NOVI DRŽAVNI PAKET POMOĆI SPREMA SE ZA NAREDNU GODINU: Penzije do 32.000 skaču za pet odsto!

Autor: M. M. LESKOVAC

Vesti

06.10.2018

05:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored toga što će u novembru primiti uvećanu oktobarsku penziju jer je zakon o umanjenju prestao da važi, najstarijim sugrađanima sledi još jedan bonus. Svi oni koji imaju penzije do 32.000, a takvih je u Srbiji oko 70 odsto, dobiće i dodatnih pet odsto više. To je juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ

- Mnogi me napadaju jer sam tražio da se onima koji imaju penzije do 32.000 dinara, a koji imaju teži ekonomski položaj, isplati pet odsto više i da to bude stalna, a ne privremena kategorija - izjavio je Vučić i podsetio da će inače svi penzioneri u novembru primiti uvećane penzije nakon što je Vlada ukinula Zakon o privremenom smanjenju penzija iz 2014. godine.

Tako će, primera radi, oni koji sada primaju 35.000 dinara u novembru dobiti oko 38.000. Međutim, kako penzionerima sa minimalnim primanjima pre četiri godine nisu smanjene penzije, oni neće osetiti uvećanje. Ipak, ministar finansija Siniša Mali potvrdio je najave predsednika da se za najugroženije planira trajno povećanje od pet odsto.

- Vlada Srbije doneće o tome konačnu odluku do kraja nedelje. To znači da će penzioneri čija mesečna primanja ne prelaze 32.285 dinara od sledeće godine imati pet odsto veću penziju - rekao je Mali.

70 odsto penzionera prima penziju manju od 32.000 dinara

Predsednik Vučić izrazio je uverenje da će penzioneri biti zadovoljni i zahvalio im što su verovali u državne organe, a država je, kaže, pokazala da i najmanjom sposobnošću Srbija može da se izvuče iz bankrotstva i bude na sigurnom i dobrom putu.

- Sa ovim uvećavanjima i jednokratnim davanjima to će biti za čitavu penziju više na godišnjem nivou. Mislim da je to važna i lepa vest za penzionere. Moj otac, na primer, imaće 9.000 veću penziju nego što je imao 2014. godine, a skinuli smo mu 13.000 ili 14.000 - rekao je Vučić.

Ekonomista Ivan Nikolić potvrđuje da ono što je ranije dogovoreno sada se ostvaruje zahvaljujući novom fiskalnom prostoru koji je stvoren dobrim rezultatom državne politike.

- Zato sada penzioneri mogu dobiti penzije u iznosima koje su primali pre umanjenja 2014. godine, a ima prostora i za dodatna uvećanja i isplatu jednokratne pomoći - tvrdi. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Suvi intelektualac

06.10.2018 19:10

Ovo su fenomenalne vesti za sve nase penzionere! Puna podrska Aleksandru Vucicu!

Pendzer

07.10.2018 06:00

Oni su podneli najveci teret reforme zato je sada vreme da im se i najvise pomogne.