HITNO ZAUSTAVITE ČERUPANJE "HIPOLA": Tajkun pljačka, a nadležni ćute?!

Autor:

Vesti

27.09.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski tajkun Tomislav Vojnić Purčar otima kompaniju "Hipol", a nadležni ćute! Slučaj srpskog giganta u kojem je još decembra 2016. godine otvoren stečaj ni danas nije rešen iako se u preduzeću odvija velika pljačka.

RepublikaFoto: youtube.com/Euro Petrol Srbija
Tomislav Vojnić Purčar

Nekada najveća fabrika polipropilena u Srbiji neuspešno je prodata 2006. slovenačkoj firmi "Orka" Groga Čenčića, koji je, umesto da uloži novac, "Hipol" zadužio za skoro 11 miliona evra. Sada odžačkog hemijskog giganta pokušava da preuzme Purčar, inače vlasnik "Eurogasa" iz Subotice, i to neregularnim potraživanjem od čak 20 miliona evra, koje je otkupio od NLB banke za 3,5 miliona evra.

SUDIJA POMOGAO

Preko stečajnog sudije Biljane Perić, koja je priznala sporna potraživanja, Purčar je uspeo da uđe u odbor poverilaca "Hipola", što mu je otvorilo vrata za nove marifetluke. Napravio je štetan ugovor po "Hipol", zahvaljujući kojem je za povezana privredna društva "Eurogas", "Europetrol" i "Eurostil Subotica", čiji je vlasnik, prisvojio oko 400 miliona dinara.

ADVOKAT SIMIĆ: Stečajevi su sistemski problem

Ubrzo potom, zahvaljujući sindikalcima "Hipola", sudija Perić je smenjena, a slučaj je preuzela Katarina Milojčić, koja za mesec dana odlazi u penziju.

Međutim, ni tu se ne završava čerupanje ovog nekada uspešnog preduzeća. Iako su svi mislili da će dolaskom stečajnog upravnika Dejana Tomaševića prestati izvlačenje para iz "Hipola", to se očigledno nije dogodilo. Pljačka je nastavljena, i to u još većem obimu. Sa svojim bliskim saradnicima, među kojima je i bivši direktor "Hipola" Pavel Petrović, stečajni upravnik Tomašević nastavio je isisavanje novca, i to uzimajući gotove proizvode od "Hipola" drastično ispod cene, ostavljajući fabrici troškove proizvodnje.

RepublikaFoto: Public
ČINJENICE
- 301.000 evra platila je slovenačka firma Orka za "Hipol"
- 11 miliona evra iznosio dug koji su napravili Slovenci
- 20 miliona evra potražuje Tomislav Vojnić Purčar od "Hipola"
- 400 miliona dinara preveo Purčar na račun svojih drugih firmi ("Eurogas", "Europetrol", "Eurostil Subotica") iz "Hipola"

PROSTOR ZA MALVERZACIJE

Komentarišući odugovlačenje postupaka kada je reč o firmama u stečaju, advokat Ivan Simić ističe da su stečajevi sistemski problem.

- Postpetooktobarski "eksperti" su, donoseći zakone i propise iz oblasti koje se tiču stečaja, ostavili prostora za razne manipulacije. Nije dobra ni ta česta promena sudija, time se svaki slučaj prolongira jer je novom sudiji potrebno vreme da se upozna sa slučajem - ističe Simić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading