SRBIJA USKORO DOBIJA MORAVSKI KORIDOR? Novi autoput je samo pitanje vremena

Autor: b92.net

Vesti

30.07.2018

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će definitivno dobiti još jedan autoput. Prva sledeća velika saobraćajnica koja će se u našoj zemlji graditi biće takozvani Moravski koridor.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

To je prošle nedelje potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da će ugovor za izgradnju Moravskog koridora, odnosno autoputa Čačak, Kraljevo - Trstenik - Ćićevac - Pojate, biti potpisan pre kraja ove godine. On je u izjavi novinarima rekao da se razgovara sa više ponuđača i da je pitanje da li da se ide bržom ili sporijom procedurom, prenosi B92.

- Ako budemo imali nekog sa čijom smo cenom zadovoljni, iz zemalja sa kojima imamo međudržavni sporazum, možemo tako da radimo. Ako ne, onda ćemo imati tender, pa će to trajati nešto duže - pojasnio je predsednik.

Istakao je da je u tehničkom smislu, najveći deo posla završen pa očekuje da ugovor bude potpisan pre kraja godine, a da već sledeće godine počne izgradnja tog autoputa.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlovic izjavila je u oktobru prošle godine da su prioriteti Vlade osim završetka Koridora 10 i 11, i izgradnja Moravskog koridora. U nekoliko navrata Mihajlovićeva je navodila da je za učešće u izgradnji te saobraćajnice zainteresovana i američka kompanija Behtel.

I premijerka Ana Brnabić je početkom ove godine izjavila da je izgradnja Moravskog koridora najvažnija stvar Vlade Srbije.

Kako je ranije najavljivano, Moravski koridor trebalo bi da spoji dva Koridora – 10 i 11. Trasa bi išla od Pojata, preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva, do Preljine, odnosno Čačka. Tu bi se spajala s Koridorom 11.

Autoput Pojate - Preljina dug je 109 kilometara, a trasa je podeljena na tri deonice: Pojate - Kruševac, Kruševac - Trstenik - Adrani i Adrani - Preljina.

Procenjuje se da je vrednost te investicije oko 550 miliona evra, a izvori finansiranja još nisu definisani, prenosi B92.

Početak gradnje je prošle godine resorna ministarka Zorana Mihajlović najavljivala već za ovu godinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading