ANTIĆ ODBRUSIO ĐILASU: Nije on ljut na MMF već na svoje NEUSPEHE!

Autor: Republika

Vesti

08.10.2018

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Ljutnja Dragana Đilasa na MMF može da se tumači samo njegovom ljutnjom na samog sebe i svoje političke partnere, zbog svih prilika koje su propustili da reformišu ekonomski ambijent Srbije, stabilizuju javne finansije i time da poboljšaju standard i životne uslove naših građana - rekao je danas ministar energetike Aleksandar Antić odgovarajući na kritike Dragana Đilasa upućene MMF-u.

RepublikaFoto: Promo foto
Aleksandar Antić

- I Đilas i njegovi partneri imali su tu priliku, ali su odlučili sasvim suprotno - da jednostrano prekinu saradnju sa MMF-om 2011. godine, kako bi se zemlja nekontrolisano zaduživala, što je ubrzo dovelo na ivicu bankrota. Upravo kroz saradnju ove vlade sa MMF-om, javne finansije Srbije su stabilizovane, dramatično je smanjen deficit, javni sektor je restrukturiran, a kao rezultat imamo stalno poboljšanje svih ekonomskih parametara. LJutnja na MMF nagoni Dragana Đilasa da greši u elementarnim činjenicama, poput one da je, kako kaže, kineski investitor u RTB Bor, kompanija Ziđin – "državna", iako je taj gigant listiran na berzi. Ili je ovde reč samo o neznanju i zloj nameri? - ističe ministar.

Antić se zapitao šta je jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas učinio za RTB Bor.

- Koje su to rešenje Dragan Đilas i njegovi partneri doneli za RTB Bor za sve godine dok su bili na vlasti? Danas imamo investitora svetskog kalibra i aranžman koji će i Boru i Srbiji doneti pozitivan preokret. Posle Bora, smederevske Železare, restrukturiranja železnice, povećavanja efikasnosti u energetskom sektoru, biće nastavljeno rešavanje problema u velikim državnim sistemima, upravo ono što MMF sugeriše Srbiji i čime Dragan Đilas i njegovi partneri godinama nisu želeli da se bave, čime su doveli Srbiju do praga propasti.

RepublikaFoto: Betaphoto/B.BOŽIĆ
Dragan Đilas

Ministar najavljuje uspešne investicije.

Ðilas optužuje Rufa da neosnovano podržava mere vlade 

Dragan Ðilas optužio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsa Rufa da namerno ignoriše činjenice kako bi hvalio ekonomske mere Vlade Srbije. 

U otvorenom pismu šefu Misije MMF za Srbiju Ðilas kritikuje Rufa zbog izjave kojom je pohvalio Vladu Srbije zbog prodaje kompanija RTB Bor i PKB i naveo da se "tako definitivno rešava problem ovih državnih preduzeća". 

MMF više od pet godina podržava ekonomske mere vlade, iako, prema mišljenju bivšeg gradonačelnika Beograda, jedino što je u tom periodu urađeno jeste smanjivanje budžetskog deficita, ali "na račun građana, a ne države". 

Ðilas tvrdi da je rast BDP-ja u Srbiji u šest godina najmanji u regionu i Evropi, da je javni dug povećan sa 15 na 25 milijardi evra te da je pad stope nezaposlenosti posledica promena načina računanja, te pita Rufa zašto to nikad nije spomenuo.

- Srbija ima veoma dobar aranžman sa MMF-om i u okviru tog aranžmana podiže sve svoje ekonomske parametre. I ove godine, će, na primer, biti apsolutni lider u ovom delu Evrope po obimu stranih investicija, što dovoljno govori o poverenju koje investitori imaju u Srbiju i njenu ekonomsku stabilnost, čemu aranžman sa MMF-om takođe doprinosi. Na sreću, alternativa koju traži Dragan Đilas nije ostvariva, jer iz iskustva znamo da bi to bilo okretanje leđa reformama koje zagovara i MMF, zamrzavanje transformacije državnih preduzeća i nekontrolisano zaduživanje koje bi vodilo u bankrot zemlje - zaključuje Antić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (67)

Loading
milan

08.10.2018 12:42

Upravo tako,sada se vidi koliko je samo bio nesposoban u radu,a u lopovluku najuspešniji.

Ivana

08.10.2018 12:49

Nije Djiki ljut sto ga MMF kulira ili na uspeh Vucica on je ljut i to jako sto ne moze da krade.

stefan

08.10.2018 12:52

Moze da se ljuti koliko god hoce, punjenje vlastitih dzepova i racuna i uspesne reforme nikako ne idu zajedno.

Nesa

08.10.2018 12:53

On je mozda ocekivao da mu MMF i sprovede te reforme, pa se zato naljutio.