REŠENJA ZA PAUŠALCE I NA MOBILNOJ APLIKACIJI? Počinje automatizacija paušalnog sistema od 1. januara 2020.

Autor: Tanjug

Vesti

26.09.2018

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Realno je očekivati da će automatizacija paušalnog sistema oporezivanja biti od 1. januara 2020., zaključak je poslednjeg okruglog stola, koji su se održavali tokom septembra u okviru "Meseca paušalaca", gde su kroz dijalog do zajedničkog rešenja dolazili državni organi, nevladine organizacije i preduzetnici.

Foto: pixabay.com

Do kraja nedelje, naime, očekuje se formiranje Radne grupe koja će se baviti reformom sistema paušalnog oporezivanja, dok će se u mesecima nakon toga raditi na modelu reforme i aplikativnom softveru Poreske uprave.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je organizacija koja je inicirala rad na reformi paušalnog oporezivanja u saradnji sa Udruženjem za razvoj preduzetništva iz Niša, a predstavnica NALED-a Jelena Bojović kaže da se za tu temu najviše zainteresovala IT zajednica.


Bojović je navela da su paušalci kao najveće probleme u sadašnjem sistemu identifikovali to što započinju delatnost i "žive u neizvesnosti" da li su u sistemu paušalnog oporezivanja ili ne, da im rešenja o porezima i doprinosima kasne mesecima i da zbog kašnjenja tih rešenja gube pravo na zdravstveno i penziono, ali i na dobijanje uverenja o plaćenom porezu.

- Kroz ove dijaloge saznali smo da rešenja ne predstavljaju samo problem za preduzetnike, već i za same poreske inspektore. Ne znam koliko poreskih inspektora radi na ovim rešenjima, ali znamo da godišnje treba obraditi 300.000 rešenja - ukazala je Bojović.

Takođe, dodala je, Poreska uprava ta rešenja utvrđuje na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj zaradi za prethodnu godinu, a ti podaci, naglašava, stizu tek krajem februara.
Foto: pixabay.com
Poreske obaveze će moći da se plaćaju putem mobilnog telefona

- Tako da poreski inspektori fizički pre marta ne mogu da daju rešenje, što znači da već u startu kasne tri meseca, hteli ili ne hteli. Zato treba da pronađemo rešenje koje odgovara svima - konstatovala je Bojović.


Kaže da su predstavnici NALED-a u stalnom kontaktu sa Vladom, Ministarstvom finansija i kabinetom premijerke, te je najavila da očekuje da će do kraja nedelje biti formirana Radna grupa koja će se baviti reformom sistema paušalnog oporezivanja.

- Predlog članova Radne grupe je otišao u Ministarstvo finansija i za sada postoji načelna saglasnost da se ta grupa formira. Očekujemo da će biti formirana do kraja nedelje i da od oktobra krenemo da radimo na dizajniranju rešenja koji će podrazumevati izmenu uredbe o kriterijumima za paušalno oporezivanje, jer mislimo da je to ključni element za buduću reformu i automatizaciju sistema - rekla je Bojović.
Foto: pixabay.com



Prema njenim procenama, promena pravnog okvira i automatizacija sistema paušalnog oporezivanja realna je od 1. januara 2020.

- Očekujem da ćemo tada rešenja dobijati na mobilnoj aplikaciji, kao i da ćemo putem mobilnog telefona moći da plaćamo poreske obaveze - optimistična je Bojović.

Ispred Kabineta predsednika Vlade Srbije obratio se Nenad Paunović koji je najavio da će Vlada finansijski podržati izradu aplikativnog softvera Poreske uprave za sistem paušalnog oporezivanja.

- Vlada puno ulaže u digitalizaciju, a digitalizacija Poreske uprave je samo delić u celokupnom procesu digitalizacije državne uprave - istakao je Paunović

Podsetio je da je država prošle godine formirala Kancelariju za IT i e-upravu koja, kaže, ima velika ovlašćenja da poveže i digitalizuje državne servise koji će na efikasan način služiti građanima i privredi.


Predstavnik Poreske uprave Danijela Jakovljević izrazila je nadu da će izrada takvog aplikativnog softvera ukloniti probleme sa kojima se trenutno suočavaju paušalci, ali i poreski inspektori.
Foto: pixabay.com

- Svi oni koji planiraju da registruju svoju samostalnu radnju moći će ubacivanjem određenih elemenata u taj softver da dobiju iznose nekih svojih budućih troškova. Oni će, na taj način, pre nego što počnu da obavljaju delatnost znati svoje troškove i moći će da odluče da li će registrovati delatnost ili ne - objasnila je Jakovljević.

Poslednji okrugli sto u okviru "Meseca paušalaca" organizovan je u saradnji sa Societe Generale bankom koja podržava i učestvuje u brojnim inicijativama za razvoj IT industrije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading