MULJAČINA! NASTAVLJENA PLJAČKA GIGANTA IZ ODŽAKA: Hrvatski tajkun otima "Hipol"!

Autor:

Vesti

26.09.2018

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pljačka "Hipola", nekada najveće fabrike polipropilena u Srbiji, ne jenjava! Posle neuspešne prodaje odžačkog giganta slovenačkoj "Orki", koja ga je zadužila za skoro 11 miliona evra, čerupanje je nastavljeno i danas, ali u još većem obimu.

RepublikaFoto: Public
Tomislav Vojnić Purčar

Kompaniju sada pokušava da preuzme vlasnik firme "Eurogas" iz Subotice Tomislav Vojnić Purčar, i to neregularnim potraživanjem od 20 miliona evra, koje je stekao fiktivno bez saglasnosti države i NBS. Purčar, inače, potraživanja prema ovoj firmi otkupio je od NLB banke za 3,5 miliona evra.

ŠTETNI UGOVORI

Vlasnik "Eurogasa" je navodno još sa gazdom "Orke" Grogom Čenčićem osmislio da firmu pripreme za stečaj i da onda preko advokata i njegove supruge Biljane Perić, koja je stečajni sudija u Somboru, izdejstvuju da Purčar uđe u odbor poverilaca "Hipola". I to se i dogodilo. Perićeva je priznala sva potraživanja i Vojnić se našao u odboru poverilaca. To mu je omogućilo da napravi štetan ugovor po "Hipol" o doradi proizvoda, zahvaljujući kojem je za svoja povezana privredna društva "Eurogas" "Europetrol", "Eurosteel Subotica" prisvojio oko 400 miliona dinara. Inače, vlasnik sve tri pomenute firme je Tomislav Vojnić Purčar, koji je nekoliko puta bio hapšen zbog utaje poreza i niza malverzacija u privredi.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Fabrika "Hipol"

Podsetimo, Privredni sud u Somboru je još decembra 2016. doneo rešenje o otvaranju stečajnog postupka u "Hipolu", ali do danas, skoro dve godine kasnije, nije doneto rešenje kojim bi se osporila potraživanja "Eurogasa", iako za to postoje svi uslovi, niti je podneta krivična prijava.

Međutim, ni uvođenjem stečaja nije stavljena tačka na uništavanje ovog nekada uspešnog preduzeća.

Pljačku "Hipola", sa istim ugovorima o doradi poluproizvoda, nastavio je i stečajni poverenik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Dejan Tomašević, sa bliskim saradnicima, pre svih, vlasnikom više fantomskih društava Pavelom Petrovićem. Oni, kako saznajemo, uzimaju od "Hipola" gotove proizvode, i to drastično ispod cene, a tako da svi troškovi proizvodnje ostaju "Hipolu", a zarada ide firmama bliskim Petroviću i Tomaševiću.

ZLOUPOTREBE

Veljko Vajagić iz sindikata "Hipol" ističe da postoje zloupotrebe u ovoj kompaniji i to već duže vreme.

- Sigurno je da je Vojnić imao uticaja na sudiju Biljanu Perić. Tim povodom slali smo dopise svim sudovima i uspeli smo da je smenimo krajem 2017. Priča se i da je njen muž sarađivao sa Vojnićem. "Hipol" sa svojim poslovanjem nipošto nije bio za stečaj, a ona je donela to rešenje - kaže Vajagić za naš list.

Slučaj "Hipol", posle smene Perićeve, preuzela je sudija Katarina Milojičić, koja je potvrdila da je postupak u toku i da ne može da komentariše slučaj.

Međutim, na pitanja koja smo tim povodom poslali Privrednom sudu u Somboru i "Eurogasu" nismo dobili odgovore.

Foto: ST/N. PANČIĆ
PITANJA NA KOJA PRIVREDNI SUD U SOMBORU NIJE ODGOVORIO
1. Zašto se ne donosi rešenje o osporavanju potraživanja "Eurogasa" kada postoje svi uslovi za to?
2. Zašto nisu pokrenute krivične prijave protiv "Eurogasa" zbog štetnih ugovora o doradi polipropilena?
3. Zašto se i danas drugim firmama bliskim stečajnom povereniku Dejanu Tomaševiću omogućava da nastavlja sa štetnim ugovorima o doradi polipropilena, gde "Hipol" po enormno niskim cenama radi samo doradu za treća lica?
4. Zašto se ne podnesu prijave protiv vlasnika "Energreen" društva i ostalih njegovih povezanih lica Pavela Petrovića, koja danas nemaju potraživanja od "Hipola", a koja su isplaćena kompenzacijama i u novcu, suprotno Zakonu o stečaju?
5. Zašto se ne podnese krivična prijava i ne naloži stručnom licu da utvrdi zašto je Dejan Tomašević kao stečajni poverenik dozvolio isplatu poverilaca suprotno Zakonu o stečaju?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading