(FOTO) OBRNULI IGRICU! Kritikuju Vučića zbog SUFICITA u budžetu?!

Autor:

Vesti

28.08.2018

08:23 >> 09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je na kraju prve polovine ove godine ostvarila suficit budžeta od 30,9 milijardi dinara. No, pojedini dušebrižnici višak u državnoj kasi uspeli su da okarakterišu kao nešto negativno!

RepublikaFoto: pixabay.com
OD VIŠKA GLAVA NE BOLI...

Stručnjaci pak za Srpski telegraf poručuju da suficit nikako ne može biti gori od manjka sa kojim se naša država godinama borila, te da će upravo zbog tog viška novca u državnoj kasi biti povećane penzije i plate u javnom sektoru. 

Naime, prema podacima Ministarstva finansija, na kraju prvih šest meseci ove godine višak u državnom budžetu, kada se uračunaju i budžeti lokalnih samouprava i fondova, kao i Javnog preduzeća Putevi Srbije, iznosio je čak 32,9 milijardi dinara. Istovremeno, ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je on i povećan, i to na 49,1 milijardi dinara na kraju sedam meseci 2018.

RepublikaFoto: Republika
Zbog ovog teksta u dnevnom listu "Danas" Vučića kritikuju jer Srbija beleži suficit budžeta

Da višak u državnoj kasi ne može da bude negativna stvar, kako pojedini to pokušavaju da predstave, kaže ekonomista Ivan Nikolić.

- Oni koji su kritikovali kada smo imali deficit, sada kritikuju činjenicu da imamo suficit. Ta priča je ispravna kada zemlja nije zadužena, te je onda najoptimalnija varijanta uravnotežen budžet. No, u ovom slučaju se upravo ovaj višak novca koristi, između ostalog, i za razduživanje - ističe Nikolić za Srpski telegraf.

Kako dodaje, to ne znači da ne treba razmišljati o tome da taj nešto veći fiskalni prostor koji se otvorio ne treba iskoristiti upravo kao neki novi stimulans rastu.

- U tom smislu je svakako opravdano ovo najavljeno povećanje penzija i plata nešto ranije nego što je prvobitno bilo planirano. Na taj način će se novi stimulans rastu proširiti od strane domaće tražnje koja je ovih godina bila prilično ograničena i rasli smo, pre svega, zbog izvoza i investicija. Ovo su sve kritike radi kritike - napominje Nikolić.

I privrednik Toplica Spasojević, vlasnik ITM Grupe, smatra da je činjenica da imamo suficit svakako dobra.

- Dobro je što smo konačno sredili finansije, da ne trošimo više nego što imamo i neverovatno je da smo uspeli u tome, i to zahvaljujući bivšem ministru finansija Dušanu Vujoviću, kao i celom državnom vrhu - naglašava Spasojević.

On ocenjuje da je sada važno misliti na investicije.

- Ne bi bilo dobro da je recimo novac ušteđen na konto investicija, što srećom nije slučaj. Rekao bih da se štedelo na državnoj administraciji i racionalizaciji državne potrošnje, što je dobra stvar. A sada bi se tim novcem trebalo ulagati u investicije - kaže Spasojević.   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
jelena

28.08.2018 09:33

Ocito da prethodne vlasti kritikuju i dobro i lose. Zeleli bi opet da se dohvate fotelja i vlasti pa da kradu i ostave drzavu Srbiju u debelom minusu.

filistej

28.08.2018 09:51

@jelena - Ma to im je preslo u naviku...jer drugih argumenata nemaju.

alex

28.08.2018 16:15

@jelena - Botusooooo!!

MalaMu

28.08.2018 09:46

Vučić im je kriv i što je Srbija u Evropi i što je zemlja okrugla! Ništa im nije dovoljno!