ZA ŠEST MESECI "OTIŠLO" 48.000 STANOVA U SRBIJI! Evo gde je NAJSKUPLJI KVADRAT

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

31.08.2018

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za šest meseci ove godine u Srbiji je prodato je 48.000 stanova, kuća, garaža i zemljišta, čija je ukupna vrednost iznosila 1,6 milijardi evra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prodaja je u odnosu na prošlu godinu porasla za 15 odsto, kaže za Tanjug načelnik odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu Marija Rašković i dodaje da se najviše trgovalo u Beogradu.

- U odnosu na prošlu godinu ne samo da se više trgovalo, nego su i cene nepokretnosti porasle - ističe Rašković i navodi da je vrednost prodaje za 23 odsto viša nego lane.

Rašković ukazuje da je prosečna cena stana u Srbiji 960 evra po metru kvadratnom, dok je, podseća, 2014. godine bila 880 evra.

- Inače, cene stanova u Srbjii su dosta različite, od 300 evra po kvadratu pa do beogradskih opština u kojima se prosečne cene stanova u staroj gradnji kreću i do 1.700 evra - kaže Rašković.

Cene novogradnje su više, dodaje ona, a najviše su u beogradskim opštinama - Savski venac, Star Grad, Vračar i Novi Beograd.

U glavnom gradu, u odnosu na isti period lane, skočile su cene kvadrata u novogradnji u opštinama Novi Beograd i Čukarica za osam odsto, dok je na Paliluli cena novogradnje pala za 10 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u 2018. godini je na lokaciji Beograd na vodi i koštao je više od 7.800 evra, a cena stana bila je preko milion i 120 hiljada evra

Posle Beograđana najviše trguju Vojvođani, te je drugi po prodaji nepokretnosti Novi Sad, zatim Niš, Kragujevac, Subotica, Čajetina, Pančevo, Čačak...

- Što se tiče novčane mase, ona je drastično niža u drugim delovima Srbije nego u Beogradu. Dok je prodaja nepokretnosti u Beogradu za prvih šeset meseci iznosila 830 miliona evra, u Novom Sadu je bila 185 miliona evra, a u ostalim delovima Srbije znatno niža - navodi Rašković.

Da je na jugu Srbije slabiji promet nekretninama nego u ostatku zemlje, ukazuje i podatak da je vrednost tržišta u Leskovcu svega 7,2 miliona evra, iako je to je šesti po veličini grad u Srbiji.

Po prometu ispred Leskovca su, iako manji po veličini, Subotica sa 29 miliona evra, Pančevo sa 21 milionom evra i Zrenjanin sa 15 miliona evra.

Posebno je interesantno da je obim trgovanja u opštini Odžaci, koja broji oko 9.000 stanovnika, a nalazi se u Vojvodini, bio čak 16,1 milion evra.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Za investitore je aktuelna tražnja za građevinskim zemljištem, koja čini 17 odsto od ukupnog trgovanja na tržištu nepokretnosti, dok su kuće u Srbiji dvostruko manje tražene od stanova i predstavljaju 15 odsto udela na tržištu

U Srbiji se najviše kupuju stanovi, na kojima se obrne skoro polovina ukupnih novčanih sredstava, odnosno 775 miliona evra.

Interesantno da najskuplja kuća u prvoj polovini godine nije prodata na nekoj ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu, već se nalazi u jednom beogradskom prigradskom naselju na opštini Voždovac.

Cena te kuće u Belom Potoku, sa velikom okućnicom, dostigla je cenu od 1,5 miliona evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading