PKB ĆE HRANITI CEO BALKAN

Autor: J. JOKANOVIĆ - M. M. LESKOVAC

Vesti

14.09.2018

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

PKB po svemu sudeći ide u ruke Arapima! Kompanija "Al Dahra" iz UAE ponudila je 105,5 miliona evra za kupovinu "Poljoprivredne korporacije Beograd", što je milion više od početne tražene cene, koja je iznosila 104,6 miliona evra. Ovo, međutim, nije definitivna cifra koju će arapska kompanija dati, budući da će morati da izdvoje još najmanje 17,5 miliona evra za stočni fond, što će biti dodato na početnu cenu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

"Al Dahra" za taj novac dobija više od 16.785 hektara zemljišta, opremu, rezervne delove, 29 odsto kapitala zavisnih društava Ekolab, i 45,77 odsto kapitala Instituta PKB Agroekonomik, ali ne i građevinsko zemljište, kako se moglo čuti ovih dana, a koje ostaje u vlasništvu države. Komisija će još jednom proveriti ponudu i ukoliko je i ona u skladu sa uputstvom za ponuđače, Ministarstvo privrede će proglasiti "Al Dahru" za kupca PKB.

RepublikaFoto: Tanjug/TANJA VALIČ

MILION VIŠE

Osim što su Arapi dali za milion veću ponudu od tražene, kako saznajemo, u prve tri godine uložiće još najmanje 30 miliona evra u modernizaciju proizvodnje i opreme. Kako su iz ove kompanije ranije najavili, pripremili su i 130 miliona evra za širenje proizvodnje širom sveta, te nema sumnje da će deo tog novca biti uložen i u Srbiju, budući da će im u našoj zemlji biti stacioniran i najveći deo proizvodnje van UAE.

Savić: Ozbiljan partner

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da UAE veoma ozbiljno pristupaju poljoprivredi i da izdvajaju velika sredstva u tu namenu.

- Čitao sam jednu analizu da je njihova država pre pet godina odvajala 1,5 milijardi dolara za kupovinu plodnog zemljišta u zemljama crnomorskog sliva kako bi obezbedili prehrambenu sigurnost. Ako tako stvari gledamo, oni su ozbiljan partner - zaključuje Savić.

Naime, osim u Egiptu, gde imaju 54.000 hektara zemlje, poseduju i po 4.000 u SAD i Španiji i oko 2.000 u Australiji. Kako su naveli, cilj im je da u Srbiji imaju 20.000 hektara njiva, pa nema sumnje da će ovaj kombinat moći da hrani ceo Balkan. PKB ima oko 1.700 radnika, koji će nastaviti posao kod novog poslodavca, a onima koji žele da odu ponuđene su otpremnine od 450 evra po godini staža.

Nedimović: Ovo je najbolja stvar koja može da se desi jer je došao veliki investitor koji ima veliki kapital

RepublikaFoto: Tanug/D. GOLL
Branislav Nedimović

ISKUSTVO I NOVAC

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da su investicije najvažnija stvar kod privatizacije PKB jer je ceo sistem zastareo i iziskuje velika ulaganja koja država nije mogla da obezbedi.

- Ovo je najbolja stvar koja može da se desi, došao je veliki investitor, koji ima veliki kapital, koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom, dakle ima veliko iskustvo, ali i novac koji može da akumulira i investira. Imaju nameru da razvijaju stočarstvo i voćarstvo. Planom su u obavezi da ulože najmanje 30 miliona evra u PKB, ne smeju da smanje mlečnu proizvodnju u naredne tri godine, jer Srbija 30 odsto najkvalitetnijeg mleka dobija iz PKB, i još mnogo toga što će biti veoma dobro za PKB i državu. Oni nisu nepoznat investitor u Srbiji, ulagali su na još dva, tri mesta, i uradili su vrhunske stvari - zadovoljan je Nedimović.

BROJKE

* 20.000 hektara njiva žele Arapi u Srbiji
* 1.700 radnika nastaviće posao kod novog poslodavca
* 450 evra po godini staža ponuđeno je onima koji žele da odu
* 30 odsto najkvalitetnijeg mleka dobija Srbija iz PKB

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading