

Još jedan dokaz da Srbija ide napred.

Jovana

17.10.2018 14:03

Srbija je mnogo napredovala sto se i vidi po rezultatima.

Jelena

17.10.2018 14:04

Malim koracima ka istorijskim rezultatima.

majja

17.10.2018 14:24

Fenomenalna vest.