"Al Dahra" preuzela vlasništvo nad PKB: KOLIKO HILJADA I MILIONA UZIMAJU I DAJU?

Autor: M. M. LESKOVAC

Vesti

05.10.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od juče je i zvanično vlasnik PKB. "Al Dahra" je objavila da je potpisan ugovor o kupovini imovine ovog velikog proizvođača hrane i najavila da će u srpsko zemljište uložiti milione.

RepublikaFoto: Tanjug/TANJA VALIČ
PKB

Arapska kompanija obrađivaće više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na osam farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda. Na njima se planira uzgoj različitih useva - šećerne repe, suncokreta, pšenice, kukuruza, ječma, krmne smeše i nekoliko vrsta povrća.

BOLJI KVALITET

Osim toga, "Al Dahra" će preuzeti upravljanje mlekarskom i stočarskom proizvodnjom koje snabdevaju industriju mleka i mesa u Srbiji.

- PKB trenutno proizvodi oko 55 miliona litara sirovog mleka godišnje, a "Al Dahra" se obavezala da u naredne tri godine uloži 30 miliona evra u modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka, unapređenje poslovanja PKB i dalji razvoj sistema za navodnjavanje. Kompanija planira i da uloži dodatnih 15 miliona evra radi ostvarivanja većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka - navode u "Al Dahri".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Hadim El Darej

Potpredsednik i suosnivač kompanije "Al Dahra" Nj. E. Hadim el Darej poručio je posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora da će od njihovih investicija korist imati čitav poljoprivredni sektor u Srbiji.

- Smatramo da će privatizacija PKB i investicije "Al Dahre" značajno doprineti komercijalizaciji i internacionalizaciji srpske poljoprivrede, a da će korist od toga imati srpski farmeri, trgovci i svi poljoprivrednici u zemlji. "Al Dahra" visoko ceni znanje i stručnost zaposlenih u PKB i veoma smo posvećeni nastavljanju tradicije ove kompanije, kao i održavanju izuzetno značajne uloge PKB u snabdevanju građana Srbije. Radujemo se daljem jačanju naših veza sa Srbijom i srpskim narodom kroz realizaciju novih investicija - rekao je Al Darei.

Dobro je da će se proizvodnjom hrane baviti kompanija čija je to delatnost - Milojko Arsić, ekonomista

POSAO STRUČNJAKA

Privatizacija PKB dobra je i zbog toga što će se poljoprivrednom proizvodnjom baviti kompanija čija je to i delatnost, a ne država, smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

- Nema razloga da se država bavi proizvodnjom hrane. To ne postoji u tržišnim ekonomijama. Načelno podržavam privatizaciju kompanija koje se bave industrijskom i poljoprivrednom proizvodnjom, za razliku od prirodnih monopola, poput puteva, železnice i elektromreže, koji treba da ostanu u rukama države. Nadajmo se da će PKB sada efikasnije poslovati, najavljena su velika ulaganja, a na državi je da kontroliše da se ona i ostvare - zaključuje Arsić.

BROJKE
- 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji obrađivaće "Al Dahra"
- 30 miliona evra uložiće u unapređenje poslovanja u naredne tri godine
- 15 miliona evra uložiće u ostvarivanje većih prinosa i višeg nivoa kvaliteta mleka
- 55 miliona litara sirovog mleka godišnje trenutno proizvodi PKB
- 17.000 goveda mlečnih i mesnih rasa sada poseduje PKB

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Djuricko

05.10.2018 07:58

Samo neka rade i zaposljavaju.

marija

05.10.2018 08:18

Koliko god dauzimaju i daju svakako će svima biti bolje i višestruko će se isplatiti.

rada

05.10.2018 08:23

Ulaganje miliona u zemljište PKB je ujedno i ulaganje u Srbiju.

Nina

05.10.2018 08:31

Sigruan sam da ce ova kompanija odlicno voditi racuna o PKB...